Hromové rány z oblohy i z motoru Ondřeje Smetany nechaly triumfovat Ronnyho Weise

Chabařovice – 18. června
Bouřka se toulala krajem Páralových románů. Avšak Chabařovice si naštěstí prohlížela jen z úbočí okolních kopců a místní plochodrážní stadión zkropila jen zanedbatelným počtem dešťových kapek. Pětadvacátý ročník Memoriálu Jiřího Hurycha se konal v rámci českého přeboru. Ondřej Smetana v základní části prohrál s Michalem Škurlou a Ronny Weisem, avšak ve finále A neomylně zamířil před ně. Jenže na cílové rovince zadřel motor. Pohon dle zákonů pana Isaaca Newtona stačil na Buddyho Prijse, ale Ronny Weis s Michalem Škurlou se na poslední chvíli okolo Ondřeje Smetany přehnali. V ten moment seděly na svahu v depu dvě kupičky neštěstí. Daniel Šilhán vinou spadlého sekundárního řešení přišel o pódium doprovodného klání stopětadvacítek, v němž vítězství Filipu Šifaldovi sebral pád. Z triumfu se nakonec radoval Milan Dobiáš.

Michal Škurla, Ronny Weis a Ondřej Smetana stojí na stupních vítězů hlavního závodu
Michal Škurla, Ronny Weis a Ondřej Smetana stojí na stupních vítězů hlavního závodu

 

Živly nabízejí příměří

Živly naštěstí nabídly příměří
Živly naštěstí nabídly příměří

Ještě nedozněly emoce dopoledního mistrovského klání stopětadvacítek na krátké dráze a chystalo se další drama. Jako kulisy mu posloužilo zelené panoráma s Medvědím vrchem, Komáří hůrkou a Supí horou nad Krupkou proděravělé bývalými štolami na obzoru nad stadiónem. Tady obloha temněla více a více.

Bouřka se však prohnala těsně okolo Chabařovic. Objevily se bílé beránky, které krásně rozkládaly světlo a fotografové se těšili na krásné snímky z polojubilejního ročníku Memoriálu Jiřího Hurycha. Idylka ovšem neměla dlouhého trvání.

Symbolický start pro Jiřího Hurycha se Sindy Weber, Anne Spaanem a Adamem Fenclem u pásky
Symbolický start pro Jiřího Hurycha se Sindy Weber, Anne Spaanem a Adamem Fenclem u pásky

Krátce po třinácté se přihnala další bouřka. Zprvu se zdálo, že opět jen hrozí blesky a hromy, ale trénink o půl hodiny později byl provázen deštěm. Naštěstí však dešťové kapky zmizely stejně, jako se objevily. Na slavnostním nástupu sice ještě jednou hrozila obloha temnými mraky, avšak až do konce mítinku už ani nekáplo.

Symbolický start s velkou fotografií Jiřího Hurycha a kyticí na modrém místě startovního roštu je jedním z nejsilnějších momentů, který česká plochá dráha každoročně svým fanouškům nabízí. Jeho symbolické poselství nesetře ani další a další pokračování. Letos jej ovšem neabsolvovali účastníci rozjížďky s číslem jedna, avšak místní odchovanec Adam Fencl společně s Anne Spaanem a Sindy Weber se slavným písmenem CH na vestách.

Radek Podhadský se hned v rozjížďce s číslem jedna chytil do pásky
Radek Podhadský se hned v rozjížďce s číslem jedna chytil do pásky

Anne Spaan a Sindy Weber poté u pásky zůstali, avšak první ostrá jízda neměla tak hladký průběh. Radek Podhadský najel do pásky a byl vyloučen. „Pustil jsem to tam,“ nehledal žádné výmluvy. K repete však nepřijela ani německá dívčina. Charakteristický odér spálené spojky, jenž byl cítit až v depu, sám o sobě vysvětlil příčinu. Jenže napáchané škody byly takového rázu, že Sindy Weber nad možností pokračovat v dnešním závodě dál krčila jen rameny.

