Česká extraliga se vydává hájit svou vlastní pověst

Praha – 17. dubna
Česká extraliga stojí na svém novém počátku. Jak snadné se všechno zdálo po loňské baráži! A jak se to nakonec nečekaně zkomplikovalo. Vyšší ligová soutěž zůstala jedinou, rozšířila se na pět účastníků a výrazně posílila šance na účinkování juniorských jezdců. Na její hlavu se snesla nelítostná kritika ze všech stran. Hlasy advokátů nových pořádků jsou v evidentní menšině. A tak se chudák paní extraliga vydává hájit svou vlastní pověst sama. Dnes v 18:00 je na programu úvodní kolo na pražské Markétě a čtveřice manažerů dle nahlášených sestav i exkluzivních komentářů pro magazín speedwayA-Z bere situaci nesmírně vážně.


Už dlouho se nestudovala pravidla jako během letošní zimy. Zásadní změny jsou spojeny s juniorskými závodníky. Stejně jako v předchozích letech musí být na startovní čísla 2, 8, 9 a 15 nasazeni čeští plochodrážníci mladší jednadvaceti let. Opět se spolu střetnou v rozjížďce s číslem tři.

Ovšem pozor. V dalších sériích však místo nich mohou nastoupit opět jen jezdci juniorského věku. Není přitom omezena jejich národnost. Padla také povinnost nasazovat tuto čtveřici ještě jednou a to nejpozději počínaje šestnáctou jízdou. Každý tým může navíc postavit druhého náhradníka. Musí to však být český junior.

Bez sebemenší nadsázky se dá vyrukovat s tvrzením, že právě junioři mohou rozhodnout bitvu o trůn letošního extraligového krále. Klidné spaní přitom v tomto směru může mít pouze pražský Olymp. Manažer Radomír Semela posílá do boje ryze českou sestavu snů. V jeho mysli převládají vzpomínky na loňské závěrečné kolo ve Slaném.

Pražská šestice by své sny o triumfu mohla přetavit ve skutečnost. Včera do metropole dorazil Josef Franc. V týmu bude i úřadující český šampión Adrian Rymel. Po nedělním klání polské ligy si o místo řekl také Pavel Ondrašík. Zbytek týmu je mladší jednadvaceti let. Jak Luboš Tomíček, tak Matěj Kůs se budou chtít pořádně předvést. A to tím spíše, staví-li jejich kouč závod jako první kolo interního boje o divokou kartu na červencovou Grand Prix. Pro všechny případy se připraven ještě Martin Gavenda.

Poprvé od 22. září roku 2004 nastupuje v extraligovém závodě mšenský celek. Manažer Antonín Kasper se byl v neděli podívat na Rafala Kowalského. Když však závodníka Rawicze viděl v akci, rozhodl se ho dnes nestavět. Samotný Polák asi viděl, že nepřesvědčil, protože se mšenskému kouči ozval jeho manažer. Svého svěřence omluvil s odůvodněním na motorické problémy.

Antonín Kasper včera dopoledne zvažoval bleskový telefonát do Maďarska, který by zalarmoval Lászlo Szatmáriho. Nakonec se však rozhodl riskovat. A všechna svá želízka nasazuje v základní čtyřce. Za opory pokládá především Tomáše Topinku a Norberta Kosciucha. Juniorem bude Adam Vandírek a dalším mužem základní sestavy Jakub Hejral. Na náhradnických postech čekají Jaromír Otruba a Dominik Jech.

Hned dvě premiéry zaznamenají Pardubice. Jejich vestu poprvé oblékne Slovinec Jernej Kolenko, pro něhož to bude debut v českých ligách vůbec. A celek bude koučovat František Kalina. Dosavadní vůdce juniorů a prvoligového celku převzal družstvo po Josefu Laštovkovi, který odešel do důchodu.

„Trému zatím nemám,“ svěřil se včera dopoledne. „To přijde až zejtra.“ František Kalina musel řešit zapeklitou nominační otázku. Už od počátků bylo jasné, že se Pardubáci budou muset obejít bez bratří Drymlových. I kdyby se Aleš nešastně nezranil, nastoupili by oba sourozenci proti sobě za kanálem La Manche. Na základě loňských zkušeností bylo proto rozhodnuto nasazovat cizince. Ze slovinské dvojice Matej Ferjan – Jernej Kolenko zůstal pouze jeden, nicméně z Polska dorazí osvědčený Stanislaw Burza. Do základní čtyřky se dostal Marián Jirout na úkor Tomáše Suchánka.

