Liberec může zítra uchvátit titul

Svitavy – 31. srpna
Před zítřejším předposledním kolem přeboru tříčlenných družstev má Liberec tříbodový náskok před Březolupy. V praxi to znamená, že se už zítra může radovat z titulu. Stačí mu porazit Březolupy a pak by klidně v půlce října mohl pod Ještědem pouze projít technickou přejímkou. Naproti tomu Moravané jsou ve složitější situaci. Chtějí-li cinkat zlatem, musí bezpodmínečně Liberec dvakrát porazit. Jenže ani to nestačí, protože by severočeský tým musel minimálně jednou skončit ještě za někým dalším.

Miloš Plzák, březolupský kouč, ovšem nechce nechat nic náhodě. O tom, že defétistické nálady jsou mu naprosto cizí, svědčí jeho zítřejší sestava. Březolupské barvy bude hájit výběr toho nejlepšího, co může moravský klub v dané chvíli vůbec mít.

Martin Málek, Adam Vandírek, Martin Gavenda a Michael Hádek si už dvakrát vychutnali pohledy z nejvyššího stupínku pódia. Určitě by nic nenamítali proti repete. A to tím spíše, udrží-li je případný třetí triumf do poslední chvíle v boji o titul.

Jenže Liberec není zrovna snadným soupeřem. By se na ligovou formu závodění vrátil poprvé od roku 1993, okamžitě se majetnicky natáhl po pozici leadera. Od prvního kola ani jednou ho nepustil z ruky. Jako jediný dokázal zvítězit už třikrát. A navíc by mu zítřejší zlatý věnec zajistil titul s plnou parádou.

Věroslav Kollert posílá do boje osvědčené závodníky. Zkušené Vladimíra Višvádera a Poláka Dariusze Lowickeho doplní Filip Šitera. Letos si pořádně rozšířil svou sbírku trofejí, nicméně bodová bulimie mu v dalších šampionátech v žádném případě nehrozí. Zítra bude s největší pravděpodobností náhradníkem. Poprvé se v šampionátu představí Dominik Jech.

Ve čtyřčlenném obsazení by se na své druhé domácí dráze měly objevit Pardubice. Podmiňovací způsob je tady bohužel na místě. Jaroslav Petrák měl při březolupském semifinále opět patálie s motorem a jeho účast visí podle Františka Kaliny na vážkách.

Hynek Štichauer, Pavel Fuksa a Roman Andrusiv mohou klidně pomýšlet na stupně vítězů. Avšak na stisk tlačítka výtahu, který by je dovezl v závěrečné tabulce alespoň do třetího patra, je už přece jenom pozdě.

Z třetí příčky nahoru už nemůže ani Slaný. Ve Svitavách navíc vedle Martina Vaculíka bude chybět i Richard Wolff. Pražský závodník se v těch chvílích bude chystat na premiéru mistrovství světa družstev na dlouhé dráze. Družstvo Milana Macha povede podzimní navrátilec Patrik Linhart. A sekundovat mu budou Radim Chod, Petr Babička a Michal Dudek.

Jak zítra nastoupí:

ZP Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa, Roman Andrusiv, Jaroslav Petrák?
Březolupy Adam Vandírek, Martin Gavenda, Michael Hádek, Martin Málek
Liberec Vladimír Višváder, Dominik Jech, Dariusz Lowicki (PL), Filip Šitera
Slaný Patrik Linhart, Radim Chod, Petr Babička, Michal Dudek

Aktuální tabulka po šestém kole:

  malé body velké body
1. Liberec 189 21
2. Březolupy 174 18
3. Slaný 132 13
4. Pardubice 120 8

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)