Není důležité zúčastnit se, ale zvítězit

Slaný – 3. října
Česká extraliga vyvrcholí dnes tím nejlepším způsobem. Podzimní změny v pravidlech a organizaci soutěže sice otupily ostří dramatičnosti, nicméně před posledním kolem ve Slaném jsou v pásmu bezprostředního útoku na titul hned týmy. Slaný, Plzeň a Pardubice jsou v aktuální tabulce seřazeny v rozpětí jediného bodu. Strategie jejich manažerů, kteří si ke všemu musejí dávat pozor na nevyzpytatelnou Prahu, je jasná. Zvítězit za každou cenu.

Průběžným leaderem je Slaný. Při rovnosti bodů s Plzní ho na první místo staví větší počet pomocných bodů. V tomto ohledu totiž obhájcům dvou předchozích titulů pomohl, že si svůj volný los vybírali v Praze. Tam se odjelo jen dvanáct rozjížděk, což zbývající čtyři týmy znevýhodnilo.

Nicméně Slaný dnes nenastupuje v optimálním rozpoložení. Milan Mach stále nepokrytě hovoří o středečním verdiktu jury počkat na opožděného Filipa Šiteru jako o křivdě. Ke všemu mu situaci zkomplikovaly potíže se zahraničními akvizicemi. Už předem musel oželet účast zraněného Slawomira Drabika i Sebastiana Ulamka. A v pondělí se dozvěděl, že nemůže počítat ani s Adrianem Miedzinskim.

Ten už na plzeňských Borech užíval antibiotika a v neděli se jeho zdravotní potíže ještě zhoršily. Polský kontingent Milana Macha bude tím pádem dnes zahrnovat Mariusze Puszakowskeho a Pawla Staszka. Že se jedná o oslabení pouze na první pohled, prozradí pohled do historie. Právě s touto dvojicí vyhrál Slaný extraligový mítink v červnu roku 2005. A shodou okolností na své domácí dráze.

Zbytek slánské sestavy zůstává standardní. Martin Málek v základní čtveřici, Martin Vaculík na místě prvního náhradníka a Petr Babička s vyléčeným Radimem Chodem na juniorských postech. V otázce stálosti jezdeckého obsazení by se Slaným mohla soupeřit Plzeň, která se s ním dělí o stejný počet tabulkových bodů.

Západočeský tým sice razí zásadu neměnit vítěznou sestavu, ovšem první titul po třinácti letech a druhý vůbec je velkým lákadlem. Padesátník Andrzej Huszcza proto zůstane nyní doma. A v sestavě ho nahradí někdejší účastník cyklu Grand Prix Grzegorz Walasek. Ten prozatím s plzeňskou vestou nastoupil pouze v červnu v Pardubicích, kdy Bořivoji Hádkovi nasbíral dvanáct bodů.

Jeho angažmá je jedinou změnou v obsazení celku, který dokázal triumfovat čtyřikrát v řadě. Zatímco po květnovém debaklu na domácích Borech se ze západu Čech ozývaly toužebné hlasy po obhajobě loňského stříbra, nyní se unisono mluví o zlatě. Titul je nejčastěji skloňovaným slovem v ústech Filipa Šitery, Zdeňka Simoty, Daniela Jeleniewskeho, Michaela Hádka a Jana Holuba, na něž čeká dnes rozhodující bitva.

Pokud vyhraje Slaný či Plzeň, bude vítěz závodu cinkat zlatými medailemi. Pardubicím ovšem nestačí vyhrát. K titulu potřebují ještě příznivou konstelaci hvězd. Nejoptimálnější by pro ně bylo druhé místo Prahy.

František Kalina se o pořádné překvapení postaral už při včerejším povinném nahlašování sestav. Do telefonu zopakoval Petru Moravcovi, předsedovi VV SPD, přesně ta samá jména jako pro plzeňský mítink minulý týden. A svět se může divit, že vestu s bílým půlkoněm oblékne Matej Ferjan.

Slovinec s maďarským pasem a licencí východočeský tým už třikrát pořádně vypekl. Evžen Erban, prezident ZP Pardubice, s ním při sobotním finále evropského šampionátu jednotlivců ve Wiener Neustadtu ožehavou otázku jejich vzájemné spolupráce probíral. A nakonec našli společnou řeč.

Druhým cizincem v pardubickém týmu bude opět Jernej Kolenko. Osloven byl také Dán Jesper B. Jensen, který na nabídku nemohl reflektovat. Lukáš Dryml bude bojovat ve Švédsku a tak domácí část sestavy tvoří jeho starší bratr Aleš, junior Hynek Štichauer a náhradníci Marián Jirout a Pavel Fuksa.

Pražský Olymp už sice přišel o poslední naději prát se o celkové vavříny, nicméně nezůstává pouze oním čtvrtým vzadu. Radomír Semela ovšem bude postrádat Josefa France, který leží v Anglii se zablokovanou krční páteří a nemůže otáčet hlavou. V základní čtyřce týmu figurují Adrian Rymel, Luboš Tomíček, Matěj Kůs a Pavel Ondrašík, náhradníky budou Richard Wolff a Martin Gavenda.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Milan Mach, Slaný:
„Jedeme v nejslabší možné sestavě, aby jury neměla problémy, co si na nás vymyslet jako v Plzni (smích). Přestože ale nejedeme v sestavě, co jsme chtěli, budeme bojovat!“

Radomír Semela, Praha:
„Doufám, že zkomplikujeme život těm, co bojují o titul. Oni jsou favoriti, bojují o zlato a nastupují v nejsilnějších sestavách. Snad se s tím naši kluci poperou. Faktem je, že dráha ve Slaném nám vyhovuje.“

Leopold Klíma, Plzeň:
„Jdeme do mistrů! Určitě nebudeme nic zachraňovat. Musíme mít štěstí. Doufám, že nám to vydrží. V Plzni nebyla ani jedna porucha. Musíme ale vyhrát!“

František Kalina, Pardubice:
„Ambice jsou jasné. Bude snaha vyhrát a zbytek už není v našich rukou. Záleží, jak se bude dařit ostatním. Takže musíme zvítězit a doufat, že se to nějak divně zvrtne.“

Jak dnes v 15:00 nastoupí:

AK Slaný: 1 Mariusz Puszakowski, PL
  2 Petr Babička
  3 Martin Málek
  4 Pawel Staszek, PL
  17 Martin Vaculík, SK
  21 Radim Chod
 
PSK Olymp Praha: 5 Luboš Tomíček
  6 Adrian Rymel
  7 Pavel Ondrašík
  8 Matěj Kůs
  18 Richard Wolff
  22 Martin Gavenda
 
PK Plzeň: 9 Filip Šitera
  10 Zdeněk Simota
  11 Grzegorz Walasek, PL
  12 Daniel Jeleniewski, PL
  19 Michael Hádek
  23 Jan Holub
 
ZP Pardubice: 13 Matej Ferjan, SLO (MAMS)
  14 Jernej Kolenko, SLO
  15 Hynek Štichauer
  16 Aleš Dryml
  20 Marián Jirout
  24 Pavel Fuksa

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Slaný 7 261 22
2. Plzeň 7 237 22
3. Pardubice 7 217 21
4. Praha 7 215 16
5. Mšeno 8 110 9

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)