Češi v akci 191

Sobotní dlouhodrážní paráda v Mariánských Lázních, kterou navíc vyšperkovala vůbec první medaile českého nároďáku vůbec, dala báječným způsobem zapomenout, že jsme vlastně uprostřed okurkové sezóny letních prázdnin. Je to ale tak, nebýt neformálních akcí v Kostěnicích a Svitavách a odloženého pardubického podniku mezinárodního šampionátu dvojic, mezi divišovskou juniorkou a srpnovým MACEC Cupem v Pardubicích by na českých krátkých drahách uplynul více než měsíc bez závodů pětistovek. Nicméně pojďme se ohlédnout za výkony českých a slovenských závodníků na zahraničních kolbištích za uplynulý týden, které vzhledem k dovolené vydavatele nepřichází tradičně v pondělí dopoledne, ale až dnes večer.

 

Šťastné narozeniny Matěje Kůse

Matěj Kůs prožil nejen povedené narozeniny, ale prakticky celý týden
Matěj Kůs prožil nejen povedené narozeniny, ale prakticky celý týden

Matěj Kůs oslavil své sedmadvacáté narozeniny v závodním tempu. Jeho Newcastle v pondělí doma porazil Scunthorpe 57:32. Otočil skóre z prvního závodu a postoupil do čtvrtfinále KO Cupu. Pražan si svůj den doopravdy užil, protože jej z tábora soupeřů ten den porazil pouze Lewis Kerr v sedmé a Michael Palm Toft ve dvanácté jízdě. Suma sumárum dvanáct bodů s jedním bonusem (3 3 2 2 2).

V úterý se Peterborough doma musel obejít bez Zdeňka Holuba a absenci pražského juniora v duelu proti jeho bývalému zaměstnavateli ze Scunthorpe vysvětlil zlomenou rukou z divišovské juniorky. Naštěstí mu ji diagnostifikovali pouze v tiskovém komuniké. „Ne, ne,“ uváděl Zdeněk Holub všechno za správnou míru. „Akorát jsem tam měl prasklinu, tak mi dali na chvilku sádru, ale ukázalo se, že je to z dřívějška. Byl jsem v nemocnici jen dvě noci.“ Zdeněk Holub chyběl i v pátečním duelu Peterborough vs. Berwick.

V úterý přijela Rospiggarna Hallstavik do Motaly, aby zde porazila místní Piraternu 40:50. Díky skóre 78:102 z obou utkání získala navíc i bonusový bod do tabulky. Martin Vaculík inkasoval pět bodů s jedním bonusem (2 1 2 0).

Zprávy o zlomené ruce Zdeňka Holuba z divišovské junioryk se naštěstí nepotvrdily
Zprávy o zlomené ruce Zdeňka Holuba z divišovské junioryk se naštěstí nepotvrdily

Zpátky do Anglie. Ve čtvrtek Sheffield doma porazil Plymouth 51:42. Zdeněk Simota přispěl hostům čtyřmi body s jedním bonusem (0 0 3 0 1). Blýsknul se zejména v rozjížďce s číslem sedm, když se mezi něj a Todda Kurtze dokázal vklínit pouze Dimitri Berge, jehož jsme později v sobotu viděli v Mariánských Lázních.

V pátek Somerset protáhnul sérii své neporazitelnosti, avšak s Newcastle to doma neměl nikterak snadné. Skóre se zastavilo na hodnotách 47:43. Matěj Kůs nebyl k zastavení na začátku závodu, když inkasoval trojky z rozjížděk s čísly tři, pět a sedm. Do konce závodu přidal jeden bod, navíc byl v patnácté jízdě uznán jako viník kolize s Jake Allenem, takže skončil s deseti (3 3 3 0 1 X).

V neděli Newcastle vstoupil do čtvrtfinále KO Cupu zničujícím domácím triumfem nad Sheffieldem. Klubové stránky Diamantů ohodnotily vítězství 62:28 jako anihilaci Tygrů. Matěj Kůs opět začal triumfálně a nakonec si odvezl devět bodů (3 3 1 2).

 

Francouzská tráva

Hynek Štichauer - na snímku z Tayacu s mechanikem Radimem Lamberským - zůstal ve Francii kvůli pouťáku v Marmande
Hynek Štichauer – na snímku z Tayacu s mechanikem Radimem Lamberským – zůstal ve Francii kvůli pouťáku v Marmande

Z krátkodrážní rutiny minulého týden vybočuje jen mezinárodní pouťák na trávě ve středu večer v Marmande. Stal se kořistí Jannicka de Jonga, spolu s nímž na stupně vítězů vystoupili ještě Erik Riss a Mathieu Tresarrieu. Josef Franc byl šestnáctý s jedním bodem (0 0 E 1 0).

Skupinu B vyhrál Gabriel Dubernard, Hynek Štichauer projel cílem finále coby čtvrtý, když jej v základní části porazil pouze Zach Wajtknecht v rozjížďce s číslem čtyři (4 3 4). „Odstartoval jsem,“ líčí pardubický závodník. „Dubernarda jsem nestihnul. Z lajny mě pak zavřel a dva mě předjeli (Alexandre Dubrana a Dave Meijerink – pozn. redakce). Dojel jsem čtvrtej‘, byla to moje první tráva a myslím, že finále béčka bylo lepší než v áčku.“

Ilustrační foto: Mirek Horáček, Pavel FIšer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Lenka Rejdová