Luboš Tomíček si noční show s gladiátory a římským císařem užíval

Neustadt (Dosse) – 16. prosince
V sobotu večer se konal již 4. ročník Night of speedway show. Tento podnik, který si v plochodrážním kalendáři našel své místo v předvánočním čase, je neskutečná podívaná, jenž zcela naplňuje svůj název a účel. Moderní hala určená pro koně na parkurové skákání umožňuje vytvořit ovál dlouhý 120 metrů s povrchem směsi pilin s hlínou. Divácky velice atraktivní zážitky jsou o to lepší, že se mohou se svými oblíbenci na dráze přímo pozdravit ze svých sedadel. Letos po dvouleté odmlce měla zde zastoupení i naše plochá dráha a to v podobě juniora Luboše Tomíčka, který je vůbec premiérovým vítězem tohoto klání z roku 2003.

V loňském roce pozvání od promotéra závodu obdržel pardubický Tomáš Suchánek, ale tomu se do cesty tehdy postavila sněhová kalamita, která ho nepustila přes hraniční přechod. Pořadatelé letošního ročníku nasměrovali doprovodný program do období starověku, kouzel a magie. Jezdce na dráze vítali gladiátoři s kopím. Startmaršál byl také velice stylový, přestávky vyplnily představení rytířských soubojů magických kouzel a chrliči ohňů.

Hodinu před startem úvodní jízdy se v přísálí haly konala autogramiáda všech protagonistů večera, o kterou byl obrovský zájem. Na dráze se vystřídaly postupně tři kategorie strojů. V té nejslabší zvítězil na minimotorce šestiletý Dan Fredrik Jakobsen. V závodě sajdkár jednoznačně dominovali sourozenci z Holandska Matthiajssenovi. Sajdkáry na krátkém a úzkém oválu byly opravdovým kořením s obdivuhodnými kousky všech aktérů a přiváděly obecenstvo do varu.

V hlavním závodě se představilo dvanáctičlenné startovní pole. Základní část měla celkem patnáct jízd a poté se nejúspěšnější čtveřice probojovala do finálové rozjížďky. Pořadatelé zvolili spravedlnější systém v součtu bodů po základní části a finále. Český reprezentant se po opatrnějším začátku v úvodních dvou jízdách rozjel k parádnímu výkonu a svou bojovností dokázal předjíždět své soupeře i v místech, kde takřka nebylo místo.

V poslední jízdě základního rozpisu v jedné ze zatáček upadl z prvního místa, ale pohotovou reakcí svůj stroj zvedl a ještě si dojel pro tři body, které ho poslaly do finále s počtem jedenácti bodů.

Nejúspěšnějším jezdcem v úvodní části byl domácí reprezentant Christian Hefenbrock se čtrnácti body následován svými reprezentačními kolegy Stephanem Kattem a Tobiasem Buschem. Ti na své konto připsali po třinácti bodech.

Ve finálové rozjížďce Luboš Tomíček startoval od mantinelu. Do čela se dostala dvojice Stephan Katt a Christian Hefenbrock, kteří spolu sváděli tvrdý souboj o prvenství. Ve třetím kole se vzájemně srazili, čehož ihned využili Tobias Busch a pražský závodník a v tomto pořadí protnuli cílovou pásku. Na třetím místě dojel Stephan Katt, který po pádu zvládl rychleji se zapojit do závodu, než jeho rival s osudného okamžiku.

Celkově to Luboši Tomíčkovi na vylepšení jeho čtvrté pozice nepomohlo. Tomu ale vůbec nic neubralo na jeho radosti a po dojetí do cíle začal mezi diváky házet cenné suvenýry, své rukavice a brýle. Výtečnému publiku na závěr přidal něco ze svého umění v podobě parádiček.

Současně na protilehlé rovince se s diváky radoval z překvapujícího vítězství mladý Tobias Busch s šestnácti body. Druhý celkově skončil Stephan Katt a třetí Christian Hefenbrock se čtrnácti body. Ceny pro nejúspěšnější závodníky předávala úspěšná dívka z dlouhých oválů Holanďanka Nynke de Jong.

Po závodech se Luboš Tomíček svěřil, že je to příjemné zpestření na závěr roku. „Mám to cestou z Anglie domů, kde jsem závodil minulý víkend. Jen peníze od promotéra by mohly být trochu lepší, kdybych šel na brigádu, tak bych na tom byl lépe. Teď jedu na svátky domů a na Nový rok vyrážím opět na ostrovy, kde 7. ledna jedu v Newportu na klasické dráze pod otevřeným nebem volný závod.“

Ještě před tím jej však čeká exkluzivní rozhovor pro magazín speedwayA-Z, jehož podobu můžete svými dotazy ovlivnit také vy.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)