Mariánské Lázně uvidí hvězdy

Mariánské Lázně – 18. ledna
Jedním z vrcholných podniků, které budou v nadcházející plochodrážní sezóně hostit naše stadiony, bude bezesporu i kvalifikace Mistrovství světa na dlouhé ploché dráze v Mariánských Lázních. Přestože do května je ještě daleko, národní federace jednotlivých zemí začínají pomalu jmenovat své jezdce do závodů MS a ME. Svou podobu tak dostává i startovní listina mariánskolázeňského závodu.
Své karty zatím odkryli pouze Francouzi a Němci. Zatímco země galského kohouta zřejmě s Philippem Ostynem a Jeromem Cottierem nebude hrát na pískové tisícovce prim, naši západní sousedé nasazují zbraně toho nejtěžšího kalibru. Triu německých es dominuje pětinásobný mistr světa Gerd Riss. Po jeho boku nastoupí vicemistr světa, mistr Evropy a mistr Německa Bernd Diener. Hvězdnou sestavu pak doplňuje úřadující evropský šampión na trávě Stephan Katt.

Start Gerda Risse je přímo symbolický. Právě on vyhrál před devíti lety poslední závod mistrovství světa, který se na dráze v Mariánských Lázních jel. Následná krize pak málem znamenala zánik stadionu a definitivní konec dlouhé dráhy u nás. Jenom díky neúnavné snaze a obětavosti nové generace místních pořadatelů v čele s bývalým závodníkem Miroslavem Musilem západočeský ovál znovu ožil a dokonce se vrátil mezi světovou pořadatelskou špičku.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)