Svítkovské depo dnes zaplní tři desítky závodníků

Pardubice – 5. dubna
Loni v říjnu přebor jednotlivců v Pardubicích končil, dnes tady začíná. V duchu nových reglementů půjde nejen o body do průběžné klasifikace, avšak také o postup do prvního finále mistrovství republiky, které se v Praze uskuteční za tři týdny. Ve dvacetičlenném startovním poli jsou tři finalisté v osobách Václava Milíka, Hynka Štichauera a Ondřeje Smetany. Na sedm postupových míst zůstává sedmnáct závodníků. Připočteme-li jedenáct kolibříků v ouvertuře klasického šampionátu stopětadvacítek, nebude ve svítkovském depu příliš mnoho prostoru nazbyt.

 

Na startu dnešního přeboru nebude chybět ani Václav Milík
Na startu dnešního přeboru nebude chybět ani Václav Milík

Únorové zasedání VV SPD definitivně posvětilo nový kvalifikační mechanismus pro finále mistrovství republiky jednotlivců, do každého z nich se kvalifikuje prvních osm mužů průběžného pořadí. Zbytek doplní nejlepší sedmička aktuální klasifikace přeboru před konkrétním finálovým závodem. A tak se dnes nebo v budoucnu můžeme dočkat rozjezdu o ono klíčové sedmé místo.

Posledním finalistou se stane majitel divoké karty přidělované pro každý z trojice finálových závodů zvlášť. „To pravidlo platí pro celý seriál,“ říká Petr Moravec. „A tak třeba při zranění Matěje Kůse a jeho případné neúčasti v prvním finále v Praze si dokážu představit, kdo ji dostane pro další závod. Proto tam ten institut divoké karty vznikl.“

Ondřej Smetana obhajuje loňský titul
Ondřej Smetana obhajuje loňský titul

V souvislosti s pražským finále se spekulovalo, že by divokou kartu mohl dostat Zdeněk Simota. „Kdo ji dostane teď, nevím, třeba osmý závodník přeboru, nevím, to budu vědět po závodě,“ nechce se český plochodrážní šéf pouštět na tenký led spekulací.

Každopádně večerní přihláška Václava Milíka naplnila startovní listinu s rozpisem pro dvacet závodník odshora až dolů. Pojede se na pětadvacet jízd se čtyřmi borci na startu každé z nich, přičemž pořadí vznikne prostým součtem bodů.

Ve Svítkově se sejde vskutku pestrá závodní společnost. Vedle aktuálního mistra a dalších dvou členů elitní osmičky loňského finále šampionátu jednotlivců nebudou chybět jak junioři, tak senioři a to včetně nezmara Karla Kadlece.

Filip ŠIfalda se vydá na cestu za obhajobu svých titulů
Filip ŠIfalda se vydá na cestu za obhajobu svých titulů

Zahraniční rámec dodají mítinku Piotr Dziatkowiak a Sindy Weber s českými licencemi, ale trojice slovenských mladíků. Mezi nimi figuruje také David Pacalaj, s jehož ohlášeným koncem kariéry to nakonec není zas až tak horké.

Stopětadvacítek se přihlásilo jedenáct včetně dvojice polských kolibříků. Aby každý z nich vyjel na ovál čtyřikrát, bude jejich program zahrnovat dvanáct jízd.

Startovní listina:

1 Patrik Mikel, Pardubice
2 Martin Mejtský, Pardubice
3 Josef Novák, Pardubice
4 Jaroslav Petrák, Pardubice
5 Hynek Štichauer, Pardubice*
6 Michal Dudek, Slaný
7 Piotr Dziatkowiak, PL – Slaný (ACCR)
8 Martin Málek, Březolupy
9 Martin Gavenda, Březolupy
10 Sindy Weber, D – Liberec (ACCR)
11 Pavel Čermák, Praha
12 Filip Hájek, Praha
13 Jan Kvěch, Praha
14 Václav Kvěch, Praha
15 Ondřej Smetana, Praha*
16 David Pacalaj, Žarnovica
17 Michal Tomka, Žarnovica
18 Jakub Valkovič, Žarnovica
19 Karel Kadlec, Plzeň
20 Václav Milík, Pardubice*

Poznámka: * účast v prvním finále MR jednotlivců má zajištěn

Mistrovství republiky 125 ccm:

1 neobsazeno
2 Michal Baštecký, Praha
3 Lukáš Vinter, Praha
4 Filip Šifalda, Chabařovice
5 Milan Dobiáš, Chabařovice
6 Jan Jeníček, Pardubice
7 Filip Nizgorski, PL
8 Kacper Makowski, PL
9 Pavel Kuchař, Praha
10 Jaroslav Vaníček, Praha
11 Jan Sochůrek, Chabařovice
12 Jakub Exler, Praha

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)