Češi na druhém konci světa se baví i mimo závodění

Gold Coast – 15. listopadu
Třetí závod Zlaté přilby Ivana Maugera se uskuteční tuto sobotu na dráze v Gillmanu poblíž Adelaide. Týdenní přestávka mezi závody poskytuje Filipu Šiterovi a Adamu Vandírkovi dostatečný prostor nejen pro přípravu motocyklů, ale i pro relaxaci. O tom se konec konců mohou přesvědčit i naši čtenáři. Oba Češi totiž napsali pro magazín speedwayA-Z další vyprávění s fotografiemi, v němž se řeč bude ještě točit převážně o předchozím klání v Gold Coast.

Jak už magazín speedwayA-Z informoval, čtveřice účastníků turné měla své jízdy vloženy mezi queensladské šampionáty juniorů do šestnácti let a sajdkárů. Právě díky sajdkáristům byla dráha poměrně hluboká. Rovinka na startu byla mírně do kopečka, takže protilehlá se vyznačovala zase opačným sklonem.

Mítink skončil jednoznačným triumfem Filipa Šitera. Ani v jedné ze čtveřice jízd nenašel přemožitele a prozatím je na čele celé série. Adam Vandírek inkasoval jediný bod, když v rozjížďce s číslem tři porazil Andy Aldridge z Nového Zélandu.

„Jelo se mi dobře,“ libuje si Filip Šitera. „Dráha mi vyhovovala. Trefil jsem i převod.“ Nicméně před závodem nebylo všechno idylické. „Měnil jsem motor a taky měl problém se zadní osou u deflektoru,“ říká plzeňský závodník. „Ale Vašek Verner s Adamem mi pomohli. Dali jsme hlavy dohromady a vyřešili problém.“

Zato Adam Vandírek měl ke spokojenosti daleko. „Dráha mi nesedla,“ připouští bez obalu. „Byla moc hluboká, protože jí sajdkáry hrozně rozbily.“ A jak podnik prožíval Andy Aldridge? „Mítink byl dobrý,“ pochvaluje si úřadující juniorský šampión Nového Zélandu. Kromě Filipa Šitery ho porazil už pouze Angličan Ben Wilson ve druhé jízdě. „Dráha byla perfektní. A na rozdíl od Maryborough i rovná.“

Nejen závodění ovšem zaměstnává naše závodníky na nejmenším kontinentu světa. V pondělí byli všichni závodníci na barbecue i Ivana Maugera. A potom si vyzkoušeli vodní skútry. Včerejší den zasvětili Filip Šitera a Adam Vandírek přípravě motocyklů. Dnes je čeká návštěva Wild Life, jakési obdoby naší zoologické zahrady, kam jim sehnal lístky Václav Verner.

Foto: Radek Šitera