Slaný podepsal kontrakt s mistrem světa

Slaný – 12. února
Už třetí sezónu v řadě podepsal AK Slaný kontrakt s polským závodníkem Karolem Zabikem. Úřadující mistr světa juniorů se v naší extralize objevil pouze jedenkrát. V září 2005 zahájil v Praze nulou, aby svou bilanci při pěti dalších startech rozšířil o dvanáct bodů. Proti plánované účasti Karola Zabika v loňském závěrečném kole se postavil ošklivý Polákův pád během domácí ligy v Leszně. Letos by tomu mohlo být jinak, by jsou starty Karola Zabika vázány na jeho volno. Milan Mach, který se netají svými nekompromisními názory na úpravy ligových pravidel, navíc čtenářům magazínu speedwayA-Z představil zbytek svého zahraničního kontingentu.

„Teoreticky to bude moje třetí sezóna v Čechách,“ píše se v oficiálním prohlášení Karola Zabika. „Ale loni jsem v extralize vůbec nestartoval. Doufám, že letos tomu bude jinak. Chtěl bych totiž Slanému pomoct v boji o mistrovský titul. Termínový kalendář jsem ještě neanalyzoval pořádně, ale ze základních informací vyplývá, že bych se mohl objevit už v prvním kole 17. dubna v Praze.“

Účast světového šampióna by totiž mohla být jedním z rozhodujících faktorů na misce vah. Domácí junior sice musí na dráhu dvakrát a musí být zastupován výhradně juniorským závodníkem. A protože není omezena jeho národnost, jednadvacetiletý Karol Zabik se nabízí jako případný zástup hned na prvním místě.

Konkurenti se vesměs o kontingentu slánských Poláků vyjadřují negativně. K obdobné kritice se dokonce čas od času uchylují dokonce i špičky AČR. Naproti tomu Milan Mach, kouč extraligových mistrů 2005 a 2006 si nebere servítky, při komentáři nových reglementů.

„Extraliga necitlivou úpravou pravidel určitě ztratí na úrovni, kterou si vydobyla v posledních několika ročnících,“ říká. „Nikdo nemůže sestoupit, budou se v ní učit jezdit někteří junioři a pauzování jednoho družstva nepřispěje k regulérnosti soutěže. Přesto chceme fanouškům ploché dráhy znovu představit špičkové polské jezdce.“

Zahraniční závodníci AK Slaný s podepsaným kontraktem:

Tomasz Bajerski, Slawomir Drabik, Marcin Jedrzejewski, Adrian
Miedziňski, Mariusz Puszakowski, Pawel Staszek, Sebastian Ulamek,
Karol Zabik

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)