Mšeno hrálo ve všech pokusech o baráž hlavní roli

Pardubice – 12. září
By článek o baráži byl do českých reglementů zařazen už v sezóně 2000, prolínací závod o postup do vyšší soutěži se paradoxně nikdy neuskutečnil. Tuhého souboje o extraligové bytí či nebytí se tak dočkáme až v půlce října ve Mšeně. Středočeský klub z městečka pod hradem Kokořín se však už v minulosti byl v souvislosti s garáží dvakrát angažoval. Pojďme se společně s Petrem Moravcem, předsedou VV SPD, projít historií a současností tohoto klání. A můžete vzít jed, že řeč se stočí také na možné změny podoby české ligy v sezóně 2007. Nepřehlédněte ani náš přehledný chronologický harmonogram baráže, který dozajista ocení nejen manažeři, jichž se různé termíny budou týkat především.

Mšenské ano a ne
Prolínací závody o postup a sestup z některé ze tří lig provázely český kalendář až do roku 1984. Tehdy byly nahrazeny přímým sestupem. A ten zůstal zachován i po dvou novodobých rekonstrukcích soutěže družstev – v roce 1991, kdy se začalo závodit stylem dvojutkání šestičlenných družstev, a v sezóně 1996, odkdy se jezdí znovu systémem čtyřutkání. Posledním týmem, který do extraligy postoupil přímo, byl Speedway Club Chabařovice. Jako vítěz první ligy 1997 využil právo na start ve vyšší lize o rok později.

Jenže v roce 1999 vstoupila na extraligovou scénu pražská společnost MPM Trading, která soutěži zajistila generálního sponzora Fujifilm. Čtveřice Olymp Praha, Zlatá přilba, AK Slaný a AK Březolupy spojená zeleným logem na předních dečkách motocyklů svých závodníků dodala extralize novou dimenzi. Čtyři úvodní závody měly každý jiného vítěze. A extraligové boje si mohli vychutnávat také televizní diváci, by obrazovky celoplošných kanálů k nim zůstávaly prozatím otočené zády. I to se stalo jedním z důvodem, proč firma Fujifilm od projektu po čtyřech letech odstoupila.

Z úrovně extraligy 1999 byli nadšeni nejen diváci, ale samozřejmě i lidé v zákulisí. Ti logicky hledali možnost, jak boje vyrovnané čtveřice prodloužit. A to tím spíše, byly-li boje v první lize mnohem méně zajímavé. Chabařovice dokonce na svou účast po třech kolech rezignovaly a soutěž jezdecky i pořadatelsky zachraňoval Slaný. Markéta Praha, coby triumfátor prvoligového ročníku 1999, však na možnost postupu o ligové patro výše nereflektovala.

Baráž tedy přinesla jakousui legislativní pojistku „Důvod jejího vzniku byl jednoduchý,“ vzpomíná Petr Moravec. „Valná hromada tehdy schválila systém, který měl zaručit, že z extraligy nesestoupí lepší tým a tím bude zaručena kvalita soutěže. Navíc podobný systém už tady byl a to v období kdy v Čechách jezdily o účast v extralize jezdci dvou nejlepších týmů 1. ligy a dva nejhorší z extraligy. A to samé kdysi platilo i pro postup z 2. ligy. V žádném případě tehdy neměl nikdo zájem soutěž uzavřít. To se potvrdilo předloni, kdy do soutěže vstoupila Plzeň. Letos jede o titul. Dále byl prosazen demokratický způsob řízení soutěže. S účastníky soutěže je projednán před začátkem soutěží systém a všechna pravidla. Oni si je schválí a případné změny musí přijmout vždy nadpoloviční většina účastníků soutěže. V případě shody se pravidlové změny nepřijímají a změny se nepřijímají ani během soutěže. Na jejich dodržení dohlíží VV SPD a věřím, že nikdo za poslední období nemůže VV SPD kritizovat za porušení takto přijatých pravidel.“

Baráž tak byla na světě. Poprvé se objevila černá na bílém v závodní sezóně 2000. Tehdy se ve Mšeně vytvořil ambiciózní tým, který začal plnit roli štiky soutěže. Válcoval všechny ovšem kromě pardubického Racku, který se nakonec radoval z vítězství. Mšeňáky čekalo rozčarování. Skončili druzí, ale litera tehdejších řádů dávala právo na baráž pouze prvoligovému vítězi. Pravidlo o přenosu na druhý tým v pořadí se do reglementů dostalo až v roce 2001 na základě mšenské zkušenosti.

