Jubilejní velká cena přinese neuvěřitelnou prémii

Londýn – 23. ledna
Společnost Benfield Sports International dnes definitivně potvrdila konání letošní Grand Prix Německa. Ve Veltins Areně v Geselkirchenu se pojede 13. října. Původní záměr byl o týden dřív, což zamotalo hlavu také pardubickým pořadatelům Zlaté přilby. Organizátoři slibují za vítězství v německé velké ceně astronomickou částku.

Stadión v Geselkirchenu, který pamatuje mistrovství světa ve fotbale, bude nejlepší závodníky naší planety hostit vůbec poprvé. Jubileím však není konec. Závěrečné dějství letošního seriálu se stane stou velkou cenou od změny koncepce mistrovství světa jednotlivců v roce 1995. Závodníky ovšem láká především první cena. Ta dosáhne neuvěřitelné částky 100 tisíc dolarů.

Ole Olsen, ředitel všech závodů SGP, slibuje, že pod jeho ostřížím zrakem vznikne prvotřídní dráha uprostřed velkého fotbalového stadiónu. „Můžu si jen přát, abych byl mladší a mohl závodit s nejlepšími jezdci dneška o takové peníze,“ komentoval obrovskou sumu za vítězství, díky níž organizátoři překřtili finálovou jízdu na nejbohatší minutu motoristického sportu. „Ovšem sto tisíc dolarů se možná pro mě stane podnětem, abych se vrátil zpátky do sedla motocyklu,“ žertoval legendární Dán.

Trochu stranou blyštivých oslav zůstává vlastní návrat německé velké ceny do termínového kalendáře po mnohaleté pauze. Němci pořádali svou Grand Prix naposledy 5. května 2001 v Berlíně. Předtím se v jejich zemi uskutečnily pouze čtyři mítinky prestižního seriálu: 8. července 1995 v Abensbergu, 6. července 1996 v Pockingu, 5. července 1997 v Landshutu a 6. června 1998 v Pockingu. Gelserkirchen tím pádem bude už pátou německou drahou, která bude hostit elitu SGP.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)