Extraligu 2007 mohou vyhrát junioři

Pardubice – 2. prosince
Otázka návratu české ligy k systému dvojutkání se neřeší pouze mezi fanoušky. Touto myšlenkou se zaobírá také VV SPD. Ten na svém sobotním zasedání dokonce upravil pravidla extraligy 2007, aby mohl testovat možnosti klubů nasazovat početnější sestavy. Úpravy reglementů preferují juniorské závodníky, což může většinu klubů oslabit. Ruku v ruce se zrušením první ligy se také snižují možnosti seniorů. A to bohužel v době, kdy z juniorských let odrostl generačně silný ročník 1985. Divák si tedy vedle ztížené orientaci vzhledem k volnému losu jednoho klubu pětičlenné soutěže a termínů mimo zaběhnuté středy bude muset zvyknout i na další extraligové novinky.


Hlasování o změně extraligových pravidel se na program zasedání dostalo až takřka na samotný konec. Šlo o dva návrhy. Ten první umožňuje každému týmu rozšířit sestavu o druhého náhradníka. Musí však jít o juniora české národnosti. V závodě může nastoupit maximálně pětkrát, počínaje rozjížďkou číslo pět. Dřívější nasazení je vázáno na zastoupení závodníka, který v přerušené jízdě nemůže nastoupit a stejně jako v případě všech ostatních členů družstva nesmí startovat ve třech jízdách bezprostředně po sobě jdoucích.

„Je to zkouška, zda extraligové týmy jsou schopny výhledově postavit týmy pro dvojutkání šestičlenných družstev,“ komentoval toto téma Petr Moravec, předseda VV SPD. S modelem dvojutkání se stále více koketuje a do 30. června by mělo padnout rozhodnutí, zda se liga anno domini pojede dle před jedenácti lety zavrženého modelu.

Druhý pozměňovací návrh se týkal zastupování juniora celku, který nastupuje s čísly 2, 8, 9 a 15. Nyní za něho může nastoupit výhradně junior. V tomto případě není určena jeho národnost, nicméně i tak to znamená dost výrazný zásah do taktiky. A to tím spíše pro o kluby profitující ze služeb zahraničních seniorů.

O těchto změnách se hlasovalo najednou. By na první pohled jde vzhledem k personálním možnostem většiny klubů o luxusní opatření, při hlasování zástupců zúčastněných družstev prošlo s velkou převahou. Proti se postavil pouze slánský Petr Křikava, protože strategie mistrovského klubu posledních dvou sezón bude dotčena asi nejvíce. Slaný
byl shodou okolností několikrát v průběhu dne napaden z pléna kvůli své pro-polské politice na úkor domácích mladíků. „Pro mladé pořádáme spoustu jiných závodů,“ bránil se slánský šéf. „Nesuďte nás jen podle jejich nasazování do extraligy.“ I v tomto ohledu však středočeskému týmu mohli kritikové vytknout jen málo. Čtyřmi juniorskými jmény v sestavách se letos vedle Slaného mohl pochlubit jedině pražský Olymp.

Je tedy reálné, že souboj o titul extraligového mistra mohou výrazně rozhodnout závodníci pod jednadvacet let. Bude-li celek mít slabšího juniora, nemůže za něj vyslat do boje seniorskou hvězdu ani v roli náhradníka, ani jako taktické rezervy. Možnosti jejího užití se sníží stejně adekvátně jako šance domácích seniorů na místo v sestavě. Oponenti dokonce přirovnávají současný vývoj k posunu extraligy směrem k šampionátu juniorských družstev.

Na pořad sobotního jednání se už obligátně dostalo také odzbrojení v otázce cizinců. Pražský Olymp navrhl jejich redukci na jediného. Hlasování však i tentokrát skončilo jednoznačným výsledkem. Pro se vyslovil pouze předkladatel k velkému překvapení pražských zástupců, kteří evidentně spoléhali na podporu Pardubic.

Novinky v extraligových řádech:

Druhý náhradník:
Každý celek může postavit druhého náhradníka se startovními čísly 21, 22, 23 a 24. Může jím však být výhradně junior čeké národnosti. Pravidla jeho nasazení jsou shodná jako v případě běžného náhradníka (17, 18, 19 a 20).
 
Junior za juniora:
Pokud by měl být kdykoliv nahrazen junior se startovním číslem 2, 8, 9 a 15, musí to být opět juniorem. V tomto případě však nemusí jít o juniora české národnosti.

Současné možnosti extraligových klubů v otázce juniorů české národnosti:

  se zkušenostmi s extraligou bez zkušeností s extraligou
Mšeno Věroslav Kollert  
 
Pardubice Hynek Štichauer Ladislav Kratochvíl
  Pavel Fuksa  
 
Plzeň Filip Šitera Tomáš Hanzlík
  Michael Hádek Petr Vaic
 
Praha Luboš Tomíček celá řada z líhně Markéty
  Matěj Kůs  
  Martin Gavenda  
 
Slaný   Michal Dudek
    Radim Chod
    Petr Babička

Poznámka: v přehledu figurují závodníci české národnosti, kteří budou v roce 2007 juniory a kteří absolvovali alespoň jeden závod. Situace se může změnit díky hostování borců z jiných klubů. Hynek Štichauer a Věroslav Kollert jsou ve čtveřici závodníků, z nichž dva mají po antidopingové kontrole ve Mšeně pozitivní nález na THC.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)