Sindy Weber se zničeným spojkovým košem vysvětluje, co jí pokazilo první závod s pětistovkou v Čechách:

„Spojka, tohle nepůjde opravit!“

Martin Mejtský (modrá) v souboji s Petrem Babičkou
Martin Mejtský (modrá) v souboji s Petrem Babičkou

Vlády v rozjížďce s číslem jedna se záhy ujal Michal Škurla, který hned s letem pásky odvedl Anne Spaana. Rozjížďce s číslem dvě kraloval Ondřej Smetana, když Martin Mejtský uhlídal druhou příčku před Richardem Geyerem, jenž předjel Petra Babičku. Piotr Dziatkowiak ve třetí jízdě protáhnul nájezd do druhé zatáčky a spodem sebral první místo Adamu Fenclovi. A mezi favority se hned vzápětí zařadil také Ronny Weis. Odvedl Martina Mejtského, čemuž Sindy Weber jen smutně přihlížela se zničeným spojkovým košem v rukou.

 

V poslední zatáčce řekl motor dost

Piotr Dziatkowiak vodí Adama Fencla
Piotr Dziatkowiak vodí Adama Fencla

Černé mraky už odtáhly strašit někam jinam a chabařovický stadión se opět koupal ve slunečních paprscích. Michal Škurla slavil druhý triumf v rozjížďce s číslem pět, v jejíž druhé zatáčce Adam Fencl podjel druhého Richarda Geyera. Piotr Dziatkowiak v šesté jízdě odstoupil po fatální poruše motoru rovnou na startovním roštu, čímž se jeho účinkování v dnešním závodě uzavřelo.

Plochodrážní potěr nedopustil, aby malá dráha osiřela i během hlavního klání
Plochodrážní potěr nedopustil, aby malá dráha osiřela i během hlavního klání

Do role favorita se ochotně stylizoval Buddy Prijs, jemuž atmosféra českých závodů viditelně učarovala. Šestou jízdu vyhrál stylem start – cíl, avšak ihned po přestávce vyfasoval za soupeře oba pražské juniory. Michal Škurla byl opět suverénní a Ondřeji Smetanovi nezbylo než útočit. Cestu dopředu však nenašel, zatímco Holanďan jejich duelu přihlížel.

Michal Škurla vede před Adamem Fenclem
Michal Škurla vede před Adamem Fenclem

Ronny Weis neměl větších problémů s výhrou v deváté jízdě před Richardem Geyerem a Sindy Weber, která se nakonec do závodu přece jen vrátila. Po další přestávce však Ronny Weis zaváhal po startu. Michal Škurla pádil zkompletovat své dvanáctibodové maximum v základní části, zatímco Němec se musel v prvním oblouku protáhnout pod Adamem Fenclem.

Buddy Prijs jezdí první před Petrem Babičkou a Anne Spaanem
Buddy Prijs jezdí první před Petrem Babičkou a Anne Spaanem

Ondřej Smetana kraloval jedenácté jízdě a hned na to si Buddy Prijs řekl o finále A. Jeho osm bodů mohl vyrovnat Adam Fencl. Avšak v rozjížďce s číslem třináct by musel porazit Ondřeje Smetanu a Ronnyho Weise a pak by v jeho prospěch promluvila jeho úvodní porážka Holanďana. Nic podobného se ovšem nestalo. Ronny Weis uletěl Ondřeji Smetanovi, oba se bez problémů kvalifikovali do áčka, kam je doprovodil Buddy Prijs.

Ronny Weis jede před Richardem Geyerem
Ronny Weis jede před Richardem Geyerem

„Chtěl bych žlutou,“ přemítal holandský závodník o startovní pozici v jízdě o pořadí na stupních vítězů. „Červená je hluboká, modrá a bílá rozbitá, ale žlutá je nejlepší. Jenže si vybírám poslední…“

Nakonec si však Buddy Prijs na svou přilbu natahoval žlutý povlak. Než se však postavil na rošt, čekala nás dvě nižší finále. Petr Babička neměl v céčku výraznější problém s Radkem Podhadským a Sindy Weber. V béčku zase Richard Geyer vytěžil maximum ze svého rychlého startu, protože jej Adam Fencl po venku první zatáčky nestihnul.

