Češi píší z Austrálie pro magazín speedwayA-Z

Adelaide – 7. prosince
Mimo obvyklého zpravodajství ze závodů jsme českou výpravu v Austrálii opustili po mítinku v Gold Coast. Naši junioři od té doby závodili ve čtyřech podnicích v Gillman Adelaide a Renmarku. Vedle plochodrážního řemesla je čekalo mnoho cestování. Před dvojicí zbývajících závodů však ještě stačili usednout ke klávesnici počítače a naukat povídání pro magazín speedwayA-Z.

Cesta z Gold Coast byla velmi dlouhá. Ujetí 2500 km nám zabralo celkem tři dny. Přes den jsem vždy cestovali a večer jsme přespali buď v hotelu nebo u známých Vaška Vernera. V Adelaide jsme ubytovaní v krásném karavan parku (škoda, že ne i v krásném karavanu, viz obrázek) přímo u moře. Hned první den jsme zahlédli velryby plavající asi padesát metrů od pláže.

Dráha v Adelaide je podobná evropským drahám (Chabařovice). První závody byla dráha hlubší a druhý závod tvrdá. Každý mítink mezi našimi jízdy jezdí sajdkáry, tak se velmi rychle mění stav dráhy.

V prvním závodě se jelo semifinále v pěti a postupovali tři. V prvním semifinále skončil Filip druhý za Hedleyem a Adam třetí. Finále se jelo na šest kol. Filip jezdil pořád v těsné blízkosti za Hedleyem, ale on ho pořád zavíral. Vítězný předjížděcí manévr se podařil Filipovi až v pátém kole. Adam dojel šestý.

Další závod jsme jeli 260 km od Adelaide v Renmark. Celý den nás trápilo vedro a neustále otravující hmyz, který je typický pro jižní část Austrálie. Dráha byla poměrně dlouhá a měla jednu rovinku a jednu dlouhou táhlou zatáčku, na jejímž výjezdu byl umístěn start.

V půlce závodu najel na dráhu grejdr a strhnul dráhu, aby byla hluboká. To neprospělo Adamovi, který jel hned následnou jízdu. V první zatáčce ho to nakoplo a už nestihl zbývající jezdce dohnat. Po další jízdě sidecarů pořadatelé rozhodli, že dráha není v bezpečném stavu. A tak najel znova grejdr a z oválu udělal znovu beton.

Po základní části měl tedy Filip 11 bodů, Tom Hedley také 11, Ben Wilson 10 a Adam 6 bodů. V semifinále dojel Filip první a Adam hned za ním. Ben Wilson, který tento večer zajel zatím nejlepší závody v Austrálii, obsadil až třetí místo. Ve finálové jízdě jezdil Filip dvě kola první, ale pak jednou zaváhal a Hedley ho předjel. Tu samou chybu udělal i Adam a po předjetí Bugejou se musel spokojit až se čtvrtým místem. V malém finále si spravil chu Ben Wilson a vybojoval alespoň páté místo. Andrew Aldridge po problémech s motorem skončil až sedmý.

Poslední závody v Adelaide jsme absolvovali minulý víkend. Celý den bylo chladno. V první jízdě spadl Filipovi zadní řetěz a závody tím pro něj nezačaly zrovna nejšastněji. Adamovi se vstup do závodu také příliš nevyvedl a po třech jízdách měl na svém kontě pouhé čtyři body. Pak ale následující rozjížďku vyhrál a už se zdálo, že pojede rozjížďku o dvě postupová místa. K postupu mu stačilo udělat v poslední jízdě jeden bod, ale na startu proti němu stáli dva velcí favoriti závodu Weathers, Hedley a další závodník bojující o postup do finále Bugeja.

Adamovi se nepovedl start ze čtvrté dráhy a obsadil až čtvrté místo. V tu chvíli se rozplynuly naděje na lepší umístění, a zůstal tak na smolném devátém místě. S Filipem to ještě po čtvrté jízdě také moc dobře nevypadalo, protože v tu chvíli byl až na devátém, nepostupovém místě. Pak však poslední rozjížďku vyhrál, a postoupil tak z šestého místa do poslední šance.

V boji o finále boleslavský rodák obstál a nechal všechny své konkurenty za sebou. Na finále doladil svůj motocykl. Start se mu příliš nepovedl, ale hned v první zatáčce všechny podjel a ve výjezdu je přibil na prkna. Své vedení dovezl až do cíle, a mohl se tak radovat už z pátého vítězství v Austrálii. Na druhém místě skočil Cathercole, třetí Weathers, čtvrtý Hedley a pátý Ksieszak.

V sobotu jedeme závody poblíž Melbourne s Leigh Adamsem, Travisem McGowanem a mistrem Austrálie do 21 let Chrisem Holderem. Poslední závody jsou o týden později na Gold Coast, kde budeme moci změřit síly s Jasonem Crumpem.