Dvojici MPM nezastavil ani prasklý řetěz

Mšeno – 9. října
By vítězná šňůra Bohumila Brhela v sobotní Super Prix Mšeno byla jednou přerušena přetrženým primárním řetězem, přesto společně s Richardem Wolffem obhájili pro pražskou společnost MPM trading loňské prvenství. Jejich největší soupeři, Aleš Dryml s Miroslavem Fenclem spojeni logem firmy Kohút totiž nakonec remizovali s mladoboleslavským Rimini ve složení Filip Šitera a Luboš Tomíček.
Neotřesitelný pár MPM
Tradiční mšenská Super Prix nabízí atraktivní podívanou už jen z toho důvodu, že sponzorské zájmy mnohdy svedou dohromady závodníky, kteří by v šampionátu republiky nikdy nemohli vytvořit dvojici s ohledem na různé klubové příslušnosti. Tentokrát však závod ovládli kolegové z pražského Olympu Bohumil Brhel a Richard Wolff, nesoucí barvy MPM.


Jednoznačný výsledek v poměru 5:1 nad RK Mělník Věroslava Kollerta a Petra Vandírka však mírně pošramotila rozjížďka s číslem čtyři. Nikoliv však vinou pražských závodníků. Mezi ně se totiž vklínil Marco Müller. A ve druhé zatáčce třetího kola sestřelil vedoucího Bohumila Brhela.

Po zásluze jej stihla diskvalifikace. A při repete Bohumil Brhel s Richardem Wolffem snadno vyzráli na pozůstalého Zdeňka Šuranského. Pro další vývoj závodu byla docela klíčová rozjížďka s číslem osm, v níž na dvojici MPM čekal výběr mladoboleslavské firmy Rimini Filip Šitera a Luboš Tomíček.

Oba mladící totiž patřili ke kapitálním štikám sobotního klání. V rozjížďce s číslem dva jim však život zkomplikoval Vladimír Višváder. Naturalizovaný Slovák testoval nový motor a dle svého zvyku byl na konci sezóny opět ve výborné formě. Když se ve výjezdu nejlépe odstartovavší Filip Šitera ohlédl, kde má svého kolegu, Vladimír Višváder neváhal ani vteřinu. A rázem to byl on, kdo vodil zbývající trojici.


Svým manévrem však rozpoutal zuřivou protiakci. V druhé zatáčce mu Filip Šitera vrátil předjetí i s úroky. A o pár metrů dál jej překonal i Luboš Tomíček. Rimini tak rozehrálo Super Prix s pěti body. Avšak už při dalším startu je čekala ledová sprcha. Po vylétnutí pásky šli do vedení Věroslav Kollert s Petrem Vandírkem. Filipu Šiterovi se zvedl motocykl a start Luboše Tomíčka byl vskutku tragický.

Filip Šitera však byl tím posledním, kdo by v dané situaci proléval hořké slzy nad rozlitým mlékem. Ve druhé zatáčce druhého kola nasadil k trháku, aby už na začátku třetího kola rozčísl jednotu páru v barvách mělnické firmy. Věroslav Kollert ovšem ve vedení statečně vzdoroval. V předposledním oblouku se však Filip Šitera kolem něj mihl jako blesk.

Duel Rimini s MPM v osmé jízdě se pak nesl ve znamení triumfu rutiny nad dravostí mládí. Bohumil Brhel udával tempo už od vylétnutí pásky. A Richard Wolff se v prvém oblouku po vnitřní straně dostal za jeho záda. Pražané tak s patnácti body byli suverénně v čele, zatímco Rimini mělo na svém kontě jen devět.


Po krku Bohumila Brhela a Richarda Wolffa však tvrdě šli Aleš Dryml s Miroslavem Fenclem, jimž v sobotu byly společné barvy luštěnické společnosti Kohút. V rozjížďce s číslem tři dokonale vyučili Poláky Sebastiana Kowolika a Tomasze Schmida. Ona účast dvojice Kolejarzu Opole se nakonec ukázala jako zklamání. Sebastian Kowolik, jenž při pouácích v Divišově a Březolupech bojoval o vítězství, nakonec přišel po půlce mítinku o kolegu. Tomu se totiž rozsypal motor.

Spanilé vystoupení Kohútovců narušil v rozjížďce s číslem šest Vladimír Višváder. Nejlépe odstartoval Aleš Dryml. Miroslav Fencl vyřešil v prvém oblouku Františka Liebezeita a dostal se tak hned za svého kolegu. Na oba však vyzrál ve druhé zatáčce Vladimír Višváder. Působivým manévrem oba podjel a ujal se vedení. O kolo později sice podlehl Aleši Drymlovi, avšak ani Pardubákův nesmírný cit pro jízdu ve dvojici už nezachránil Miroslava Fencla od ztráty bodu. Ten jim nakonec v půli podniku chyběl ke společnému vedení s MPM. V rozjížďce s číslem deset totiž Kohútovi závodníci hladce porazili Marca Müllera a Zdeňka Šuranského.

