Češi přišli o vítězství až v poslední rozjížďce

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 1. října
V dnešním druhém test matchi české juniorské reprezentace s výběrem Polska do devatenácti let už už naši borci třímali v rukou vítězství. Na úvod závodu, který kvůli hustým slejvákům musel být posunut asi o půl hodiny, se sice prosadili Poláci. Naši jim dýchali na záda, a když hosté postupně kvůli pádům přišli o Slawomira Musielaka, Rafala Klimka i Mateusze Szczepaniaka, převzali vedení. Jenže v předposlední rozjížďce si smůla zasedla i na naše závodníky. Filip Šitera v hlubině vnější strany druhé zatáčky upadl a ze závodiště ho vezla v bezvědomí sanitka. Naštěstí se ještě cestou do nemocnice probral a rentgen neprokázal žádnou zlomeninu. Plzeňský borec však pro všechny případy zůstal hospitalizovaný přes noc. Díky jeho pádu se český náskok zmenšil na pouhý bod. V závěrečné jízdě pak vítězství na stranu polské orlice strhli Maciej Piaseczynski a Grzegorzem Zengotou, kteří odstartovali na Matěje Kůse.

Málem vyhrál d隝
Krátce po poledni nebyl na slánský ovál příliš utěšený pohled. Z šedých mraků se snášel odporný d隝 a ničil jeho povrch. Závodníci se hloučkovali po depu a nic nenasvědčovalo, že by náklad z útrob jejich dodávek měl být vytažen na denní světlo.

Nakonec však v povětrnostní situaci nastal pozitivní zvrat. A jury rozhodla, že se může jet. Na otázku, jak se polští hosté vypořádají s nezvyklou a mokrou dráhou, dala odpověď už první jízda.

Po vylétnutí pásky vystřelilo dopředu polské duo Rafal Klimek – Grzegorz Zengota. Filip Šitera se na protilehlé rovince dostal mezi ně, ovšem to byla konečná jeho ambicí. „Jednička je pod vodou,“ popisoval plzeňský junior ve svém boxu. „Je tam blátíčko. A ještě se nedá předjíždět. Materiál na venku spíš brzdí.“

Dva body vzápětí sebral Polákům Miroslav Fencl, který se do sestavy juniorského týmu dostal vzhledem k úbytku mladších jezdců. Smůla si však začala vybírat svou daň také na straně hostí. V první zatáčce rozjížďky s číslem tři upadli Matěj Kůs, Slawomir Musielak a Martin Gavenda.

Polský trenér briskně poslal do repete náhradníka Kamila Zielinskeho. Matěj Kůs triumfoval stylem start – cíl, avšak polský pár předčil Martina Gavendu. Smírné výsledky přinesly také dvě další jízdy. V nich ve stylu start – cíl triumfovali nejprve Filip Šitera a poté i Miroslav Fencl. Avšak Poláci v obou případech nepustili k bodům ani Pavla Fuksu, ani Patrika Linharta.

Jeden z prvních zvratů utkání přišel v rozjížďce s číslem šest. Grzegorz Zengota se po raketovém startu ujal vedení. A Rafal Klimek v první zatáčce objel Matěje Kůse. Porážka 1:5 byla zhoršena ještě pádem Martina Gavendy v závěrečném kole, z níž moravský závodník naštěstí vyvázl pouze s pokrouceným motocyklem.

Poláci vedli o osm bodů, avšak český tým konečně začal zvedat hlavu. V sedmé jízdě nejlépe odstartoval Filip Šitera. V prvním oblouku ho překonal Michal Mitko, avšak trojnásobný český juniorský šampión mu vše ve druhém kole vrátil i s úroky. Ve třetím okruhu upadnul třetí Kamil Zielinski. Jeho bod ochotně dědil Pavel Fuksa.

První české vítězství se dočkalo i dalších pokračování. Po pádu v první zatáčce osmé jízdy přišli Poláci o Michala Mitka. Miroslav Fencl poté opět nenašel konkurenci, zatímco Patrik Linhart dodal jeden bod. Poláci odpověděli razantně. Mateusz Szczepaniak předvedl nejlepší start rozjížďky s číslem devět. Po průjezdu první zatáčkou se za jeho záda zařadil Maciej Piaseczynski.

Jenže polské 5:1 nemělo dlouhého trvání. Ve druhé zatáčce se Mateusz Szczepaniak přetočil a vlétl do mantinelu. Hosté tak přišli už o třetího závodníka. Při repete neměl Matěj Kůs tentokrát žádné problémy a vedl od startu až do cíle. Martin Gavenda přispěl jedním bodem a skóre v té chvíli ukazovalo 26:28 v polský prospěch.

Češi neudrželi vedení
Do desáté jízdy mohl polský manažer nasadit pouze náhradníka Kamila Zielinskeho. Ten nedostihnul Filipa Šiteru, by plzeňský závodník projížděl cílem s prázdnou zadní pneumatikou. Po jeho boku se měl objevit Patrik Linhart, ale chybou ve vytištěném programu přijel na rošt Pavel Fuksa. Nikdo si nakonec ničeho nevšiml, takže české vítězství 4:2 platilo.

Tím pádem bylo průběžné skóre nerozhodné 30:30. Rychle se však změnilo. Grzegorz Zengota předvedl v jedenácté jízdě nejlepší start. A Miroslav Fencl v první zatáčce nestihnul ani Macieje Piaseczynskeho. Ke všemu měl Martin Gavenda druhý pád. A nepokrytě začal spekulovat o předčasném konci sezóny.