Ondřej Smetana popisuje finále A:

 „S Ronnym jsme tam byli po startu stejně. Dal jsem mu loket, tam ztratil. V nájezdu jsem to složil na lajnu a jel nejrychlejší stopu jako první. V půlce poslední zatáčky koukám, že to jede nějak divně. Ztratilo to výkon. Říkám si, že do cíle dojedu. A za vteřinu ‚raf‘! Motor se kousnul, vymáčk‘ jsem spojku a dojel aspoň třetí.“

Finále zleva: Ronny Weis, Ondřej Smetana, Michal Škurla a Buddy Prijs
Finále zleva: Ronny Weis, Ondřej Smetana, Michal Škurla a Buddy Prijs

Povedený start byl rovněž klíčový i ve finále A. Ondřej Smetana vyrazil z úvodního oblouku jako první, zatímco Ronny Weis přibrzdil Michala Škurlu a Buddy Prijs uzavíral řadu. Užuž se zdálo, že se budou přepisovat dějiny Memoriálu Jiřího Hurycha, mezi jehož vítěze přibude nové jméno. Jenže zadřený motor vedoucího Pražana v poslední zatáčce rozhodl, že Ronny Weis zopakuje svůj triumf z roku 2009.

 

Kolibříci se nenechali zahanbit velkými hochy

Zleva Filip Šifalda, Milan Dobiáš, Daniel Šilhán a František Klier
Zleva Filip Šifalda, Milan Dobiáš, Daniel Šilhán a František Klier

Stopětadvacítky dnešní program rozehrály dopoledním šampionátem republiky na krátké dráze. Klasické mistrovství kolibříků se pak vetklo do rozjížděk hlavního závodu. A oba domácí mladíci dali jasně najevo svou touhu zopakovat pódium z rána.

Lukáš Vinter jezdí před Janem Jeníčkem
Lukáš Vinter jezdí před Janem Jeníčkem

Filip Šifalda vyhrál rozjížďku s číslem jedna před Milanem Dobiášem, na něhož marně útočil Daniel Šilhán. Ten podlehl Milanu Dobiášovi rovněž ve druhé jízdě, v níž však za sebou nechal Lukáše Vintera. Pražan hned vzápětí odvedl i Filip Šifalda.

Ve čtvrté jízdě se oba Chabařovičané opět střetli ve vzájemném souboji. Nyní měl na vrch Milan Dobiáš, který se ujal vedení současně s letem pásky. Mít za sebou Filipa Šifaldu ovšem nebylo vůbec jednoduché.

Filip Šifalda jezdí první před Milanem Dobiášem
Filip Šifalda jezdí první před Milanem Dobiášem

A vskutku v nájezdu do druhé zatáčky se Filip Šifalda tlačil spodní stranou do vedení. Když neuspěl, v dalším okruhu svůj manévr zopakoval. Dostal se dopředu, avšak v nájezdu do posledního kola získal Milan Dobiáš opět převahu.

Jejich duel vyvrcholil na cílové rovince, kde Filip Šifalda upadl. Závod dostal vmžiku nový rozměr. Milan Dobiáš byl blízko vítězství, zatímco na druhé místo se začal sápat Daniel Šilhán, který vyhrál pátou jízdu stylem start – cíl.

František Klier (červená) v souboji s Janem Jeníčkem
František Klier (červená) v souboji s Janem Jeníčkem

Za jeho zády do ovšem vřelo. Ve výjezdu z druhé zatáčky se Lukáš Vinter probil před Františka Kliera, jehož v posledním oblouku podjel i Jan Jeníček. Pražana tento manévr v konečném důsledku poslal na třetí stupínek vítězů.

Daniel Šilhán totiž do klíčové rozjížďky s číslem šest ani nedostartoval vinou spadlého sekundárního řetězu. Tím pádem zůstal o bod za Lukášem Vinterem. Filip Šifalda porazil Milana Dobiáše, čímž zachránil druhé místo.