První navzdory smůle
Když se závod přehoupnul do druhé poloviny, boj o zlatý věnec se vyhrotil mezi páry MPM a Kohút. By byl Richard Wolff krátce po startu rozjížďky s číslem jedenáct nemilosrdně sevřen oběma Poláky z Opole, nakonec vyjel z první zatáčky jako třetí. Bez ustání pak štval Sebastiana Kowolika. A když ten v posledním oblouku před cílem udělal vyjetím z ideální stopy chybu jako hrom, nemilosrdně ji ztrestal.


Také Aleš Dryml s Miroslavem Fenclem brali při svém čtvrtém vystoupení plný počet. Společně si smlsli na osamoceném Věroslavu Kollertovi. Jeho kolega Petr Vandírek ze závodu odstoupil po svém pádu v rozjížďce s číslem devět, kdy mu dráhu nekompromisně zavřel Vladimír Višváder.

Zato Rimini se muselo smiřovat s další ztrátou. Po vylétnutí pásky se sice Filip Šitera a Luboš Tomíček usadili v čele, leč Sebastian Kowolik ukázal, že jejich postavení zas až tak neotřesitelné není. A ve druhé zatáčce třetího kola si spodem doslova vychutnal pražského juniora. Podobný kousek páru Rimini provedl také v rozjížďce s číslem sedmnáct Marco Müller. Němec krátce po startu odřízl Luboše Tomíčka od Filipa Šitery, který se dostal do vedení. A pak na Filipa Šiteru útočil ze všech sil. V prvé zatáčce třetího kola se dostal pod něj. Celou protilehlou rovinku se držel po jeho levici. A ve druhé zatáčce pak mšenského juniora vytlačil na mantinel.

A právě tahle remíza definitivně vyřadila Filipa Šiteru a Luboše Tomíčka z boje o první a druhé místo. Svým způsobem mohli ještě hovořit o štěstí, že Vladimír Višváder s Františkem Liebezeitem tu a tam nějaký ten bodík ztratili. Jinak se totiž zkušená dvojice mohla postarat o nevídané překvapení na úkor obou mladíků. Vždy jim na ně nakonec chyběly pouhé dva body…

Ale zanechme spekulací a vrame se na ovál. Po patnácté jízdě došlo k prvému a jedinému střídání na absolutní špici. Střetnutí leaderů nejlépe začal Bohumil Brhel. Skvělý startovní manévr jej okamžitě katapultoval do vedení. Hned za něho se však zavěsil Aleš Dryml. Třetí Richard Wolff se dostal do křížku s Miroslavem Fenclem. Slánský borec se na protilehlé rovince objevil zničehonic na třetím místě. Ovšem už v následující zatáčce jej Richard Wolff vyhnal na prkna.


Výsledek 4:2 by pro MPM znamenal definitivní krok ke zlatu. Avšak ve druhém kole mohl Bohumil Brhel v zatáčce u depa jen bezmocně zvednout ruku. Praskl mu totiž primární řetěz. Skóre se tak rázem otočilo a čtyři body bral Kohút. A ten právě vystřídal MPM na čele průběžné klasifikace.

Bohumil Brhel a Richard Wolff udělali to nejlepší, co za dané konstelace mohli. V osmnácté jízdě naměřili rovinku Vladimíru Višváderovi a Františku Liebezeitovi. A pak už jen čekali na výsledek rozjížďky s číslem dvacet. V ní totiž pár firmy Kohút narazil na mladíky z Rimini. Hlavní roli tady sehrál Aleš Dryml. Tři body za pobyt na první příčce trvající od startu až do cíle. Ovšem na Miroslava Fencla odstartoval Filip Šitera. A v úvodním výjezdu jej překonal i Luboš Tomíček.

Jezdci Rimini tak definitivně zpečetili své třetí místo. Ovšem vedle toho také pomohli svým soupeřům z MPM. Díky remíze totiž Kohútovci přišli o náskok vybudovaný po defektu Bohumila Brhela. Na první místo jim tak chyběl jeden jediný bod. A Bohumil Brhel s Richardem Wolffem tak přinesli barvy MPM na nejvyšší stupeň.


Další sólo Pavla Pučka
Vložený závod šesti stopětadvacítek přinesl podívanou typickou pro tuto kubaturu. Měl svého dominátora v osobě prvého mistra republiky Pavla Pučka. Jeho vítězné tažení začalo už v první jízdě. V nájezdu do druhého kola se dostal před Radima Choda, aby posléze zmařil všechny jeho nájezdy.

