Pozítří si do Březolup někdo přijede pro svůj první titul kariéry

Březolupy – 26. září
Plochodrážní sezóna anno domini 2006 spěje nezadržitelně ke svému konci. Všechny domácí mistrovské tituly byly už rozdány s výjimkou jediného. Finále prestižního šampionátu je na programu ve čtvrtek v jihomoravských Březolupech. Startovní listina vyprodukovaná dvojicí semifinálových závodů v Liberci a Divišově jako obyčejně nabízí v mnoha ohledech nesmírně vyrovnanou sestavu. Jasná je pouze jediná věc. A už se do kolonky mistrů pro letošní rok zapíše jakékoliv jméno, půjde o první primát dotyčného šastlivce.

Přitom do letošního mistrovství republiky jednotlivců se přihlásili tři závodníci, kteří už v minulosti na zlatou medaili dosáhli. Bohumil Brhel, šestinásobný šampión, se dokonce už do Březolup kvalifikoval. A vzhledem ke své výtečné formě mohl plným právem pomýšlet na svůj sedmý titul. Jenže komplikovaná fraktura nohy z ruské ligy mu bohužel vystavila čáru přes rozpočet.

Lukáš Dryml, jenž v loňském Mšeně vybojoval zlato nejpřesvědčivějším způsobem za několik posledních sezón, letos do šampionátu nezasáhl. Jeho semifinále v Divišově první prázdninový den uplavalo. A než nadešel den náhradního termínu, úřadující český šampión předčasně ukončil sezónu v souvislosti s pádem svého bratra Aleše.

Předminulý víkend v Divišově tak o finále usiloval už pouze jediný exmistr. Petr Vandírek se na sklonku léta nečekaně vrátil do sedla plochodrážního motocyklu. A poté, co absolvoval vzpomínkový závod na Antonína Kaspera, se přihlásil do semifinále. I když nebyl bez šancí, na hluboké dráze mu chyběla troška štěstí.

Tím pádem se sešla osmnáctka finalistů, z nichž ani jeden prozatím neskončil lépe než na druhém místě. Přitom okruh favoritů je hodně široký. Ani jeden ze závodníků nemůže říct, že mu letos všechno vychází a zatím nic nezkazil. A že na stupně vítězů má šanci vystoupit junior stejně jako třicetiletý rutinér, jsme se v minulosti už mnohokrát přesvědčili.

Samozřejmě nejrychlejší cesta k titulu vede přes vítězství ve všech rozjížďkách. Březolupské finále je navíc číslovkou patnáct prolnuté. Ve čtvrtek se bude o titulu po patnácté rozhodovat v jediném závodě. A by za svazarmovské éry byl jihomoravský stadión pravidelnou zastávkou mistrovství republiky jednotlivců, jednodenní finále sem zavítalo pouze v září 1991, tedy před patnácti lety. Václav Milík, tehdejší vítěz, měl na svém kontě patnáct bodů.

Jenže mimo něho dokázal ve finále s patnácti body triumfovat pouze jen Bohumil Brhel o rok později v Čakovicích. A pak až loni Lukáš Dryml. Letmým pohledem do historických tabulek zjistíme, že nejvíce závodníků vyhrálo šampionát se čtrnácti body. Stalo se tak celkem v sedmi případech. Třináctibodové skóre na zlato stačilo výhradně Zdeňku Tesařovi v pětadevadesátém, zatímco Tomáš Topinka a Antonín Kasper museli titul za stejných okolností potvrdit až v dodatkové jízdě.

Nejmenší počet bodů, dvanáct, dostalo na český trůn jedině Antonína Kaspera v sezóně 2002. Celá věc však měla jeden háček. Šampionát si totiž tehdy ze svého dvouletého intermezza se seriálovou bodovou ponechal finálové jízdy. Nejprve čtyři, o rok později už jen tu nejvíce klíčovou. A v ní legendární závodník před čtyřmi lety napravil své zaváhání se startovací páskou.

Antonín Kasper se tak postaral o další rekord své úspěšné kariéry. Jako prozatím jediný mistr nevyhrál také základní část závodu. Po něm Tomáš Topinka ve Mšeně, Bohumil Brhel v Kopřivnici a Lukáš Dryml ve Mšeně šli do finálové jízdy s největším počtem bodů z úvodních dvaceti rozjížděk.

Jenže historie je za námi a ve čtvrtek nás čeká v mistrovství republiky stránka s novou kapitolou. Každý z finalistů už učinil jeden rozhodujících kroků, když se do Březolup kvalifikoval. Na budoucího mistra však čekají ještě další dva. Nejprve se musí umístit mezi nejlepší čtveřicí. A pak jí ve finálové rozjížďce ukázat výfuk. Kdo zdolá těžký výstup na český plochodrážní Everest, je prozatím ve hvězdách. Ale rozhodně stojí za to přijet se do Březolup podívat.

Časový harmonogram závodu:

technická přejímka 12:00
trénink 13:20
prezentace jezdců 13:45
rozprava 13:50
slavnostní nástup 14:00
první jízda 14:10

Poznámka: každý závodník musí startovat ve vestě pořadatele, kterou obdrží u technické přejímky.

Startovní listina:

1 Zdeněk Simota, Plzeň
2 Věroslav Kollert, Mšeno
3 Antonín Galliani, Markéta Praha
4 Luboš Tomíček, Olymp Praha
5 Miroslav Fencl, Slaný
6 Matěj Kůs, Markéta Praha
7 Jaroslav Petrák, Pardubice
8 Marián Jirout, Pardubice
9 Martin Málek, Březolupy
10 Richard Wolff, Olymp Praha
11 Jan Jaroš, Mšeno
12 Adrian Rymel, Olymp Praha
13 Filip Šitera, Plzeň
14 Tomáš Suchánek, Pardubice
15 Hynek Štichauer, Pardubice
16 Josef Franc, Olymp Praha
17 Jakub Hejral, Mšeno
18 Karel Průša, Mšeno

Přehled ročníků s jediným finálovým závodem:

9.10.1990 Praha Antonín Kasper, Olymp 14+3*
8.9.1991 Březolupy Václav Milík, Pardubice 15
18.9.1992 Čakovice Bohumil Brhel, Olymp 15
12.9.1993 Chabařovice Bohumil Brhel, Olymp 14
27.8.1994 Mšeno Antonín Kasper, Olymp 14
10.9.1995 Mšeno Zdeněk Tesař, Slaný 13
17.8.1996 Mšeno Tomáš Topinka, Olymp 13+3**
15.8.1997 Mšeno Antonín Kasper, Olymp 13+3***
13.9.1998 Slaný Bohumil Brhel, Olymp 14
18.9.1999 Divišov Michal Makovský, Pardubice 14
27.7.2002 Mšeno Antonín Kasper, Olymp 12 + 1.
26.7.2003 Mšeno Tomáš Topinka, Mšeno 14 + 1.
4.7.2004 Kopřivnice Bohumil Brhel, Olymp 14 + 1.
24.9.2005 Mšeno Lukáš Dryml, Pardubice 15 + 1.

Legenda: ve sloupcích je postupně datum a místo závodu, jméno mistra a jeho bodový zisk, *rozjezd se Zdeňkem Tesařem, **rozjezd s Antonínem Kasperem, ***rozjezd s Bohumilem Brhelem a Václavem Milíkem.
Poznámka: počínaje rokem 2002 rozhoduje o mistru jediná finálová jízda.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Lubomír Hrstka