Krosno je těžkou konkurencí pro Žarnovicu

Žarnovica – 15. května
Druhé kolo letošního mistrovství republiky juniorských družstev figuruje v kalendáři s datem 27. května. Proti tomu termínu se vzedmula vlnka nechuti už během podzimní kalendářní porady. Závod na středním Slovensku by završil hektický týden s ouverturou šampionátu ve Slaném a extraligovými koly v Plzni a Slaném. Nová pravidla extraligy přitom zvýhodňují nasazování juniorských závodníků. Nyní se však na obzoru objevila nová hrozba důstojnosti mítinku. Pakliže by se v Žarnovici skutečně příští neděli jelo, diváci by byli setsakramentsky ošizeni. Nejenže by neviděli v akci svého miláčka Martina Vaculíka, ale problém postavit tým by měl každý z pětice startujících.

Na vině je totiž utkání druhé polské ligy. Pražská Markéta zajíždí ve stejném termínu do Krosna, což je problém jako hrom. Martin Vaculík už má pozvánku na tento závod v kapse. A co udělá zájezd pražských závodníků za naši severní hranici, jsme viděli poslední dubnovou neděli v Chabařovicích. Na třetí test match proti Polákům tam dorazilo pouze devět plochodrážníků. Dva záhy odstoupili a další dva se střídali na jednom motocyklu.

Křehkost letošního mistrovství republiky juniorských družstev spočívá především v uměle obsazených týmech. Jezdců s kmenovou pražskou příslušností notně využívá Žarnovica. A Mšeno by bez nich nedokázalo soutěž vůbec obsadit. V soutěži startuje jen, aby mohlo obhajovat loňský primát Filipa Šitery a Věroslava Kollerta.

Na soupisce Markéty pro polskou ligu navíc figurují i pardubický Pavel Fuksa a plzeňský Michael Hádek. V jejich případě by ovšem nebylo, co řešit. Jejich kluby by s největší pravděpodobností využily svého práva preferovat domácí soutěž. Ale že by Praha nechala doma také další závodníky? „S kým bych potom do Krosna jel?,“ zněla jednoznačná reakce Milana Špinky. „Nejlepší by bylo závod přeložit.“

Potíž souvistí také s redukcí počtu týmů. Letos se jich přihlásilo jen pět. Tím pádem se už nejede dle klasického systému dvojic. Každý tým potřebuje minimálně tři členy. Dva z nich nastupují v šesti jízdách, třetí ve čtyřech. Ten může sice zastoupit dvakrát svého kolegu, avšak žádný závodník nesmí startovat více než šestkrát.

Za daných okolností by tak problém s tříčlenným obsazením neměla de facto jen Plzeň! V případě Pardubic a Slaného by záleželo na zdravotním stavu Luboše Velinského a Radima Choda. Mšeno a Žarnovica by však měly jistého pouze jediného jezdce.

Trošku pozdě, ale naštěstí přece, si uvědomili situaci samotní pořadatelé. By je reklamní kampaň na nedělní závod už v plném proudu, dnes se rozběhla jednání o náhradním termínu. Na jejich základě VV SPD navrhnul účastníkům neděli 24. června. Tento den není v kalendáři FIM, UEM, ani AČR žádný podnik a nejede se ani druhá polská liga. Rozhodnutí se očekává v nejbližších hodinách, nejpozději zřejmě během pátečního zasedání VV SPD v Pardubicích.

Pravděpodobné sestavy týmů v termínu 27. května:

tým ANO NE
Žarnovica Rastislav Bandzi Martin Gavenda
    Dominik Jech
 
Plzeň Filip Šitera Michael Hádek
  Jan Holub  
 
Mšeno Matěj Kůs Adam Vandírek
    Michal Matula
 
Slaný Petr Babička Martin Vaculík
  Michal Dudek  
 
Pardubice Hynek Štichauer Pavel Fuksa
  Luboš Velinský?  

Poznámka: pakliže by se závod uskutečnil 27. května, s největší pravděpodobností by Pardubice i Plzeň uplatnily své právo preferovat domácí podnik. V jejich sestavách by tak nastoupili jak Pavel Fuksa, tak Michael Hádek. Zdravotní stav Luboše Velinského není znám.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Martin Búri