Ve druhé jízdě nejlépe odstartoval Roman Čejka. Avšak Martin Wasyliw, Pavel Pučko a Jaroslav Slavata byli v prvé zatáčce dříve. A z výjezdu vyjel v čele opět Pavel Pučko. Za jeho zády se však rozhořel tuhý boj. V prvé zatáčce druhého kola vyvezl Radim Chod Martina Wasyliwa. Toho využil také Jaroslav Slavata, jenž se dostal před oba dva na druhé místo. Nervy drásající bitva bohužel vyvrcholila předčasně už v dalším oblouku. Martin Wasyliw vrazil do Radima Choda a ten upadl.

Opakovaná jízda bez diskvalifikovaného Martina Wasyliwa i poškozeného Radima Choda se proměnila ve velké sólo Pavla Pučko. Už po dvou vystoupeních byl na nejlepší cestě vyhrát další závod. Ovšem v další jízdě mu pozici poněkud zkomplikoval Michal Dudek. Po startu se rychle dostal do čela, zatímco Pražan se musel probíjet přes Martina Wasyliwa. Když se mu jej povedlo na konci prvého kola předjet a vzápětí i setřást, byl na řadě Michal Dudek. Ten nechtěl prodat svou kůži zadarmo. Cílovou metu však projel přece jen o chloupek později než Pavel Pučko.


Také ve čtvrté jízdě musel Pavel Pučko začínat ze zadních pozic. By se do prvého nájezdu řadil jako čtvrtý, na konci úvodního kola jel v čele. Na druhé místo se v zatáčce u depa ve druhém okruhu prosadil Martin Wasyliw. Původně druhý Radim Chod nakonec klesl až na čtvrtou příčku.

Fenomenální série čtyř triumfů na pozadí nepříliš konzistentních výkonů soupeřů poslala Pavla Pučka na nejvyšší stupínek už před jeho závěrečnou jízdou. Avšak ani nyní Pražan neponechal nic náhodě a zaznamenal své páté vítězství. Tentokrát to však málem nestihl. S druhým Radimem Chodem si totiž poradil až v cíli prvního kola. A Martin Wasyliw v čele jízdy vytrvale vzdoroval. Průjezd poslední zatáčkou ovšem vyzněl pro Pavla Pučka.

Závěrečnou šestou jízdu Pavel Pučko už viděl jako divák. Určitě se nenudil, protože v sázce byl stříbrný věnec. Nakonec se pro něho natáhl Jaroslav Slavata. Prvenství ve stylu start – cíl bylo sice důležitým, nicméně nikoliv rozhodujícím faktorem. Než se totiž Martin Wasyliw dokázal prokousat před Romana Čejku, bylo odmáváno. A třetí místo v šesté jízdě stačilo v celkové klasifikaci jen na stejné umístění.

Komentáře hlavních protagonistů
„Dařilo se,“ pochlubil se na stupních vítězů Bohumil Brhel. „Ale ještě nejsem z tý chřipky venku. Přechodil jsem ji a ona se teď vrací. Na začátku jsem byl ještě slabej a první jízdy byly hodně těžký. Po dvou kolech jsem už byl zadejchanej.“ Nicméně nakonec se dvojici MPM podařilo obhájit loňský triumf, o nějž se postarali Antonín Šváb a Jan Jaroš. „Bylo to vydřený,“ komentoval vítězství Bohumil Brhel. „Svou účast jsem ale slíbil Michalu Stárkovi za celoroční pomoc. Chtěl jsem mu to vrátit. A nakonec to při tý mý smůle s pádem a defektem dopadlo dobře. Podařilo se, co jsme chtěli. Pro mě to asi byl letos poslední závod, pokud nepojedu baráž. Snad se tedy už doléčím a připravím na další sezónu.“


„Bylo to dobrý,“ přizvukoval svému kolegovi Richard Wolff. „Bogasovi však není úplně nejlíp. Já jsem taky měl zvýšenou teplotu, ale nechci se na to vymlouvat. Jel bych i s osmatřicítkou. Měl jsem to pod kontrolou. Až na tu poslední jízdu. To už jsem to nezvládl. Ale jinak byla pohoda. Dráha sice těžká, ale pro všechny stejná. Dojíždím sezónu na jednom motoru. Mám sice novej, ale nechci už laborovat. Odmítl jsem tři závody za ne moc dobrý peníze, dva v Maďarsku a jeden v Rakousku. Radši se teď pobavím na závěrech v Kopřivnici a na Markétě. A třiadvacátýho na motokrosu v Habeši u Strakonic.“