V zimě 2000 – 2001 se tedy Mšeno chystalo na další prvoligovou kampaň. Jenže několik dnů před začátkem extraligy musely ze soutěže vycouvat Březolupy. A jediným smysluplným krokem, jak udržet kvalitu vyšší divize, bylo vyrazit s prosíkem na Kokořínsko. Extraligové sezóny 2001 a 2002 zastihly mšenský tým pokaždé u dna závěrečné tabulky. Přesto však nebyl klub, který by v první lize dokázal splnit podmínku účasti v baráži.

Ten se našel až předloni. Plzeň dokázala úspěšně překonat své vnitřní potíže a pod vedením kouče Václava Vernera zabušila na prvoligovou bránu. V roce 2003 jí soupeři trošku přistřihli křidélka zákazem startu cizinců v nižší divizi, ale o rok poté skončili Západočeši druzí. Přitom měli stejný počet bodů jako vítězné Pardubice, v jejichž prospěch hovořil větší počet malých bodů.

Ihned po skončení ligy putovala k Mělníku výzva k baráži. Paradoxně se tak stalo v nejlepší sezóně, kterou kdy Mšeno v extralize mělo. Dlouho se drželo na třetím místě průběžného pořadí a teprve smůla v závěrečných dvou kolech ho vrhla do existenčních těžkostí.

K baráži se však tehdejší vedení klubu postavilo zády. S představou, že se jim podaří na politickém poli prosadit rozšíření vyšší ligy na pět týmů, na svou účast rezignovalo. Dřívější prezident dokonce neváhal na plzeňskou adresu zaslat znevažující prohlášení, které mu vzalo veškerý diplomatický střelný prach. Pro pět týmů v extralize hlasoval na předloňské valné hromadě VV SPD pouze Olymp. A Mšeno spadlo do první ligy.

Letos ano
Vnitroklubové změny ve Mšeně v březnu 2005 přišly pozdě. Antonín Kasper starší převzal roli kouče až prakticky se začátkem prvoligové kampaně. Sice rychle konsolidoval sestavu a dotáhl do konce z minula nedokončená angažmá hostů, ale přidala se sportovní smůla a termínové kolize. A Mšeno obsadilo třetí místo, když mu do baráže chyběly dva body.

Zato letos si mohl vychutnat osm prvoligových prvenství. A byl pátek nebo svátek, neděle či všední den, mokro nebo tropický hic jeho tým v jakémkoliv složení dokázal vyhrát všude, kam přijel. Po celou tu dobu klub inzeroval svůj markantní zájem zúčastnit se baráže.

Petr Moravec pro magazín speedwayA-Z ocitoval přesné znění řádů. „Závod se uskuteční na stadiónu účastníka první ligy,“ čte z letošní ročenky FMS. „Právo na baráž musí tým první ligy uplatnit do 48 hodin po skončení posledního závodu mistrovství České republiky družstev. Soutěž je dvoustupňová a určujícím termínem je v roce 2006 konec extraligy ve středu 27. září. Termín baráže určí před začátkem sezóny VV SPD AČR při tvorbě kalendáře tak, aby se závod uskutečnil nejdříve sedm dní po skončení posledního závodu mistrovství České republiky družstev. PDK Mšeno své právo uplatnil v sobotu ve Svitavách. VV SPD určil na kalendářové poradě termín 13. října, což není dřívější termín než sedmý den. A tak se 13. října pojede ve Mšeně baráž, pokud poslední tým extraligy tuto výzvu příjme. Pokud ne, sestupuje přímo a Mšeno je novým účastníkem extraligy.“

A co za rok?
V zákulisí se ovšem proslýchá, že už probíhají jednání o rozšíření extraligy na pět týmů. Z podobných informačních zdrojů se dá zaslechnout také cosi o první lize v podobě tříčlenných družstev… „Samozřejmě, že některé návrhy už padly,“ přikyvuje Petr Moravec. „Bude se o nich jednat na nejbližším zasedání VV SPD 20. září v Praze. Tam se schválí určitá podoba materiálu, který půjde k takzvané volné diskusi. Čtenáři magazínu speedwayA-Z to znají. Již v loňském roce jsme takový materiál vytvořili a dali volně k dispozici. Přiznám se, že osobně jsem měl radost, když někdo nad tím přemýšlel, přišel a diskutoval. Letos to pustíme ven opět. Určitě tuto formu diskuse nezlomila ani zkušenost s tím, že po zveřejnění toho loňského materiálu se našel i názor, který nás označil za hovada vypouštějící ven nereálné pitomosti. I když vlastně je to také názor a alespoň vyslovený z očí do očí, žádný anonym.“

