Luboš Tomíček vyklízí český juniorský ring

Pardubice – 16. května
Luboš Tomíček se v půlce minulého měsíce během úvodního podniku juniorského mistrovství republiky vůbec nepáral s konkurencí. Dokázal porazit každého ze svých vrstevníků a s patnácti body se ujal průběžného vedení v šampionátu. Nyní je však jasné, že jeho spanilá jízda nebude pokračovat. Pražský závodník získal vytoužené angažmá v britské Elite League a dnes jej klub oficiálně omluví ze zbývajících kol. Startovní listina pátečních Pardubic tak doznala jistou ztrátu, nicméně boj o titul bude hořet s neztenčenou intenzitou.

„V pátek mám závody za Oxford,“ vysvětlil Luboš Tomíček magazínu speedwayA-Z důvody své neúčasti. „Bohužel i zbylé dva závody českého juniorského šampionátu se mi kryjí s Elite League.“ Pražský blondýn tedy ukončí svou juniorskou kariéru bez domácí korunky.

O ni se však vehementně hlásí konkurence. Především Filip Šitera se nikterak netají touhou vyrovnat rekord třech titulů, které Josef Franc nasbíral v letech 1998 a 2000. Luboš Tomíček byl ve Slaném jedinou překážkou na jeho cestě k vítězství.

Jeho absencí ve zbývajících kolech se však plzeňskému jezdci uvolňují ruce jen zčásti. Matěj Kůs a Martin Vaculík jezdí rovněž v excelentní formě. Už si vyzkoušeli mávání z pódia, ale výhled z nejvyššího stupínku jim prozatím nebyl dopřán. Že by však pozítří…?

Do hry ovšem vstupuje Hynek Štichauer. Úvodní mítink zmeškal kvůli trestu. Protože se letos opět počítají všechny výsledky, je to z dlouhodobého hlediska nepřekonatelná ztráta. Pardubický závodník však má před sebou úžasnou motivaci. Vyhrát všechna zbývající kola by byl výkon jako hrom. A to tím spíše, pakliže se vzhledem k politice VV SPD už nyní rozhoduje o reprezentačních vestách sezóny 2008.

Je tedy zaděláno na pořádné drama, jak už to ostatně u juniorských mítinků bývá. A to ještě musíme počítat se závodníky spolehlivého středu. Michael Hádek, Martin Gavenda, Adam Vandírek či Pavel Fuksa se už dlouho snaží atakovat stupně vítězů. Bylo by pošetilé předjímat, že by jejich aspirace byly v páteční večer nějak menší.

Po skončení hlavního závodu je pro diváky připraven zákusek. Tomáš Rambousek s týmem svých přátel pořádá už čtvrtý ročník Memoriálu Jiřího Marxe. Někdejší pardubický závodník, který zahynul na březolupském ovále v květnu roku 1990, by se v letošním roce dožil třiatřiceti let.

Startovní listina:

1 Adam Vandírek, Praha
2 Patrik Doubek, Praha
3 Martin Vaculík, Slaný
4 Michal Dudek, Slaný
5 Matěj Veselý, Praha
6 Michal Matula, Praha
7 Michael Hádek, Plzeň
8 Pavel Fuksa, Pardubice
9 Martin Gavenda, Praha
10 Dominik Jech, Praha
11 Jan Holub, Plzeň
12 Hynek Štichauer, Pardubice
13 Pavel Pučko, Praha
14 Matěj Kůs, Praha
15 Petr Babička, Slaný
16 Filip Šitera, Plzeň
17 Rastislav Bandzi, Žarnovica
18 Jakub Fabian, Praha

4. Cena Jiřího Marxe:

Zúčastní se prvních sedm z hlavního závodu plus další závodník nominovaný organizačním týmem kolem Tomáše Rambouska. Schéma závodu je dvě semifinále a jedno finále. Na prémiích pro účastníky bude rozděleno 12 tisíc korun.

Průběžný stav šampionátu:

  SLA TOTAL
  14.4.  
1. Luboš Tomíček, Markéta Praha 15 15
2. Filip Šitera, Plzeň 14 14
3. Matěj Kůs, Markéta Praha 13 13
4. Martin Vaculík, Slaný 12 12
5. Adam Vandírek, Markéta Praha 10 10
6. Michael Hádek, Plzeň 9 9
7. Martin Gavenda, Markéta Praha 9 9
8. Pavel Fuksa, Pardubice 9 9
9. Petr Babička, Slaný 5 5
10. Patrik Doubek, Markéta Praha 5 5
11. Dominik Jech, Markéta Praha 5 5
12. Michal Matula, Markéta Praha 4 4
13. Luboš Velinský, Pardubice 3 3
14. Michal Dudek, Slaný 2 2
15. Pavel Pučko, Markéta Praha 2 2
16. Jakub Fabian, Markéta Praha 1 1
17. Jaroslav Slavata, Markéta Praha 1-R 1
NC Matěj Veselý, Markéta Praha DNR

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)