Kostra české reprezentace pro sezónu 2007 je jasná

Praha – 27. října
Divišovská stávka závodníků před finálovým závodem mistrovství republiky v říjnu 2001 měla zásadní vliv na nominační proces do národní reprezentace. Jezdci tehdy odmítali na nebezpečné dráze nastoupit a vedení disciplíny ve vstřícné snaze o záchranu podniku slíbilo mimo jiné nebrat výsledky šampionátu v potaz při přidělování míst pro mistrovství světa a Evropy. Národní kvalifikace tak dostala nový rámec. S výjimkou obligátních divokých karet rozhodovala o všech reprezentantech. To je však už minulostí, protože VV SPD nyní preferuje výsledky národních šampionátů.

Myšlenka nespoléhat výhradně na národní kvalifikaci se objevila už loni na podzim. Po nečekaném ohlášení návratu kvalifikačního procesu o Grand Prix bylo jedno ze tří českých míst přiděleno Lukáši Drymlovi za jeho mistrovský titul ze Mšena. Nyní šli muži v čele disciplíny ještě dále a na svém červnovém zasedání schválili zbrusu novou filozofii.

A ta zvýhodňuje závodníky, kteří v uplynulém roce dosáhli finálového klání dané disciplíny. A v neposlední řadě otevírá prostor nejúspěšnějším z republikových šampionátů. „Změny byly přijaté po stížnostech, že o nominaci rozhoduje jeden závod,“ vysvětluje Petr Moravec, předseda Svazu ploché dráhy. „Obzvl᚝ letos, když jsme tady drželi závodníky s britským angažmá a místo tří juniorských závodů odjeli jen jeden.“

Národní kvalifikace 2007 bude ve své nabídce mít pouze jediné místečko pro kvalifikaci o Grand Prix. „V tomto závodě ti jezdci, co byli zranění, mají šanci vybojovat si účast v mistrovství světa,“ popisuje šéf české ploché dráhy. „Už potřetí bude název tohoto mítinku Národní kvalifikace o mistrovství Evropy. V něm už mají účast loňští finalisté, tedy Aleš Dryml a Bohumil Brhel. Vše ostatní v otázce nominace pro ME vzejde z národní kvalifikace.“

Jedno jediné místečko je k mání také v případě juniorského mistrovství světa. Zbývající kvóta byla obsazena na základě výsledků letošního domácího mistrovství, samozřejmě s přihlédnutím k věku. Ovšem šance, že by se do reprezentace dostal leader průběžné klasifikace prvních závodů příštího roku, je snížená. „Protože mistrovství světa začíná už v dubnu, jsem na základě letošních zkušeností pesimista, že stihneme odjet aspoň jeden závod mistrovství republiky,“ zní názor Petra Moravce.

Zatímco nominace na základě výsledků mistrovství republiky je na krátké dráze novinkou po mnoha letech, v případě ledů a dlouhé jde o běžnou praxi. Na ledových oválech je reprezentace jasná. Otázka se zatím vznáší nad dlouhými tratěmi. Dle výstupů z kongresu FIM by letošní challenge o finálovou část 2008 měla být přístupná pouze postupujícím z letošní kvalifikace, nikoliv letošním vyřazeným finalistům. Pokud mezinárodní federace skutečně toto potvrdí, Zdeněk Schneiderwind pro jistotu nastoupí i do kvalifikačních kol.

Systém české nominace pro mistrovství světa 2007:

  Kvalifikace o Grand Prix 2008:  
1 loňský finalista Aleš Dryml
2 mistr republiky Adrian Rymel
3 vítěz národní kvalifikace 2007  
4 2. z mistrovství republiky Josef Franc
5 3. z mistrovství republiky Zdeněk Simota
6 4. z mistrovství republiky Luboš Tomíček
náhradníci dle pořadí z MR Miroslav Fencl atd.
 
  Mistrovství světa juniorů:  
1 loňský finalista Luboš Tomíček
2 mistr republiky Filip Šitera
3 leader šampionátu 2007  
4 pořadí v MR Hynek Štichauer
 
  Mistrovství světa na ledové dráze:  
1 mistr republiky Antonín Klatovský
2 2. z mistrovství republiky Jan Klatovský
3 pořadí v MR Jan Pecina
4 pořadí v MR Vladislav Kunc sen.
 
  Mistrovství světa na dlouhé dráze:  
1 pořadí v MR Pavel Ondrašík
2 pořadí v MR Jaroslav Pták
3 pořadí v MR Richard Wolff
4 pořadí v MR Karel Kadlec

Poznámky:
Pravidlo o nasazení leadera průběžné klasifikace pro juniorské mistrovství světa bude uplatněno, pakliže se před začátkem MS (konec dubna) stihne odjet alespoň jeden závod šampionátu republiky.
Jiří Petrásek nefiguruje v nominaci na MS na ledech, protože ukončil kariéru.
Pokud se Zdeněk Schneiderwind rozhodne absolvovat i kvalifikaci pro finálovou část MS 2008, bude v nominaci jednička za základě výsledků domácího šampionátu.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark )