V Assenu měli Rusové hody

Assen – 12. a 13. března
Jsme v polovině března a do své druhé polovičky se o uplynulém víkendu přehoupla i letošní ledařská plochodrážní sezóna. V nizozemském Assenu mohly tisíce očí nadšených diváků shlédnout další dva podniky Grand Prix v této adrenalinové disciplíně. Po dvou úvodních závodech v ruském Saraňsku přijížděl do země tulipánů jako leader průběžné klasifikace Nikolaj Krasnikov. Od druhého Vitalije Chomiceviče jej dělilo dobrých dvanáct bodů. Z nerusky hovořících jezdců figuroval na třetí příčce Němec Gunter Bauer. Tomu však udělaly pořádnou čáru přes rozpočet pád a poměrně těžké zranění kolene ve čtvrtečním tréninku. V závodě jej nahradil Rakušan Harald Simon.


Defekt zmařil Zornův triumf
V první jízdě sobotního večera zvítězil po souboji s finským borcem Antti Aakem Rakušan Zorn. Následující jízda se stala kořistí Ivana Ivanova, který za sebou nechal Danila Ivanova a veterána Sereniuse. Ve třetí rozjížďce na sebe narazili Bulankin, Krasnikov a starší z bratří Chomicevičů, Vitalij. Tři body za vítězství nakonec inkasoval úřadující mistr světa Bulankin, druhý dojel Chomicevič a třetí Krasnikov, zatímco domácí Johny Tuinstra se v posledním kole poroučel k zemi. V poslední jízdě první série se představil i náš Antonín Klatovský. Usadil se na třetí pozici za Rusy Bogdanovem a Lumpovem, ale německého rychlíka Roberta Eibla za svými zády dlouho neudržel a otevřel tak své konto nulovým bodovým ziskem.

Po přestávce se na dráze objevil opět český bojovník, ale trojice Vitalij Chomicevič, Antti Aako a Ivan Ivanov mu nelichotivou bodovou bilanci vylepšit nedovolila. V šesté jízdě si připsal další vítězství Bulankin. Po něm následovaly suverénní triumfy Krasnikova a Zorna.

Třetí sérii jízd otevřel Nikolaj Krasnikov vítězstvím nad Antti Aakem. Jízda s číslem deset se stala kořistí Ivana Ivanova, který za sebou nechal zkušeného Vladimira Lumpova. V následující rozjížďce předvedl divákům bratrský tandem Vitalij a Dmitrij Chomicevičové, jak se jezdí závody dvojic a spolehlivě inkasovali pět bodů. V jízdě s pořadovým číslem dvanáct se krátce po startu dostaly do příliš těsného kontaktu stroje Danila Ivanova a Dmitrije Bulankina. Následoval pád a vyloučení světového šampiona. V opakované rozjížďce využil Ivanov nabídnuté šance a zvítězil před Zornem a Klatovským.


Do čtvrtého dějství závodu vkročil vítězně opět Danil Ivanov, před Antti Aakem. V následující jízdě ukázal svou sílu Nikolaj Krasnikov a cílem projel takřka s třicetimetrovým náskokem před Klatovským a Skabrautem. Patnáctá rozjížďka se nesla ve znamení souboje tří Rusů, ze kterého nakonec vyšel nejlépe Bulankin před mladším Chomicevičem a Ivanem Ivanovem. Čtvrtou sérii uzavřel triumfem Vitalij Chomicevič před Zornem, Sereniem a Lumpovem.

V úvodu poslední porce jízd základního rozpisu zaváhal Dmitrij Bulankin a ziskem jediného bodu za třetí místo ohrozil své šance na postup mezi nejlepší čtyřku. Zvítězil Lumpov před Aakem. Naopak Vitalij Chomicevič se vítězstvím v osmnácté jízdě jasně posunul do finále A. Hned v další jízdě ho napodobil bratr Dmitrij, tomu ale body stačily jen na finále C. Za ním dojeli Serenius, Tuinstra a Klatovský. V poslední jízdě základní části odpadl pro defekt Krasnikov a otevřel tak cestu k vítězství Zornovi.

Na řadu přišly finálové jízdy. Nejprve finále D a v něm i náš Antonín Klatovský. Novopečený český šampion dojel na druhém místě za Rakušanem Skabrautem a ve výsledkové listině tak stanul na čtrnácté pozici, což je prozatím jeho nejlepší letošní výsledek. Ve finále C nenašel přemožitele Michail Bogdanov a zvítězil před Dmitrijem Chomicevičem a Švédským borcem Sereniusem. Němec Eibl byl diskvalifikován. V B finále bylo pořadí následující: Ivan Ivanov, Danil Ivanov, Antti Aako a Vladimir Lumpov.

Vrcholem večera však bylo, jak jinak, finále A. V něm se postavili na start Vitalij Chomicevič (14 bodů), Franz Zorn (13), Nikolaj Krasnikov a Dmitrij Bulankin (oba po 10). Krátce po stratu se o vzrušení postral Zorn a upadl. Protože se tak stalo v první zatáčce, došlo k opakování jízdy se všemi čtyřmi jezdci. Po opakovaném startu se do čela dostal právě Zorn a smečku Rusů udržel na zádech až do poslední zatáčky. Tam se mu ale zasekl plyn a opět upadl. Z vítězství se pak mohl radovat Bulankin před Krasnikovem a Chomicevičem.


Nikolaj Krasnikov stále vede
Chladné a deštivé nedělní odpoledne v assenské hale nabídlo divákům, kterých bylo oproti předchozím ročníkům o poznání méně, opět nádhernou podívanou a jezdcům čtvrtého podniku Grand Prix možnost připsat na svůj účet další mistrovské body. Náš jezdec Antonín Klatovský nastoupil k závodu pouze v roli náhradníka, jeho místo ve startovním poli získal Hans Olov Olsen.

