Matěj Kůs dostal plochou dráhu do srdce Prahy

Praha – 18. listopadu
Odpolední sluníčko propůjčilo průčelí pražského kostela svatého Havla sytě oranžové tóny. Šortky podobných odstínů nosí servírky ze sousední restaurace Hooters. Tu si Matěj Kůs opět vybral jako místo svého každoročního setkání s přáteli a lidmi, kterým chtěl poděkovat. A na průběhu večera si dal záležet stejně jako italský architekt Giovanni Domenico Orsi počátkem osmnáctého století, kdy při přestavbě kostela stvořil další perlu barokní architektury české metropole.

 

Plochá dráha ve sklepním baru

„Oni mi pomáhají,“ reaguje Matěj Kůs na dotaz, proč svou akci nasměroval právě sem. A vskutku, sotva projdete hlavním vstupem, barman odpoví na jméno pražského závodníka pokývnutím hlavy. Jedním dechem vás pošle po schodech dolů do baru ve sklepě.

Matěj Kůs se sešel se svými přáteli v centru Prahy
Matěj Kůs se sešel se svými přáteli v centru Prahy

Místo kabátů tady na ramínkách visí tři kombinézy, do nichž se Matěj Kůs letos převlékal. Reklamní bannery, jimiž v sezóně děkoval za podporu na viditelných místech svých boxů, skvěle pasují do sklepních výklenků. A stejně tak jeden jeho motocykl pro kontinent a druhý pro Anglii.

Na čtveřici televizních obrazovek běží záznam zářijového duelu Premier League, v němž Newcastle předčil ambiciózní Somerset takřka o dvacet bodů a Matěj Kůs neprohrál jedinou jízdu. S Diamanty prožil Matěj Kůs svou nejlepší sezóny v monarchii Alžběty II. Shodou nešťastných okolností se však promotéři dohodli na snížení součtu average družstva. A tak Pražan musí hledat angažmá jinde, což v době uzavřených sestav připomíná sisyfovské úsilí.

Kombinézy, motocykly, trofeje a video navodily správnou plochodrážní atmosféru
Kombinézy, motocykly, trofeje a video navodily správnou plochodrážní atmosféru

Ale zpátky do Hooters. Přehlídce letošních trofejí vévodí modrý pohár z Tomíčkova memoriálu, na stole je i plaketa z finále KO Cupu či trofej za druhé místo v mistrovství republiky dvojic. Pozornost, zejména Angličanů ovšem poutá stylizovaná soška plochodrážníka z třetího finále individuálního českého šampionátu v Plzni.

Mechanik Milan Mihule už nevzpomíná na noční šichtu mezi dubnovými finály v Praze a v Pardubicích, ani na stíhací jízdu hradeckou dálnicí do Svítkova. „Přijeli jsme pozdě,“ dává k dobru historku o pardubickém pódiu svého závodníka. „Myslel jsem, že jen vyjdu schody v depu a tam někde vzadu bude volnej‘ box, takže to nebudu mít daleko. Jenže oni je přidělili podle čísel, takže jsem stejně musel dopředu.“

 

Báječná společnost

Vyhrazená místa v baru se pomalu zaplňují a Matěj Kůs má coby pozorný hostitel spoustu společenských povinností. „Moc to pro mě znamená, že jsme se tady sešli,“ opakuje a počet volných židlí stále klesá.

Volné židle se postupně zaplňují
Volné židle se postupně zaplňují

Nechybějí ani oba mechanici Milan Mihule a Jiří Sedláček. Anglický mechanik Andy s manželkou Jackie se nemohl dostavit, protože mu den před odletem umřela mamka. Objevují se také Tomáš Topinka, Pavel Kubeš, Martin Kurz či Michal Bursa.

Ze sponzorů nemůže chybět Zdeněk Stuchl z Foxinteriér Dřevoprodej,jehož doprovází Divočáci z Vejprnic,klubu nadšenců, kteří objíždějí Evropu na mopedech Stadion. A v neposlední řadě ředitel FuchsOil Jan Cholenský, který připomíná účast své společnosti v týmu Václava Milíka staršího.

„Rádi jsme to s Matějem vydrželi,“ baví společnost. „Já jsem odpůrce plochý dráhy, to vědí všichni, že tvrdím, kdo nejezdí traktorem a neorá, není sportovec. Nevěděl jsem, jestli se plochá dráha dá dělat s rozumem. Jsme rádi, že to Matějovi jde, a vážíme si, když něco řekne nebo udělá, má to hlavu a patu. I proto může stát oběma nohama na zemi a zvedat ruce nahoru.“

Matěj Kůs se svým mechanikem Jiřím Sedláčkem
Matěj Kůs se svým mechanikem Jiřím Sedláčkem

Zranění bohužel k ploché dráze patří a samozřejmě štěstěna na tandemu je potřebné, o čemž ví své MUDr. Daniel Klika.  „Když to štěstí nebude, máme aspoň to cétéčko,“ glosuje Matěj Kůs jeho přítomnost.

Ke stolu usedají také Justyna a Wieslaw Kaczor z Polska reprezentující svou značku WK Products. Ušanky z jejich produkce si nakonec bude odnášet každý z hostů coby výslužku. Obrovské entrée má Graeme Wilson se svým nejlepším přítelem a účetním Paulem Wilkinem, které doprovází Adam Richardson, jež pomáhal jako řidič na závody během letošní sezóny.

„Graeme s Paulem za mnou přiletěli do Prahy na pivo z Dubaje,“ uvádí je Matěj Kůs. Trojlístek severských Angličanů skvěle zapadá do společnosti. Servíruje se raut ve stylu Hooters. Na talířích jsou kuřecí křídla, vepřová žebra, saláty či hamburgery.