Přesto nemohl by být český plochodrážní šéf přece jenom trošku konkrétnější, co nás na ligových kolbištích může příští rok potkat? „K tomu, o čem se mluví, mohu v tuto chvíli říci pouze toto,“ reaguje. „Jsou na stole určité návrhy na rozšíření extraligy. Ty tady už byly i v minulosti, ale neprošly. O podobě soutěže rozhodnou právoplatní účastníci soutěže v roce 2007. To jsou první tři týmy extraligy a vítězný tým z baráže. Jejich rozhodnutí nemohu a ani nechci předjímat. V každém případě bude předložena podoba soutěže stávající i nová. U první ligy se samozřejmě také může objevit změna. Soutěž tříčlenných družstev by umožnila ligu jezdit i malým klubům a hlavně tahle soutěž by měla přinést závody především jezdcům nad 21 let. Mezi lidmi kolem ploché dráhy jsem slyšel i o pohárové soutěži jednotlivců, novou podobu juniorských soutěží má za úkol zpracovat mládežnická pracovní skupina VV SPD. Všechny změny a návrhy by měly být součástí pracovního materiálu vytvořeného na jednání VV SPD.“

Časový harmonogram baráže o extraligu 2007:

sobota 22.7. Družstvo Mšena vyhrálo v Březolupech první ligu nezávisle na výsledcích obou závěrečných kol. Tím pádem splnilo podmínky pro účast v baráži o extraligu 2007. Právo na baráž má pouze prvoligový vítěz, nejedná-li se ovšem o farmu extraligového družstva. Pokud by první ligu vyhrála farma, toto právo přechází automaticky na druhého v pořadí. Další přenos však už není možný.
 
sobota 9.9. Mšeno dotáhlo ve Svitavách své vítězné tažení první ligou do konce, když mu Adrian Rymel zajistil osmé vítězství v řadě vítězstvím nad Matějem Kůsem v dodatkové jízdě. Rudolf Grepl, prezident klubu, a Antonín Kasper, jeho kouč, přímo na místě uplatnili u Petra Moravce, předsedy VV SPD, své právo na účast v baráži.
 
středa 27.9. Ve Slaném vyvrcholí letošní extraliga. Poslední celek extraligové tabulky bude muset svou extraligovou příslušnost obhájit v baráži.
 
pátek 29.9. Nejpozději tento den musí vítěz 1. ligy i poslední z extraligy vyslovit souhlas se svou účastní v baráži. Mšeno už tuto podmínku splnilo ve Svitavách. Pokud čtvrtý tým extraligy mšenskou výzvu nepřijme, automaticky sestupuje do 1. ligy 2007 a v extralize bude nahrazen Mšenem.
 
pondělí 2.10. Řády ukládají oběma celkům povinnost do pěti dnů po skončení letošního mistrovství republiky družstev nahlásit jména dvou hostů, které hodlají do baráže nasadit. Hostujícími jezdci mohou být cizinci nebo Češi dle ligových pravidel o hostování. Po tomto datu nelze hosty změnit.
 
čtvrtek 12.10. 18:00 Nejpozději čtyřiadvacet hodin před začátkem baráže musí oba její účastníci nahlásit svou sestavu pro závod. Už dříve nahlášení hosté budou doplněni o závodníky základní soupisky. Oba kluby musí postavit družstva minimálně se šesti jezdci.
 
pátek 13.10. 18:00 Úderem osmnácté hodiny baráž ve Mšeně vypukne. V duchu platných řádů se rozhodující klání o extraligovou příslušnost uskuteční jednokolově na dráze prvoligového vyzývatele. Termín stanovil před sezónou VV SPD tak, aby vyhověl liteře reglementu, který definuje, že se baráž musí uskutečnit nejdříve sedm dnů po skončení mistrovství republiky družstev.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark) a Antonín Škach (na materiálu dodaném firmou Ultralab a syn Praha)