Triumfu 5:1 se však vzápětí dočkal i český tým. Matěj Kůs triumfoval ve stylu start – cíl. A Pavel Fuksa, díky zmíněnému tiskařskému šotku podruhé na dráze během jediné série, v první zatáčce objel osamoceného Michala Mitka. „Dobrý,“ byl Matěj Kůs spokojený se svým výkonem. „Akorát jsem zkazil první jízdu. Dal jsem lehčí převod. Jak dopadne výsledek, uvidíme po závodech.“

Nicméně okolnosti se pro naše družstvo nevyvíjely dobře. Filip Šitera vedl v předposlední jízdě. Ve druhém oblouku se však dostal do hlubiny, motocykl jej katapultoval ze sedla a dopadl na ležícího závodníka. Sanitka jej odvážela v bezvědomí, avšak cestou do nemocnice se Filip Šitera probral. Vyšetření v nemocnici naštěstí neodhalila žádné zranění, takže mohl být druhý den dopoledne propuštěn.

Častými výjezdy ambulance se však závod, který kvůli dešti začal o půl hodiny déle, ještě více prodlužoval. Milan Mach, český kouč v nedělním závodě, přišel za svým polským kolegou s nabídkou skrečovat test match po třinácté jízdě. Jenže to by vyhráli Češi 40:38 a hosté byli odhodláni servat se o vítězství i bez třech svých chybějících jezdců.

Opakování čtrnácté jízdu mu dalo za pravdu. Michal Mitko porazil Patrika Linharta. Český tým tak vedl o pouhopouhý bod a rozhodnutí mělo padnout až v závěrečné rozjížďce. Start zvládl nejlépe Grzegorz Zengota. A Maciej Piaseczynski v první zatáčce doslova vystrkal Matěje Kůse ze druhého místa.

Jenže hned na to upadl Pavel Fuksa. A rozhodčí Karel Voborník musel rozsvítit červená světla. Při restartu se předchozí situace opakovala. Po rychlém startu Grzegorze Zengoty se Maciej Piaseczynski dostal před Matěje Kůse. Poláci tím pádem vyhráli i druhý test match, by nyní o pouhé tři body.

Hlasy z depa
„Jel jsem to jako trénink,“ vysvětlil svou motivaci Miroslav Fencl. „Dozvěděl jsem se, že pojedu, až dnes dopoledne. A na to, jak byla těžká dráha, mi to sedlo.“

„Škoda, bylo to o tři body,“ litoval Matěj Kůs. „Hlavně, že Filip je v pořádku. Jsem po dnešku spokojenej – jako vždycky, když mám nad deset bodů. zvl᚝ tady, kde mi to nešlo. Dneska byla rozbitá dráha a spousta lidí se zabíjela.“

„Super závody,“ pochvaloval si Pavel Fuksa. „Mrzí mě, že do nastavení motorky jsem se trefil až v posledních dvou jízdách. Poradil mi hodně Filip. Potom to už startovalo a stačilo i na Poláky. Akorát jsem udělal tu chybu a spadl. Zatím mi ještě chybí zkušenosti, abych z motoru vyždímal maximum.“

„Dobrý, svezl jsem se, ale dělal málo bodů,“ svěřil se Patrik Linhart. „Škoda Filipa, to bylo hnusný. Po víkendu mě všechno bolí, ale jsem celej. Na Poláky nám chyběl kousek. Škoda, že se to neudrželo. Když už jsme to otočili, aspoň jeden den jsme je mohli zmrskat.“

„Bylo to hodně těžké,“ netajil se Martin Gavenda. „V první jízdě jsem si narazil koleno. Bolí mě i rameno. A od toho se to odvíjelo. A ten druhý pád? Dal jsem to na venek nad tu díru a už to nešlo ustát. Ale málem jsme vyhráli…“

1. Polsko   46
Grzegorz Zengota 1 3 2 3 3 12
Rafal Klimek 3 2 X – – 5(1)
Mateusz Szczepaniak 3 1 X – – 4(1)
Maciej Piaseczynski 1 2 2 2 2 9(2)
Patryk Pawlaszczyk – – – – – DNR
Michal Mitko 1 1 2 1 3 8(2)
Slawomir Musielak F/R 0
Kamil Zielinski 2 2 F 2 2 8
 
2. Česká republika   43
Filip Šitera, Plzeň 2 3 3 3 X 11
Pavel Fuksa, Pardubice 0 0 1 1 2 F 4(1)
Miroslav Fencl, Slaný 2 3 3 1 3 12
Patrik Linhart, Slaný 0 0 1 2 3
Matěj Kůs, Praha 3 1 3 3 1 11
Martin Gavenda, Březolupy 0 F 1 F 1 2
Michal Dudek, Slaný   DNR
Radim Chod, Slaný   DNR

Vložené jízdy kubatury 125 ccm:

 

 

I Eduard Krčmář, Roman Čejka, Tomáš Habada, Jaroslav Hladký, Jakub Fencl, Miroslav Horák
II Eduard Krčmář, Roman Čejka, Tomáš Habada, Jaroslav Hladký, Jakub Fencl, Miroslav Horák
III po pádu Eduarda Krčmáře už nebyla opakována; v okamžiku jeho pádu bylo pořadí: Eduard Krčmář, Tomáš Habada, Roman Čejka, Jaroslav Hladký a Miroslav Horák, Jakub Fencl E

Foto: Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)