Achilovou patou Zlaté přilby se mohou stát junioři. Hynek Štichauer stále ještě odpočítává poslední hodiny do vypršení svého krutého trestu. A nad zdravotním stavem Luboše Velinského po jeho divokém pádu ve Slaném krčí František Kalina rameny. Závodník si v neděli stěžoval, že se mu po kotrmelcích špatně chodí. S největší pravděpodobností se tak Pavel Fuksa vzhledem k pro-juniorským reglementům dočká své první kompletní extraligy.

Ani úřadující mistři ze Slaného nejsou prosti problémů. Nová pravidla se zdají být napsána anti-slánským perem. Největší slabinou se zdají zdát junioři. Nová vlna středočeských závodníků se už začala valit, leč do zničujících tsunami má ještě daleko. Nicméně trouby ze královského města znějí odhodlaně. A zvěstují útok za extraligovým hattrickem.

Milan Mach původně plánoval nasadit osvědčený polský tandem. Avšak nešastná kolize Sebastiana Ulamka mu udělala tlustou čáru před rozpočet. Přesto však promptně zajistil Adriana Miedzinského, který se postaví po bok Slawomira Drabika. Slánský kouč oželel úvodní rozjížďky nedělního přeboru tříčlenných družstev. A zajel se podívat na Markétu na Richarda Wolffa. Pokud mu duši hořel plamínek nedůvěry k pražskému hostu, jeho osmnáct bodů jej muselo sfouknout s razancí rozběsněné vichřice. Náhradníkem je mladý Slovák Martin Vaculík. Jeho nasazení je mistrovským tahem, který umožní pravidelné střídání Petra Babičky. Rovněž Slaný využívá řádů na maximum a přiveze i druhého náhradníka Michala Dudka.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Radomír Semela, Praha:
„Chtěli bychom navázat na poslední závod loni ve Slaném. A zkomplikovat Slanému jeho plány na obhajobu titulu. Na domácí dráze jsem dal přednost našim jménům. Bude to pro ně první souboj o divokou kartu na pražskou Grand Prix.“

Antonín Kasper, Mšeno:
„Máme Kosciucha, Topinku, Kubu Hejrala a Adama Vandírka. Sestavy jsou dost nabité, ale nemuseli bychom být poslední. Když všichni pojedou, mohlo by to dopadnout. Myslím si, že budeme bojovat s Pardubicemi a Slaným, možná i Prahou. Důležité je, jak se budou jezdci adaptovat.“

František Kalina, Pardubice:
„Nesmíme dopadnout jako loni! Vzhledem k tomu, že jsem měl k dispozici jen Partyzána a osm dalších mimo, musel jsem vycházet z výsledků britské ligy. Proto dostal Mário přednost před Tomášem. S Hynkem to bude podstatně lepší.“

Milan Mach, Slaný:
„Naše ambice jsou vyhrát. Jsme mistři a chceme obhájit. A od začátků podávat co nejlepší výkony. I když to bude z důvodu změn v soutěži nesmírně těžké, přesto budeme usilovat o první místo.“

Jak dnes v 18:00 nastoupí:

PSK Olymp Praha: 1 Josef Franc
  2 Luboš Tomíček
  3 Matěj Kůs
  4 Adrian Rymel
  17 Pavel Ondrašík
  21 Martin Gavenda
 
Grepl PDK Mšeno: 5 Tomáš Topinka
  6 Norbert Kosciuch, PL
  7 Jakub Hejral
  8 Adam Vandírek
  18 Jaromír Otruba
  22 Dominik Jech
 
ZP Pardubice: 9 Pavel Fuksa
  10 Jernej Kolenko, SLO
  11 Stanislaw Burza, PL
  12 Marián Jirout
  19 Tomáš Suchánek
  23 Luboš Velinský
 
AK Slaný: 13 Adrian Miedzinski, PL
  14 Slawomir Drabik, PL
  15 Petr Babička
  16 Richard Wolff
  20 Martin Vaculík, SK
  24 Michal Dudek
 
PK Plzeň: volný los

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Jiří Bayer