Žhavé listopadové počasí ostře kontrastovalo s jednáním ledařů

Pardubice – 21. listopadu
Až pětašedesát let staré teplotní rekordy padaly dnes na území našeho státu, přičemž maxima hlásilo třicet z takřka sto padesáti stanic, kde se měří teplota více než třicet let. Za těchto okolností se zdá pošetilé bavit se o závodech na ledové dráze. Zkušenosti předchozích sezón ovšem ukázaly, že štěstí přeje připraveným. Dnešní jednání ledařské pracovní komise nalinkovalo sezónu 2017 nejen u nás, ale i v reprezentaci, kde Antonín Klatovský rezignoval na individuální šampionáty.

 

Sedm závodů na papíře

České ledy mohou startovat - bude-li ovšem dost ledu
České ledy mohou startovat – bude-li ovšem dost ledu

Tři členové pracovní skupiny, pět zástupců pořadatelů a sedm závodníků se dnes sešlo v klubových prostorách svítkovského stadiónu. Děda Mráz, při vší úctě ten nejdůležitější, mezi nimi chyběl, čehož si byli všichni přítomní vědomi při sestavování kalendáře.

Ten je pochopitelně provizorní a po dohodě členů pracovní skupiny ve složení Petr Moravec, Antonín Klatovský starší a Jan Pecina se může měnit v prostoru i čase na základě aktuální povětrnostní situace. Vezmeme-li jej v ideální podobě, šampionát jednotlivců se bude skládat ze tří a šampionát družstev ze čtyř závodů.

V ideálním případě bude Andrej Diviš obhajovat letošní titul ve třech závodech
V ideálním případě bude Andrej Diviš obhajovat letošní titul ve třech závodech

Vesměs jde o lokality, kde se kola ohřebovaných motocyklů již do pevného skupenství vody zakousla. Výjimku představuje Nepomuk, kde závod zůstal prozatím jen ve snech organizátorů, a Opatovice, kde ledová plochá dráha bude mít v případě mrazivého rázu počasí svou premiéru. V únoru jsou připraveny tři náhradní termíny.

„Na základě vzájemné dohody může dojít ke změně pořadatelů a soutěží,“ nechává Petr Moravec dostatečný prostor pro improvizaci, přičemž však upozorňuje na jednu podmínku. „Termín pro závody jednotlivců nesmí kolidovat se závody mistrovství světa nebo Evropy, ve kterých startuje český jezdec, pokud s tím dotčený závodník nevysloví souhlas.“

 

Nápověda ze Švédska

Jan Klatovský pojede světový šampionát bez svého bratra Antonína
Jan Klatovský pojede světový šampionát bez svého bratra Antonína

Situaci však komplikuje skutečnost, že termín šampionátu starého kontinentu není znám. SPD proto prozatím deklaruje, že nominace pro něj proběhne nejpozději třicet dnů před ním. Uzávěrka jmen pro nároďák je limitována devátým únorovým dnem.

Zásady nominace pro mistrovství světa jsou již léta stejné. V první řadě je určující finálová účast v předchozím roce, ve druhé výsledky mistrovství republiky. Antonín Klatovský rezignoval na šampionáty světa a Evropy jednotlivců, přičemž chce startovat ve švédské lize.

Ledařský speciál pro Lukáše Hutlu se už staví
Ledařský speciál pro Lukáše Hutlu se už staví

Jeho mladší bratr Jan si na základě svého loňského dvanáctého místa na světě může vybírat mezi Strömsundem a Ylitorniem jako první. Český šampión Andrej Diviš je na řadě hned po něm. Třetí borec bude nominován po prosincovém soustředění ve Švédsku.

To bude mít pod palcem Jan Klatovský. A vedle něho se ho zúčastní jeho bratr Antonín, Andrej Diviš, Jan Pecina, Radek Hutla i se svým synem Lukášem, který se po roce vrátil z Nového Zélandu, Martin Běhal, Robert Růžička a Lukáš Volejník.

Termínový kalendář českých ledů v roce 2017:

jednotlivci: družstva:
8.1. Nepomuk 7.1. Růžená
22.1. Opatovice 4.2. Hamr na Jezeře/Chrastná
29.1. Holice 5.2. Kopřivnice
11.2. Mělice

Náhradní termíny:  12.2., 18.2. a 19.2.

8

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Mirek Horáček a Lukáš Hutla