„Dráha byla sice trochu rozbitá, ale šlo to,“ konstatoval po závodě Aleš Dryml. „Ke konci se to ještě zlepšovalo, přálo počasí. Včera bylo u nás v Pardubicích šeredně, ale nakonec to tady bylo pozitivní.“ Na rozdíl od některých ostatních závodů měl Aleš Dryml vždy dokonalý přehled o svém kolegovi. „Když to jde, snažím se jezdit ve dvojici,“ prozradil svůj recept na jízdu v páru pardubický závodník. „Proti těm slabším to jde, ale proti Bohoušovi a Ríšovi ne. Tam to fakt nešlo.“ Aleš Dryml byl jediným závodníkem, který neprohrál s žádným soupeřem. „Paráka nikdy nehoním,“ konstatoval. „Mohl mě porazit jedině Bohouš. Ale prdnul mu řetěz. Říct, zda bych ho dohonil.“ A co ještě čeká Aleše Drymla v této sezóně? „Teď pravděpodobně pojedu baráž,“ odpověděl. „Nejdřív jsem to slíbil Mšenu, minulý týden se ale ozvali i z Plzně. Pak mám ještě nějaký Německo, Anglie je už u konce. A Austrálie letos nebude, pojedu někam na dovolenou.“

„Byl to poslední závod sezóny,“ řekl magazínu speedwayA-Z Miroslav Fencl. „Možná ještě pojedu v Polsku, uvidím. Povedlo se nám to, ale určitě jsme chtěli vyhrát. Nebyl jsem ještě v takový formě. Jindy bych tam asi vlítnul, teď jsem však myslel hlavně na to zdraví. Nemám to ještě dohojený a nechci celou zimu ležet v nemocnici. A na ten úkor byla i ta nula z poslední jízdy.“ A jak se Miroslav Fencl těší na novou sezónu? „Asi jako na každou sezónu,“ zněla odpověď. „Už aby to bylo. Teď si trošku odpočinu, pak to snad bude lepší než v juniorech.“

„Závody byly pěkný,“ pochvaloval si Filip Šitera. „Ve třetí rozjížďce jsem měl smůlu, předjel mě Wolffík. Praskla mně totiž hadička od metylu. Spíš to teklo ven než dovnitř. A s Marco Müllerem jsem dal novou hranu a těžkej převod. Tahalo mě to ven. Ale byla bedna a to je dobrý. Jsem rád, že mi vyšla ta poslední jízda a trochu jsme jim to zkomplikovali.“ Jaký další program má úspěšný mšenský junior? „Teď by měla bejt baráž,“ svěřil se Filip Šitera. „Ale už se těším do Austrálie. Bude to taková dovolená.“

„Zkoušeli jsme motor a udělali jsme si určité poznatky,“ vysvětlil Vladimír Višváder své podařené účinkování v Super Prix Mšeno. „Ke konci jsem to ale kvůli baráži vypouštěl. Jako obvykle se na konci chytám. Jenže teď už musím motorky pomalu už zazimovat…“

1. MPM team   27
Bohumil Brhel 3 3 3 3 E 3 15
Richard Wolff 2 2 2 2 2 2 12(5)
 
2. Kohút team   26
Aleš Dryml 2 3 3 2 3 3 16(2)
Miroslav Fencl 3 1 2 3 1 0 10(1)
 
3. Rimini team   19
Filip Šitera 2 3 1 3 2 2 13(1)
Luboš Tomíček 3 0 0 1 1 1 6(2)
 
4. BM team   15
Vladimír Višváder 1 2 2 1 0 1 7(3)
František Liebezeit 0 0 3 2 1 2 8
 
5. Grepl team   14
Marco Müller U 2 1 3 3 3 12
Zdeněk Šuranský 1 0 0 0 0 1 2
 
6. Kolejarz Opole   11
Sebastian Kowolik 1 3 1 2 ex 3 10
Tomasz Schmid E 1 0 – – – 1
 
7. RK Mělník team   11
Věroslav Kollert 0 2 1 1 3 2 9
Petr Vandírek 1 1 F/R – – – 2(1)

Vložený závod 125 ccm:

1. Pavel Pučko, Markéta Praha 4 4 4 4 4 – 20
2. Jaroslav Slavata, Markéta Praha 1 3 1 2 – 4 11
3. Martin Wasyliw, Mšeno – U 2 3 3 2 10
4. Michal Dudek, Slaný 2 – 3 0 1 3 9
5. Radim Chod, Slaný 3 F – 1 2 1 7
6. Roman Čejka, Slaný 0 2 0 – 0 0 2

Foto: Pavel Fišer