Pardubice navrhují novou podobu ligové soutěže

Pardubice – 19. listopadu
Ve středu rozeslal Evžen Erban, předseda AMK Zlatá přilba Pardubice, dopis všem klubům, které příští rok plánují nasadit své týmy do jedné ze dvou ligových soutěží. Navrhuje v něm změny, které by změnily podobu mistrovství republiky v sezóně 2007. Zástupci všech zúčastněných klubů by se měli sejít na pracovní jednání v úterý. Magazín speedwayA-Z získal jako jediné médium svolení publikovat pardubický dopis v plném znění. Naši čtenáři si ho mohou nejen přečíst, ale samozřejmě také okomentovat.

Plné znění dopisu ZP Pardubice adresované ligovým klubům:

Pardubice 15. 11. 2006

Vážení přátelé,

Dovolte, abych Vás seznámil s návrhem AMK Zlatá přilba Pardubice.
Výbor AMK ZP Pardubice je si vědom, že pro rozvoj české ploché dráhy by bylo nejideálnější vrátit se k systému závodů dvou družstev, aby spolu s nejkvalitnějšími jezdci mohl startovat v soutěži co největší počet českých jezdců, ale vzhledem k současné situaci si dovoluje klubům nabídnout jiné změny a to v podobě většího rozšíření Extraligy. Náš AMK již v posledních dvou letech podporoval rozšíření Extraligy a zástupce AMK ZP Pardubice měl zastávat a prosazovat tento názor klubu ve VV SPD. Říkáme to proto, že je nám zřejmé, že z pohledu toho, že jsme z Extraligy sestoupili by se toto mohlo zdát jako pokus o návrat bez boje, ale věříme, že všichni zainteresovaní pochopí, že se jedná o návrh v širším kontextu. Už jenom ta skutečnost, že místo 12 závodních míst pro české jezdce (4 kluby po 3 jezdcích při použití dvou zahraničních hostů) nabízí tento systém nejméně 21 závodních míst pro české jezdce a navíc jsme přesvědčeni, že ještě více, protože některé kluby české jezdce preferují v daleko větší míře.
V Extralize by mohla startovat družstva mající samostatný tým, tedy na základě našeho zjištění přihlášení pro sezónu 2007:
AK Slaný, PK Plzeň, PSK Olymp Praha, PDK Mšeno, ZP Pardubice, AK Markéta, PD Liberec
V první části soutěže se uskuteční sedm závodů na dráze každého účastníka jeden, každý tým by absolvoval čtyři závody. Družstva na 1. – 4. místě klasifikace po sedmém závodě by postoupila do druhé části soutěže. Ve druhé části soutěže by se uskutečnily čtyři závody na dráze každého účastníka této části soutěže. Vítěz druhé části soutěže, kam by se nezapočítávaly body z první části soutěže by se stal mistrem České republiky.
Návrh kombinuje dřívější snahu zvýšit počet extraligových závodů a zároveň umožňuje nasadit do naší nejkvalitnější soutěže vyšší počet českých jezdců a to vše bez zvýšení nákladů pro jednotlivé kluby a navíc rozšiřuje možnosti klubů pro jednání se sponzory. Tento systém umožňuje i v budoucnu přistoupit kterémukoli nově vzniklému týmu do soutěží mistrovství České republiky družstev a stát se v daném roce i mistrem republiky.
Navíc navrhujeme, aby po polovině soutěže měli jezdci z týmů na 5. a dalších místě možnost doplnit do konce sezóny soupisky týmů na 1.-4. místě. V základní části soutěže by hosty byli pouze zahraniční jezdci, čeští jezdci by mohli startovat za jiný tým pokud by měl jejich tým volno a nahrazovali by jezdce ze stejným nebo vyšším bodovým průměrem daným na základě tabulky bodových průměrů vydávaných svazem. (příklad: za Zdeňka Simotu majícího bodový průměr v sezóně 2006 1,77 by mohl v první části soutěže startovat jakýkoli jiný jezdec s výjimkou Aleše Drymla majícího bodový průměr 1,94).

Zcela podporujeme Přebor tříčlenných družstev jako nutnou vedlejší soutěž pro růst závodníků, zejména ve věku kdy přecházejí z kategorie juniorů do kategorie seniorů. Navíc je to příležitost jak vytvořit tým pro pravidelnou soutěž v menších klubech.
Víme, že ve většině klubů není k rozšíření soutěže kladný postoj, ale pojďme zkusit hledat nové cesty ke zkvalitnění ploché dráhy by v tuto chvíli by jste třeba z Vašeho pohledu na tom prodělali.

Děkuji Vám za pozornost

S pozdravem

Evžen Erban
Předseda AMK ZP Pardubice

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)