 

Čas díků

Jeden ze sloganů vyvedených v angličtině za zdi hlásá, že křídla se podávají proto, že žádný velký příběh neodstartoval pojídáním chleba. Kdo ví, zda to hostitel bere jako paralelu své stopětadvacítky odložené před dvanácti lety už po dvou závodech. Každopádně se má svým hostům, čím pochlubit.

Matěj Kůs se ujímá slova, aby všem poděkoval
Matěj Kůs se ujímá slova, aby všem poděkoval

Za uplynulých dvanáct sezón absolvoval přibližně 740 závodů, z čehož jich 72 připadlo na reprezentační starty a tři na velké ceny. Pamětní list s podepsanou fotografií závodníka připomíná i jeho traťové rekordy ze Žarnovice a Liberce, ale především více než dvě desítky titulů či dalších prestižních výsledků. Jenže Matěj Kůs, který se po osmé hodině vyhoupne na lavici, má na srdci zejména slova díků.

„Chtěl bych poděkovat všem, vážím si toho, v jakým složení jsme se tady sešli a co pro mě děláte, je těžké najít termín, který vyhovuje všem, Ti co tu s námi teď nejsou mám stále na telefonu a jsou tu s námi stejně.“ vyhlašuje. „Loni jsme slavili petiletý výročí Jirky Sedláčka, teď máme víc desetiletejch‘ výročí buď letos nebo příští rok. Letos s panem Cholenským a Fuchs Oilem nebo se Zdeňkem Stuchlem, či desetileté přátelství s Martinem Kurzem. Lidi z Foxinterieru byli první, kteří nám pomohli, za kterýma jsme ještě s tátou přišli s tím, že chceme jezdit plochou dráhu.“

Pražský závodník dává každému dárek, pro speciální hosty nechal vyrobit také zvláštní poháry. Odnáší si jej nejen Jan Cholenský či Foxinterier, ale i Martin Kurz, jenž před lety dopomohl k vzestupu ještě bezejmenného juniora.

„Byl první, co mě před lety dostal pořádně do Anglie.“ smeká Matěj Kůs před Pavlem Kubešem. „Justyna s Wieskem dělají taky kombinézy, co tady visí. Další je od Ádi Rymela. Milánek mě zase celou sezónu připravoval s Jirkou motorky.“

Zdeněk Stuchl přebírá ocenění
Zdeněk Stuchl přebírá ocenění

Nejlepší příběhy píše sám život. „Jirka Sedláček je můj kamarád,“ dokládá Matěj Kůs pravdivost tohoto tvrzení. „Náhodou se mnou v roce 2011 odjel do Argentiny jako kamarádský doprovod. A nakonec se mnou strávil pět let jako mechanik. A pomáhá mě dál i při svý práci.“

Story Graeme Wilsona je stejně obrovská jako její hrdina. „V sezóně 2013 jsem se zranil a měl jsem ten vůbec nejhorší rok,“ povzdechne si Matěj Kůs. „Další Sezónu mě nikdo nechtěl, záchranné lano mě tehdy hodil Berwick, v kterém jsem měl skvělou sezónu a chtěl pokračovat další rok. Jenže mě Brian Havelock stáhnul na 2015 do Redcaru a musel jsem závodit za něj. Bylo to ze dne na den, byl jsem v Austrálii a díky přechodu musel shánět nový sponzory. Obvolal jsem lidi co jsem znal a dostal číslo na Graema, ten mě to nezvedal, tak jsem mu napsal email, tak to tehdy celé začalo, řekl jsem, že za ním přiletím a potkáme se osobně.“

Závodní tým: Milan Mihule, Matěj Kůs a Jiří Sedláček
Závodní tým: Milan Mihule, Matěj Kůs a Jiří Sedláček

V tu chvíli pražský závodník věděl destinaci mezipřistání při svém návratu od protinožců. „Udělal jsem si zastávku v Dubaji,“ vypráví. „Čtyři dny před schůzkou se mi Graeme přestal ozývat. Ještě ve tři hodiny odpoledne jsem ještě nevěděl, jestli se vůbec potkáme. V půl šestý nakonec přijel Graemův řidič tmavší pleti a zamknul mě v Range Roveru. Po cestě jsem poslal kamarádovi mojí pozici přes WhatsApp, kdybych se ztratil, ať aspoň někdo ví, kde jsem. Odvezl mě před budovu a řekl ať jedu do třetího patra. Nakonec mě čekalo velké přivítání a Graeme tam opravdu byl. Potkal jsem díky tomu skvělého kamaráda, který co řekne dodrží. Je původem z Middlesbrough, proto má tak blízko k Redcaru. Ale i když jsem odešel z Redcaru, zůstal se mnou dál, čehož si moc vážím.“

 

Věčná dobrá nálada

Oficiality jsou u konce. Hosté dostávají trička a ušanky a zábava se posunuje opět do neorganizované podoby. Společnost se tříští. Pro někoho je už pozdě, jiný zase noc po třiadvacáté hodině pokládá za stále příliš mladou.

Ať tak či onak v Hooters s Matějem Kůsem uběhl večer jako střela. Sluníčko je dávno už za horama a kostel svatého Havla už osvětlují jeho umělé náhražky.

Dobrá nálada se však nechce účastníků setkání s Matějem Kůsem pustit, i když cestou na metro musí kličkovat mezi kalužemi večerního slejváku. Jiří Sedláček je poněkud překvapen, kolik lidí je stále ještě na Můstku. „Jako na Václaváku, viď?“ opáčí mu Milan Mihule.

Tečka za sezónou se Matěji Kůsovi náramně vydařila.

 

Matěj Kůs se svými hosty v restauraci Hooters
Matěj Kůs se svými hosty v restauraci Hooters

Foto: Antonín Škach