Přes dnešní vítězství cesta do Herxheimu vede i nevede

Slaný – 14. dubna
Jako piloti válečných bombardérů v knize Hlava XXII od Josepha Hellera si musí připadat juniorští závodníci, kteří by si dnes brousili zuby na poslední volné místečko v juniorské reprezentaci. Zatímco románoví letci mohou kdykoliv přestat na vlastní žádost s aktivní službou, pakliže splní odporující si pravidlo vojenských řádů, VV SPD nastavil podobnou podmínku. Chce-li někdo do Herxheimu, musí vyhrát. Pakliže si ovšem zlatý věnec nasadí Filip Šitera či Luboš Tomíček, platí pořadí loňského šampionátu republiky. A to do Německa pošle Matěje Kůse.

VV SPD se snaží omezovat výsledky jednotlivých závodů ve prospěch dlouhodobějších seriálů. Proto se sedm jeho členů jednomyslně podepsalo pod rozsudek smrti národní kvalifikace o MS a ME. A ze stejného důvodu svorně svrhli ze stolu jediné finále šampionátu jednotlivců a od roku 2008 zavedlo čtyřdílný seriál. A to i za cenu obětování nervy drásající finálové rozjížďky na oltář rizika třech repríz předchozího závodu.

Z jeho filozofie proto vychází i kritéria pro nominaci do letošního juniorského mistrovství světa. Na prvním místě je zohledněn postup do finále MS 2006. Tuto podmínku splnil Luboš Tomíček. A tím pádem se muži v čele disciplíny rozhodli neuplatňovat své obligátní právo na divokou kartu.

V pořadí dalších kritérií následují dvě nepřenosná místa. Domácí titul ze sezony 2006, který dobyl Filip Šitera, a triumf v dnešním závodě. A právě proto musí nový aspirant o Herxheim dnes vyhrát. Pokud se mu to nepovede, zohlední se další pořadí z loňského šampionátu. Po už jistém Hynku Štichauerovi by se dostal na řadu Matěj Kůs.

„Toto pravidlo jsme přijali na začátku minulé sezony,“ komentuje Petr Moravec, předseda VV SPD, rozhodnutí, které tak či onak zavře jeden z adrenalinových kohoutků dnešního závodu. „Je v souladu s naší podporou dlouhodobých šampionátů. Pouze, když někdo ukáže, že je na začátku sezony o hodně lepší, vyřadí ty z toho seriálu. Jinak si sám osobně myslím, že Matěj má šance vyhrát a že bude nejlepším i z těch, co zatím v nominaci nejsou.“

Česká nominace pro MS juniorů 2007:

loňský světový finalista Luboš Tomíček, Markéta Praha
loňský český šampión Filip Šitera, Plzeň
vítěz dnešního závodu ?
další v pořadí MR 2006 Hynek Štichauer, Pardubice

Poznámka: pokud dnes vyhraje Luboš Tomíček nebo Filip Šitera, poslední volné místo obsadí Matěj Kůs na základě svého loňského umístění.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)