 

Hlasy z depa

Ronny Weis se nakonec radoval z vítězství
Ronny Weis se nakonec radoval z vítězství

„Pro Ondřeje to byl pech, ale já jsem spokojený,“ říkal Ronny Weis. „Dnes byl bych spokojený i s druhým místem, ale vítěz je vítěz. A ano, jsem nakonec vítěz. Byla super dráha.“

„Super,“ shrnul Michal Škurla své dojmy z dnešního závodu. „Vyhrál jsem základní část. Ve finále to z trojky bylo moc tvrdý. Odstartoval jsem a nakonec byl druhej‘. Všude to už bylo vymydlený, suchý, nebylo kudy předjet. Zkoušel jsem to všude.“

Šampaňská bitva trojice nejlepších
Šampaňská bitva trojice nejlepších

„Celou dobu byla dráha krásná, výborná,“ nešetřil Ondřej Smetana superlativy. „Mohlo bejt‘ víc materiálu, ale nikde žádná díra, žádná kolej. Pohodový závody, akorát ty dvě jízdy se Škurličem a Ronnym jsem nedokázal odstartovat. Ve finále jsem měl výbornej‘ start, táta mi poladil spojku.“

Buddy Prijs měl blízko k pódiu
Buddy Prijs měl blízko k pódiu

„Žlutá dráha ve finále byla perfektní,“ tvrdil Buddy Prijs. „Byl jsem rychlý, ale Michal Škurla a Ondřej Smetana šli na střed. Přidal jsem plyn, ale Michal Škurla to dal na venek a musel jsem ubrat. Měl jsem dobrý den. Před pár závody jsem byl o hodně za kluky jako Michal a Ondřej, dnes s nimi závodím. V Holandsku jsem ve špičce, ale tam odjedu od startu, tady musím bojovat se čtyřmi jezdci a je to úplně jiné.“

„Dalo se tom, ale chtěl jsem víc,“ komentoval Adam Fencl své umístění. „Dráha byla luxusní, ve finále to chtělo lepší start. Zabojoval jsem, bavilo mě to, ale doufal jsem, že budu v áčku. Za rok vyhraju!“

Petr Babička nebyl se svou účastí ve finále C vůbec spokojený
Petr Babička nebyl se svou účastí ve finále C vůbec spokojený

„Chtěl jsem minimálně béčko,“ připouštěl Petr Babička. „Nebylo… Dvě nuly, dvě dvojky, není to moc. Je to škoda, ale jel jsem zase naposledy ve Mšeně. Neměl jsem ani trénink, když se ve Slaným trénovalo, bylo mi špatně. Není to ta sezóna, jak bych si představoval, musím se do toho příští rok víc opřít.“

„Snad to bude příště lepší,“ doufal Radek Podhadský. „Březolupy byly dobrý, tady jsem to hned na začátku pustil do pásky. To jsem byl nasranej‘…“

Skupinový snímek všech účastníků
Skupinový snímek všech účastníků

25. Memoriál Jiřího Hurycha

C B A
1. Ronny Weis, D 3 3 2 3 11 1.
2. Michal Škurla, Praha 3 3 3 3 12 2.
3. Ondřej Smetana, Praha 3 2 3 2 10 3. (E)
4. Buddy Prijs, NL 1 3 1 3 8 4.
5. Richard Geyer, D 1 1 2 2 6 1.
6. Adam Fencl, Slaný 2 2 1 1 6 2.
7. Martin Mejtský, Pardubice 2 2 3 0 7 3.
8. Anne Spaan, NL – Chabařovice (ACCR) 2 1 1 1 5 4.
9. Petr Babička, Slaný 0 2 2 0 4 1.
10. Radek Podhadský, Plzeň T 0 0 2 2 2.
11. Sindy Weber, D – Chabařovice (ACCR) /R – 1 1 2 3.
12. Piotr Dziatkowiak, PL – Slaný (ACCR) 3 E – – 3

Poznámka: z původně přihlášených nepřijel Michael Hádek

V rozjížďce s číslem třináct Ronny Weis porazil Ondřeje Smetanu
V rozjížďce s číslem třináct Ronny Weis porazil Ondřeje Smetanu

Průběžné pořadí seriálu:

