Filip Šitera se připravuje na Baltu

Wroclaw – 22. ledna
Úřadující mistři Polska z klubu WTS Wroclaw jsou ode dneška na soustředění v baltském Cetniewu, kde shodou okolností vystřídali závodníky Gdaňsku. V průběhu deseti dnů se kádr týmu bude připravovat na nadcházející sezónu. Vedle domácích borců se k Baltu moři vypravili také dva zahraniční junioři Nicolai Klindt a Filip Šitera. S ním budou představitelé klubu zřejmě hovořit také o možnosti získání polské licence.

Příčinou je článek polských řádů, dle něhož je každý klub povinen na extraligová klání postavit alespoň jednoho juniora s polskou licencí Ž, tedy žužlowiec. Právě pro úřadující šampióny je to velký kámen úrazu. Maciej Janowski, jejich velká naděje, totiž vzhledem k věku může skládat zkoušky nezbytné pro zisk licence až v červenci. Další junior Mateusz Jaworski se už údajně nezúčastňuje tréninků.

Vedení klubu může buď získat dalšího polského juniora nebo přemluvit jednoho ze svých juniorských cizinců k polské licenci. Trenér Marek Cieslak v této souvislosti v polských médiích spekuloval o Filipu Šiterovi, který má s komunikací v polštině menší problémy než jeho dánský kolega.

„Nevím, všechno se dozvím až v Polsku,“ řekl Filip Šitera magazínu speedwayA-Z před svým odjezdem do Baltského letoviska. „Mají nějakej nápad, abych mohl jezdit jako junior.“ Dá se ovšem předpokládat, že výrazným závažím na misce vah jeho rozhodování se stane česká reprezentace. Tu by s polskou licencí musel oželet. To si zřejmě uvědomuje i wroclawský klub, který zahájil jednání o získání Andrzeje Glucheho z Gorzowa.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)