O ledě sní také v Úhřetické Lhotě

Úhřetická Lhota – 22. listopadu
Po pondělním zasedání ledařů v Pardubicích nezbývá než čekat, zdali paní Zima roztrhá teorie o globálním oteplování na cáry. Při absenci závodiště s umělým ledem konec konců není ani možné, protože větru a dešti nedokázali poručit ani soudruzi v Sovětském svazu. Pakliže by ovšem zamrzlo, je možné, že bychom se po pěti letech od Růžené mohli dočkat závodů na šroubcích také u nás. Dan Macl, jednatel Motoklubu Úhřetická Lhota, se totiž magazínu speedwayA-Z svěřil s plány 1. Ice Srandamače.

 

Parta nadšenců z Úhřetické Lhoty odmítá usnout zimním spánkem - vzadu Michal Krejší, Stanislav Buňka a Jan Vaňátka, před nimi Dan Macl
Parta nadšenců z Úhřetické Lhoty odmítá usnout zimním spánkem – vzadu Michal Krejší, Stanislav Buňka a Jan Vaňátka, před nimi Dan Macl

„Termín se nedá určit, ale kdyby mrzlo, uspořádali bychom 1. Ice Srandamač na šroubkách,“ plánuje Dan Macl z pozice jednatele klubu, který pořádá akce na oválcích poblíž kostěnického nádraží. „Trénink na zamrzlém rybníku či slepém rameni by začal od desíti. Po hodinové pauze by se odjel závod, jehož startmaršál Jan Paříz by startoval pomocí letecké gumy. Jely by se dvě kategorie a to speedway bez věkové hranice a flat track též bez věkové kategorie.“

Srandamače se prozatím konaly jen vKostěnicích, odkud pochází také tento snímek Dana Macla
Srandamače se prozatím konaly jen vKostěnicích, odkud pochází také tento snímek Dana Macla

Podobně jako Srandamače v Kostěnicích by zimní závody nebyly limitovány pouze pro členy klubu. „Chci vyzvat jezdce, kteří mají zájem se svézt, aby začali pomalu zbrojit,protože šroubky dají docela prácičku,“ přibližuje Dan Macl. „Kdo by měl zájem, prosím napsat jméno závodníka, adresu a číslo mobilu na e-mail macoda@centrum.cz.

Seznam zájemců:

Flat track: Aleš Plecháč, Daniel Plecháč, Radovan Míl, Jiří Kraus
Speedway: Stanislav Buňka, Michal Krejčí, Jan Vaňátka, Dan Macl, Petr Pozdník, Vladimír Višváder

Šroubky v Čechách:

Stupně vítězů v Růžené: Michaela Krupičková, Jan Holub a Michal Klein
Stupně vítězů v Růžené: Michaela Krupičková, Jan Holub a Michal Klein

První závod plochodrážních motocyklů se konal před sezónou 1987 na venkovním hřišti pardubických hokejistů. Závod O Pohár zimního stadiónu se v letech 1990 a 1991 se konal již po střechou hokejové haly, by kulminoval v dvaadevadesátém už v sousedním Hradci Králové.

Mezitím se podobné podniky konaly v Milevsku, Benešově, Chomutově či Karlových Varech. Ve hře byla i hrací plocha Motoru Českého Budějovice, kterou však Jan Holub pouze otestoval. Po polovině dekády se však motocykly do hokejových hal dostaly jen díky akcím KLABO Teamu v Milevsku, Táboře a naposledy roku 2005 v Českém Krumlově.

Zdeněk Simota, pořadatel Rozbíjení ledu coby debutant v sérii Drift-On-Ice minulý měsíc v Drážďanech
Zdeněk Simota, pořadatel Rozbíjení ledu coby debutant v sérii Drift-On-Ice minulý měsíc v Drážďanech

Až 4. února roku 2012 se konal závod na šroubcích coby rámcový podnik ledařských dvojic na rybníku Pařezitý v Růžené. Od té doby čeští fandové mohli vidět jen dva ročníky Rozbíjení ledu v Hluboké nad Vltavou, jenž by Zdeněk Simota tuto zimu opět rád zopakoval. Jinak nezbývalo než vyrazit kousek za hranice na saský seriál v režii Ronnyho Weise.

Foto: Eva Palánová, Pavel Fišer a Antonín Škach