Fotbal komplikuje televizní přenos z Březolup

Praha – 9. září
Letos se prostřednictvím sportovního kanálu ČT4 plochá dráha prezentovala v televizi mnohem častěji než v posledních letech. Dokonce poprvé od září 1989 mohli diváci veřejnoprávní televize sledovat ligový závod. Extraliga ze Slaného se na obrazovkách objeví ještě jednou, nicméně nad přenosem z finále šampionátu jednotlivců v Březolupech visí otazník. A za ním stojí fotbal.

Fotbal přitom paradoxně otevřel prostor pro výrobu záznamu ze slánské extraligy. Ani jeden z českých klubů nehraje ve stejný den v lize mistrů, takže Česká televize má dostatečné kapacity. Jenže problém nastává druhý den. Březolupský závod koliduje s pohárem UEFA. A všechny naše týmy zrovna mají svá utkání. Z toho dva ke všemu hrají doma.

Tím pádem fotbal odčerpá veřejnoprávní televizi veškerou přenosovou techniku. Klíčovým faktorem na misce vah je i ekonomika. Zatímco plochodrážní přenosy jsou zadarmo, utkání poháru UEFA bude Česká televize prodávat do zahraničí.

„Zatím je to v jednání,“ komentoval vzniklou situaci Petr Moravec, předseda VV SPD. „Musíme něco vymyslet. Zkoušíme sehnat někoho, kdo to v Březolupech vyrobí místo ČT. A pokud to nedopadne, chtěli bychom jako náhradní řešení prosadit přenos z baráže.“

Televizní diváci se však mohou těšit na pardubickou Zlatou přilbu. Ta bude vysílána v přímém přenosu od začátku semifinálových jízd až do konce. Navíc na ČT4 poběží repríza, ale její vysílací časy ještě nejsou známy.

Co letos uvidíme na obrazovkách veřejnoprávní televize:

27.9. extraliga Slaný 80 minut – záznam (18:45)
28.9. finále MR Březolupy v jednání
15.10. ZP Pardubice přímý přenos (15:10) + repríza

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)