PLZ MŠE BŘE CHA TOT
30.4. 1.5. 11.6. 18.6.
1. Ondřej Smetana 22 25 22 22 91
2. Michael Hádek 25 22 16 NS 63
3. Michal Škurla NS NS 18 25 43
4. Adam Fencl NS 16 7 18 41
5. Martin Mejtský 8 14 2 16 40
6. Petr Babička 10 16 NS 12 38
7. Filip Hájek 18 12 5 NS 35
8. Martin Málek NS NS 25 NS 25
9. Jaroslav Petrák 14 NS 10 NS 24
10. Radek Podhadský 7 NS 4 10 21
11. Josef Novák 12 6 3 NS 21
12. Piotr Dziatkowiak NS NS 12 7 19
13. Michal Dudek 16 NS NS NS 16
14. Anne Spaan NS NS NS 14 14
15. Martin Gavenda NS NS 14 NS 14
16. Jakub Valkovič 6 7 0 NS 13
17. Martin Švestka NS 10 NS NS 10
18. Sindy Weber NS NS NS 8 8
19. Patrik Mikel NS NS 8 NS 8
20. Dan Macl NS 8 NS NS 8
21. Ján Mihálik NS NS 6 NS 6
22. Michal Tomka NS NS 1 NS 1
NC Jan Kvěch NS NS 0 NS 0
NC Petr Chlupáč NS NS 0 NS 0
NC Václav Kvěch NS NS 0 NS 0
NC Pavel Čermák NS NS 0 NS 0
NC Ronny Weis NS NS NS NC 0
NC Buddy Prijs NS NC NC NC 0
NC Richard Geyer NS NS NS NC 0
NC Geert Bruinsma NS NC NS NS 0
Nejlepší trio stopětadvacítek: Lukáš Vinter, Filip Šifalda a Milan Dobiáš
Nejlepší trio stopětadvacítek: Lukáš Vinter, Filip Šifalda a Milan Dobiáš

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Milan Dobiáš, Chabařovice 2 3 3 2 10
2. Filip Šifalda, Chabařovice 3 3 F 3 9
3. Lukáš Vinter, Praha 1 2 2 2 7
4. Daniel Šilhán, Liberec 1 2 3 E 6
5. František Klier, Slaný 0 1 1 0 2
6. Jan Jeníček, Praha 0 0 1 1 2
Milan Dobiáš vyhrál mistrovský závod stopětadvacítek
Milan Dobiáš vyhrál mistrovský závod stopětadvacítek

Aktuální pořadí šampionátu:

PLZ PHA SLA CHA TOT
30.4. 3.5. 15.5. 18.6.
1. Filip Šifalda, Chabařovice 11 12 10 9 42
2. Milan Dobiáš, Chabařovice 10 9 9 10 38
3. Daniel Šilhán, Liberec 8 7 10 6 31
4. Karol Zupinski, PL NS NS 12 NS 12
5. Pavel Kuchař, Praha 1 5 5 NS 11
6. Lukáš Vinter, Praha NS NS NS 7 7
7. Jan Kvěch, Praha 7 NS NS NS 7
8. František Klier, Slaný NS NS 6 2 8
9. Petr Chlupáč, Praha 6 NS NS NS 6
10. Sindy Weber, D – Chabařovice (ACCR) NS 2 3 NS 5
11. Bruno Belán, Slaný 1 NS 3 NS 4
12. Jan Jeníček, Pardubice NS NS NS 2 2
13. Vojtěch Zamazal, Slaný NS NS 1 NS 1
14. Terezie Nádraská, Plzeň 1 NS 0 NS 1
15. Michal Baštecký, Praha NS 0 NS NS 0
Filip Šifalda v akci
Filip Šifalda v akci

Foto: Mirek Horáček

Bouřka si naštěstí o Chabařovice jen lízla
Bouřka si naštěstí o Chabařovice jen lízla

1 komentář u „Hromové rány z oblohy i z motoru Ondřeje Smetany nechaly triumfovat Ronnyho Weise“

  1. Milá domácká atmosféra Chabařovického stadionu, umocněná nesmírnou obětavostí hrstky zdejších pořadatelů.
    Závod probíhal jak na drátku.

    Děkuji za zážitek a přeji místnímu klubu nějakého štědrého sponzora, určitě by si jej zasloužili.

Komentáře nejsou povoleny.