László Szatmári se vrací do české extraligy

Miskolc – 3. února
Česká extraliga se bez cizinců neobejde. Týmy složené z našich nejlepších ve spojení se zahraničními plochodrážníky se v letech 2005 a 2006 postaraly o dva nejpovedenější ročníky historie. V zahraničních vodách musí extraligoví manažeři lovit také letos. Po rozšíření vyšší divize se totiž adekvátně sníží možnosti meziklubového hostování. Nejběžnější rodnou zemí cizinců je Polsko. Na soupisce PDK Grepl Mšeno se však letos objeví Maďar László Szatmári, který magazínu speedwayA-Z odpověděl na několik otázek.

„Narodil jsem se v Egeru 18. března 1977,“ představuje se László Szatmári a vzápětí prozrazuje, jak začala jeho kariéra plochodrážního závodníka. „Bydlím v Miskolci a právě tady jsem v roce 1993 začal jezdit. Plochou dráhu jsem miloval už od svého dětství a vždy jsem si přál stát se závodníkem. Proto jsem se přihlásil, když klub v Miskolci hledal mladé adepty. A věci se daly do pohybu.“

Během let se vypracoval do užší maďarské špičky. „Za svůj největší výsledek pokládám, že jsem se dvakrát kvalifikoval do světového finále juniorů,“ říká László Szatmári. „A třikrát jsem byl finalistou mistrovství Evropy jednotlivců.“ V loňském roce se ve slovinské Lendavě společně se svým krajanem Norbertem Magosim postavil na bronzový stupínek evropského šampionátu dvojic.

Po rozpadu komunistického impéria se maďarská plochá dráha dostala do krize. Nicméně dnes se zdá být zažehnána. „Myslím, že v současné době je speedway v Maďarsku na vzestupu,“ souhlasí László Szatmári. „Pořádali jsme několik důležitých závodů a už dva roky startujeme ve druhé polské lize. Naším největším cílem je získat do Miskolce podnik Grand Prix v roce 2008.“

A co jej přivádí do mšenské sestavy pro letošní rok? „Myslím, že nejdůležitější věcí pro každého závodníka je sehnat tolik závodních příležitostí, jak je jen možné,“ vysvětluje László Szatmári. „A proto chci letos závodit v české extralize.“

Statistikům dozajista neunikne, že se nejedná o debut, nýbrž comeback. László Szatmári býval na přelomu milénia na soupisce Březolup v nejoslnivějším období ligové historie jihomoravského celku. Jeho vestu však oblékl pouze jednou v říjnu 1999 na pražské Markétě. Ve středu zájmu byly tehdy Pardubice, které po deseti letech dokázaly konečně získat titul.

Březolupy však díky zeleným věncům definitivně uhájily celkovou třetí příčku před Slaným. A László Szatmári jim k tomu pomáhal svými jedenácti body. „Ano, vzpomínám si na ten mítink v devětadevadesátém,“ vybavuje si s odstupem více než sedmi let. „Ale je škoda, že jsem doposud měl pouze tuhle jedinou šanci ve vaší lize startovat.“

O konkrétní podobě mšenského týmu by mělo rozhodnout soustředění před sezónou. Dle kuloárních zpráv je plánováno na dva dny ve druhé půli března.

Maďarský monopol Březolup narušil zatím jen Slaný:
Maďarská jména jsou pro české fanoušky mnohdy komplikovaná na výslovnost, nicméně dobře známá. Maďaři se u nás objevovali často v různých podnicích mistrovství světa či Evropy či volných závodech. Zoltán Adorján, asi nejznámější ikona maďarské ploché dráhy, se dokonce zapsal do listiny vítězů pražského Memoriálu Luboše Tomíčka. Čeští závodníci bojovali s maďarskými soupeři rovněž během různých mezinárodních seriálů, jichž se naše země účastnily – a už v minulosti Pohár čtyř sousedů, Dunajský pohár a Pohár míru a přátelství či donedávna Mitropa Cup.

V českých ligách, které byly cizincům otevřeny od sezóny 1990, je ovšem počet maďarských plochodrážníků nízký. Všech šest se představilo v extralize. A každý z nich jel aspoň jednu sezónu za Březolupy. O jediném startu László Szatmáriho už byla řeč. Stejně epizodní byla i účast Sandora Feketeho a Attily Stefaniho. Pouze Csaba Hell odjel dva mítinky a Norbert Magosi čtyři.

Výrazněji se do českých ligových dějin zapsal pouze Robert Nagy. Také on v extralize debutoval s vestou Březolup v roce 1999. Když musel moravský celek na extraligu rezignovat, po někdejším miláčkovi fandů ze skotského Glasgow rychle sáhl Slaný. Robert Nagy vyhrál dvě Velké ceny Královského pivovaru Krušovice ještě v podobě celého závodu (2000 a 2001). Byl oporou i v extralize, nicméně slibná spolupráce skončila v červnu 2002. Během semifinále mistrovství světa jednotlivců ve Mšeně se Robert Nagy stal obětí bláznivého útoku divokého Mateje Žagara. Komplikované fraktury obou nohou stály u počátku konce závodní kariéry sympatického Maďara.

Abecední přehled maďarských závodníků startujících v extralize:

jezdec klub/pořadí rok závodů jízd bodů average
Sandor Fekete Březolupy/3. 1999 1 5 2 0,40
Csaba Hell Březolupy/2. 1996 2 10 22 2,20
Norbert Magosi Březolupy/3. 1997 4 18 27 1,50
Robert Nagy Březolupy/3. 1999 7 35 62 1,77
  Březolupy/4. 2000 5 25 43 1,72
  Slaný/3. 2001 2 10 18 1,80
  Slaný/2. 2002 3 15 31 2,07
Attila Stefani Březolupy/4. 2000 1 5 3 0,60
Laszlo Szatmari Březolupy/3. 1999 1 5 11 2,20

Speciální poděkování: Ákos Bodányi
Foto: Ákos Bodányi, Pavel Fišer a archív autora