Golden Spike 2007 má svůj program

Olching – 8. října
Při oslavách Roberta Bartha v německém Olchingu si dali dostaveníčko také zástupci všech pořadatelských zemí ledařského seriálu Golden Spike 2007, aby dojednali veškeré podrobnosti těchto prestižních závodů pro nadcházející sezonu. Své zastoupení zde samozřejmě měli i divišovští pořadatelé v čele se svým šéfem Milanem Hajným. A to přesto, že není jasné, jestli se letos Golden Spike vůbec uskuteční na českém území.

Promotéři letošního ročníku připravili několik podstatných změn, jak v systému závodu, tak se startovní listinou. Zvýšené finanční náklady na jednotlivé podniky a zvýšené odměny pro jednotlivé jezdce dávají záruku účasti kvalitního pole oproti minulému ročníku. Jezdci jsou smluvně vázáni . Novinkou je také systém, při kterém každý závod bude začínat kvalifikací, které se zúčastní osm jezdců a čtyři nejúspěšnější si vybojují právo účasti v hlavním závodě, který se bude skládat z dvaceti jízd.

Divišovská Jawa nabídla pro celkového vítěze nový motor, ale ostatní promotéři po dlouhé debatě toto gesto od českých pořadatelů nepřijali. Motor tedy zůstane jako cena pro vítěze divišovského podniku. Divišovští pořadatelé byli zároveň požádáni o výrobu hlavní ceny pro prvního muže celého seriálu závodu. Jedná se o 50 cm vysoký hřebík na podstavci.

Nejvíce emocí a problémů nadělala spojitost dvou závodů ve švýcarském Flimsu a bohužel našeho Divišova v krátkém časovém rozpětí jdoucím po sobě. V sobotu 20. ledna večer se má jet ve Švýcarsku a v neděli po poledni v Divišově. Tyto dvě míst jsou vzdálena od sebe zhruba 800 km.

Jak řekl Milan Hajný: „V tom je zakopaný pes. Hledali jsme jiná řešení, ale Flims si tvrdě stojí za svým termínem z důvodů pronajmutí stadionu. Byl nám nabídnut jiný termín, a to 29. prosince. Takoví blázni zase nejsme, nikdo nám nezaručí počasí a ještě k tomu je to mezi svátky. Jednoznačně si stojíme za lednovým termínem, který už se nám dvakrát osvědčil. Jediný náhradní termín pro nás možný je 4. února, ovšem se musíme ještě důkladně poradit na zasedání našeho pořadatelského týmu, který se koná příští pátek v Divišově. Na rozhodnutí máme do 5. prosince, kdy je termínová uzávěrka.“

Kalendář závodů:

6.1. St. Johan (Rakousko)
7.1. Steingaden (Německo)
20. 1. Flims (Švýcarsko)
21. 1. Divišov (Česká republika)
9. 3. Assen (Holandsko) – není jisté, zda se pojede
25. 3. Erfurt (Německo)

Startovní listina:

1 Antonín Klatovský, CZ
2 Markus Skabraut, A
3 Sebastian Gegenbauer, D
4 Jan Klatovský, CZ
5 Johnny Tuinstra, NL
6 Německo (Gunther Bauer, Stefan Pletschacher)
7 Holandsko (René Stellingwerf)
8 Rakousko (Franz Zorn)
9 Švýcarsko (Simon Gartmann)
10 Švédsko (Per-Olof Serenius, Stefan Svensson)
11 Finsko (Anti Akko, Jouni Seppänen)
12 volná karta pořadatele
13 vítěz kvalifikace
14 druhý z kvalifikace
15 třetí z kvalifikace
16 čtvrtý z kvalifikace
17 rezerva – pátý z kvalifikace
18 rezerva – šestý z kvalifikace

Kvalifikace:

1 Rakousko
1 Švýcarsko
1 Německo
1 Holandsko
1 Česká republika
3 volná místa pořadatele

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)