Dnešní pátek třináctého bude pro někoho nešastným dnem

Mšeno – 13. října
Šest let je v řádech. Už jednou byla na spadnutí, ale nikdy se neuskutečnila. Letos se opět skloňuje ve všech sedmi českých pádech. A teprve dnes překoná hranici svého teoretického bytí. Řeč je samozřejmě o baráži, v níž Pardubice přijedou do Mšena hájit svou extraligovou příslušnost proti zdejším prvoligovým vyzývatelům. Kalendář ukazuje pátek třináctého, avšak ani jeden ze soupeřících týmů si nesmí dovolit luxus pověrčivosti. Všichni zúčastnění totiž dobře vědí, že se extraligové brány otevřou pouze vítězi.

Dvojutkání se vrací na českou ligovou scénu po více než jedenácti letech. Poslední extraligový závod se v tomto stylu konal 30. srpna 1995 v Plzni, kde domácí podlehli Slanému v poměru 34:56. Poté byla v průběhu několika dnů odvolána zamýšlená play – off a od sezóny 1996 se naše vyšší soutěž vrátila ke čtyřutkáním. Jistě není bez zajímavosti, že v první lize se dvojutkání udržela pouze v sezónách 1991 a 1992.

Střetnutí dvou celků jsme od té doby vídali pouze v rámci test matchů a jiných volných podniků. Rozhodně tedy nezaškodí zopakovat si pravidla. Každý celek je tvořen šesti závodníky základního kádru a dvojicí náhradníků. Na dráze se střetávají dvojice domácích a hostí. A pokud jeden tým ztrácí šest bodů, může kdokoliv ze základního kádru nastoupit taktická rezerva.

Oproti dřívějšímu ligovému schématu má baráž podstatný rozdíl. Protože se jedná o kvalifikační závod, není možná remíza. Pakliže tedy po patnácti rozjížďkách základního rozpisu budou mít oba celky stejný počet bodů, přijde ke slovu rozjezd.

Jak Antonín Kasper, tak Josef Laštovka neměli sestavení svých družstev jednoduché. Mšenu nakonec nenastoupí Tomáš Topinka, který má frakturu dlaňové kosti. Prosbu svého kouče nevyslyšel ani Michal Makovský. A ke všemu si Jakub Hejral při úterním tréninku v sedle motokrosové Yamahy pochroumal koleno. Podstoupil však terapii, která by jeho účasti neměla zabránit. Josef Laštovka přišel v průběhu sezóny o kompletní Dryml tým a sezóna předčasně skončila i pro Tomáše Suchánka.

Oba týmy se maximálně posílily hostujícími borci. Vedle pardubického Mateje Ferjana a mšenského Adriana Rymela, kteří se už plně osvědčili v předbarážovém stadiu, angažoval Josef Laštovka Australana Leigha Adamse. Antonín Kasper promptně sáhnul po Sebastianu Ulamkovi, nejlepšímu muži letošní extraligy.

Pokud se týká základního kádru, oba rivalové vyčerpali své možnosti až do krajnosti. Za Mšeno nastoupí Věroslav Kollert, Jakub Hejral, Karel Průša, Jan Jaroš a Jaromír Otruba. Proti nim Hynek Štichauer, Marián Jirout, Pavel Fuksa, Jaroslav Petrák a Roman Andrusiv. Osmé místo zůstává volné jak u Mšena, tak u Pardubic a to nejen kvůli jeho povinnému obsazení závodníkem juniorského věku. Nikdo použitelný už totiž nezbyl.

Baráž bude především soubojem taktiky. O extraligovém bytí či nebytí může rozhodnout jeden jediný bod. A za každou maličkost se může platit hodně draze. Manažeři evidentně stavěli své týmy s odlišnou filozofií. Antonín Kasper se rozhodl mít volnější ruce v nasazování Adriana Rymela. Úřadující mistr republiky proto oblékne vestu náhradníka.

Zato Josef Laštovka promyšleně pracoval s obsazením jednotlivých dvojic. A to nejen v prvních třech sériích, ale také v závěrečných dvou, kdy se oba partneři mění. Navíc využil skutečnosti, že Mšeno nahlásilo svůj tým s více než tříhodinovým předstihem. Můžete vzít jed, že během této doby stačil soupeřovu taktiku prostudovat.

Ani jeden z koučů by dozajista nechtěl příliš spoléhat na nasazení taktické rezervy. Šestibodová ztráta ve sprintu patnácti jízd může být nepřekonatelnou propastí. Vše tedy nasvědčuje, že nás večer čeká pořádný thriller. Lepší předkrm před Zlatou přilbou si fanoušci dozajista přát nemohli.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Antonín Kasper, Mšeno:
„Samozřejmě bych byl rád, kdyby se nám to povedlo. I přes to všechno, co se semlelo. Tomáš Topinka měl snahu. Ale i kdyby neměl tu zlomenou kůstku, měl udělat všechno pro to, aby ho šéf z Anglie pustil. Sám vím, jak to tam chodí. Rád bych, kdybychom postoupili, by s tím budou problémy. Loni nás sezóna stála 750 tisíc, letos to bude milion… Teď jsem nervózní, vzteklej, když si na baráž vzpomenu. Manželka mě napomíná, abych se nerozčiloval, nebo to se mnou sekne, ale rád bych, aby to vyšlo.“

Josef Laštovka,. Pardubice:
„Kostky jsou vrženy. Myslím si, že nebudou rozhodovat hosté, ale základní sestava. My očekáváme od Mariána Jirouta a Hynka Štichauera, že hodně zaberou. Jarda Petrák by mohl odjet víc než letošní standard. A výkonnost Pavla Fuksy znáš. Nepředpokládám, že by překvapil. Hosté si dozajista odvedou svoje u nás i u nich a tak bude rozhodovat také taktika.“

Sestavy nahlášené včera k 18:00:

PDK Grepl Mšeno 1 Sebastian Ulamek, PL
  2 Jaromír Otruba
  3 Věroslav Kollert
  4 Jakub Hejral
  5 Jan Jaroš
  6 Karel Průša
  7 Adrian Rymel, Olymp Praha
 
AMK Zlatá přilba Pardubice 9 Jaroslav Petrák
  10 Matej Ferjan, SLO
  11 Leigh Adams, AUS
  12 Marián Jirout
  13 Pavel Fuksa
  14 Hynek Štichauer
  15 Roman Andrusiv

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)