Sedmnáct závodníků bude vzpomínat na Antonína Kaspera přímo na dráze

Mšeno – 7. září
Zítřejší den se ve středočeském Mšeně bude vzpomínat na legendárního závodníka Antonína Kaspera, který nás opustil uprostřed letošního léta. Mšenští pořadatelé se rozhodli uctít jeho památku volným závodem jednotlivců. Startovní listina, čítající jedno německé, jedno slovenské a patnáct českých jmen, slibuje napínavou podívanou.

Rozhodně není náhodou, že se vzpomínkový závod na mistra sportu Antonína Kaspera maldšího, uskuteční právě ve Mšeně. A to nejen proto, že jeho otec v roli kouče letos dovedl prvoligový Grepl až k branám extraligy. Slavný závodník právě na zdejším ovále sklidil nejeden úspěch své bohaté jezdecké kariéry.

Právě pod siluetou královského Bezdězu získal tři ze svých sedmi titulů mistra republiky jednotlivců (1994, 1997 a 2002). Triumfoval tady i v šampionátu dvojic (2000). Na pódium se ve Mšeně dostal i při jiných mistrovských kláních i při tradiční Super Prix. Navíc je stále držitelem traového rekordu.

Vzpomínkový závod by se měl stát každoročním mítinkem o putovní Křišálový pohár. Ten je vyrobený z broušeného skla, měří zhruba půl metru a bude uložený v parádní kazetě. Každoročně k němu přibudou štítky se jmény jeho vítězů. A aby vítězům nebylo líto, že krásná trofej zůstává ve vlastnictví pořadatelů, jsou pro první tři připraveny poháry a pro prvních šest dárkové koše.

Startovní listina je dozajista pestrá. Památku Antonína Kaspera si chtějí připomenout jeho kolegové, soupeři i junioři, kteří se s ním nikdy v přímém boji utkat nemohli. Petr Vandírek, který s ním v barvách pražského klubu prožil nejednu příhodu, se dokonce kvůli tomu vrací do sedla plochodrážního motocyklu.

Vzpomínat se bude samozřejmě i mimo dráhu. Do Mšena přijede řada lidí, která Antonína Kaspera znala. A proto byste neměli chybět ani vy, a už jste někdy jeho umění tleskali a nebo vám to bohužel zůstalo odepřeno.

Startovní listina:

1 Pavel Ondrašík, Olymp Praha
2 Antonín Galliani, Markéta Praha
3 Věroslav Kollert, Mšeno
4 Marián Jirout, Pardubice
5 Filip Šitera, Mšeno
6 Jakub Hejral, Mšeno
7 Miroslav Fencl, Slaný
8 Michael Hádek, Plzeň
9 Matěj Kůs, Markéta Praha
10 Richard Wolff, Olymp Praha
11 Martin Vaculík, SK
12 Adam Vandírek, Markéta Praha
13 Marco Müller, D
14 Adrian Rymel, Olymp Praha
15 Hynek Štichauer, Pardubice
16 Petr Vandírek, Plzeň
17 Jaromír Otruba, Mšeno

Foto: Karel Herman a Lubomír Hrstka