Úvodní rozjížďku proměnil ve vítězství Dmitrij Chomicevič, který využil pádu a následného vyloučení Bulankina, jenž kolidoval s Johny Tuinstrou. Pro dva body si dojel Serenius. V následující jízdě Lumpov doslova urval vítězství Zornovi, když ho předjel pár metrů před cílem. Ve třetí jízdě nejprve upadl Bogdanov. Jízda byla opakována se všemi čtyřmi jezdci. Bogdanova zradil motocykl a cesta k vítězství se otevřela Aakovi, který po velkém souboji porazil Skabrauta. První sérii uzavřel souboj Rusů, ze kterého vyšel vítězně Ivan Ivanov před Nikolajem Krasnikovem, Vitalijem Chomicevičem a Danilem Ivanovem.

V úvodu druhého dějství využil pádu svého staršího bratra Dmitrij Chomicevič a triumfoval před Zornem a Bogdanovem. Pořadí v další jízdě bylo: Danil Ivanov, Eibl, Serenius, Skabraut. Další Ivanov, tentokráte Ivan, triumfoval hned v té následující jízdě, před Antti Aakem. V osmé jízdě nejprve upadl Olsen a byl vyloučen. Po opakovaném startu se na dráze rozpoutal nelítostný souboj tří Rusů, ze kterého vyšel vítězně Krasnikov před Bulankinem a Lumpovem.

Do třetí série vkročil vítězně Dmitrij Chomicevič a porazil Krasnikova. Po něm se
z vítězství radoval Ivan Ivanov, který využil defektu Zorna. Druhý dojel Serenius. Pak si pro tři body sáhl Vladimir Lumpov , když za sebou nechal Danila Ivanova, Tuinstru a Bogdanova. Ve dvanácté jízdě zazářil Marcus Skabraut. Na vítězného Vitalije Chomiceviče sice nedosáhl, ale dokázal za svými zády udržet Bulankina, který se tak pomalu mohl loučit s vidinou dalšího triumfu.

Jízda s pořadovým číslem třináct přinesla štěstí v podobě triumfu mladšímu z bratrů Chomicevičů, ten v ní porazil Danila Ivanova a jeho doposud čisté konto nedoznalo úhony. To jeho starší sourozenec musel v následující rozjížďce sklonit hlavu před zkušenějším Lumpovem. Třetí dojel po pádu Antti Aaka veterán Serenius. Po duelu Krasnikova s Zornem, ze kterého vyšel lépe ruský závodník, si v další jízdě vyšlápl Ivan Ivanov na Bulankina a i on se mohl radovat z čistého konta. Bogdanov v této rozjížďce vypadl pro defekt.

Dráha v Assenu nepamatuje mnoho borců, kteří by zde dokázali zopakovat svůj triumf z předchozího dne. Většinou se karty obrací a z vítězů jsou náhle poražení. Tohle nepsané pravidlo potvrdil letos i Dmitrij Bulankin, když poslední sérii jízd základního rozpisu otevřel pádem a hubený zisk pěti bodů jej nemilosrdně poslal až do finále C. Jeho zaváhání využil ke svému prospěchu Zorn a zvítězil před Danilem Ivanovem a Aakem.

Dalším chybujícím favoritem byl hned v následující jízdě Krasnikov. Ten se musel sklonit nejen před uměním Švéda Serenia, ale byl nucen spolknout i pořádně hořkou pilulku v podobě Rakušana Simona, který mu rovněž ukázal záda. Naštěstí pro Rusa to nebyla tak citelná bodová ztráta, aby ohrozila jeho finálové ambice. Eibl, Tuinstra ani Olsen nemohli
zastavit Vitalije Chomiceviče na cestě za vítězstvím v devatenácté jízdě. Jeho devět bodů však na finále A stačit nemohlo. Naopak poslední jízda byla předzvěstí vrcholu závodu. Utkali se v ní oba dosud neporažení jezdci Dmitrij Chomicevič a Ivan Ivanov. Z vítězství se radoval Ivanov, zatímco mladší Chomicevič dostal ještě lekci od Lumpova, který tak výše zmíněnou dvojici mohl doprovodit do velkého finále.

Ve finále D si vedl nejlépe Harald Simon, který za svými zády nechal domácího Tuinstru a Michaila Bogdanova. Olsen nedokončil pro defekt. Vítězství ve finále C bylo jen slabou útěchou pro smůlou bičovaného Bulankina. Za ním dojeli Eibl, Aako a Skabraut. Exmistr světa Vitalij Chomicevič triumfoval ve finále B před Zornem, Sereniem a Danilem Ivanovem.

O vrchol sportovního odpoledne v podobě velkého finále se postarala čtveřice Rusů ve složení: Ivan Ivanov (15), Dmitrij Chomicevič (13), Vladimir Lumpov (12) a Nikolaj Krasnikov (11). Ivanov, startující z vnitřní dráhy, neponechal nic náhodě a suverénně zvítězil před mladším z bratrů Chomicevičů Dmitrijem. Na bronzový stupínek vystoupal Vladimir Lumpov. Nepopulární bramborová příčka tak připadla Krasnikovovi, který ale rozhodně nemusel mít důvod ke smutku, nebo jeho náskok v průběžné klasifikaci mistrovství světa vzrostl na šestnáct bodů. Druhý je prozatím Vitalij Chomicevič před Ivanem Ivanovem. Náš Antonín Klatovský figuruje s devíti body na šestnácté příčce.

Poslední dva závody seriálu Grand Prix se pojedou už tenhle víkend, tedy 19. a 20. března na ledovém ovále v Berlíně-Wilmersdorfu.

Foto: Pavel Fišer