Extraliga se láme obrazně i doslova

Pardubice – 6. září
Dnes se na obří dráze v Pardubicích roztočí podzimní část extraligy. Pátý závod přelomí naši vyšší soutěž do druhé poloviny. Nicméně čtveřice týmů vnímá dnešní klání jako přelomové i z jiného důvodu. Zatím stále může teoreticky každý být mistrem stejně jako protihráčem Mšena v baráži. A podobný stav nebude trvat dlouho. Manažeři proto zbrojili, seč jim síly stačily, by se žádný z nich nevyhnul personálním problémům a musel dělat kompromisy.

Pardubáci v letošní extralize svým příznivcům mnoho radosti neudělali. Někdejší válec ambicí ostatních soupeřů a nepřemožitelný triumfátor se s hubeným bodovým ziskem krčí u dna tabulky. Jako jediný dosud nevyhrál a to ani v květnu během závodu ve své tradiční svítkovské baště.

Josef Laštovka má navíc ztíženou situaci vzhledem k červencovému úrazu Aleše Drymla a následného rozhodnutí rodinného týmu předčasně ukončit sezónu. A ke všemu zlému nevyšel ani tah Evžena Erbana s angažmá Leigha Adamse. Nicméně s Matejem Ferjanem to klaplo. Slovinec se tedy objeví se startovním číslem jedna a domácí věří, že by měl být jedničkou i na dráze. Zbývající trojka základní sestavy vypadá kompaktně. Marián Jirout, Tomáš Suchánek a Hynek Štichauer nejsou v extralize žádnými nováčky a na domácí dráze znají každý centimetr. Jako náhradník se představí Pavel Fuksa, který v extralize debutoval před čtyřmi měsíci debutoval shodou okolností právě ve Svítkově.

Plzeňské výkony v první polovině soutěže byly vskutku oslnivé. Tým se dočkal svého prvního vítězství od svého návratu mezi extraligovou čtyřku. Navíc o zlatý věnec se pral i ve dvou dalších kláních a nikdy neskončil poslední. V tomto ohledu mu žádný jiný celek nemůže konkurovat.

Pouze v jediném případě Západočeši nebojovali o čtyři tabulkové body. Počátkem května v Pardubicích. Leopold Klíma si uvědomuje, že dlouhatánské svítkovské letiště nebude podle gusta polských závodníků ani dnes. Přesto věří, že z možností zahraničních akvizic vybral nejlépe. Robert Wardzala už několikrát nechal Plzeň ve štychu a Andrzeje Huszczu si Plzeňáci šetří na kratší ovály. Letos poprvé tak nastoupí Krzyzstof Stojanowski a Robert Mikolajczak, dvojice prověřená z loňského ročníku. Výsledek klubu bude z velké části záležet na výkonu Zdeňka Simoty a Filipa Šitery. A v tomto směru není třeba důvod k obavám. Jako náhradník nastoupí Michael Hádek.

Slaný vyhrál první polovinu soutěže, ale Milan Mach by vás odháněl koštětem, pokud byste s ním chtěli vážně hovořit o obhajobě loňského zlata. A to tím spíše, přišel-li v nedávné době středočeský celek několikrát o titul doslova za pět minut dvanáct. Navíc Slanému dýchají v průběžné tabulce na záda Plzeň i Praha.

Jenže Milan Mach nechce nechat nic náhodě. Wieslaw Jagus, s nímž se dohodl na startu v blíže nespecifikovaných podzimních extraligových kolech, dnes nenastoupí. I tak artilerie polských žoldnéřů ve slánských službách bude střílet ze zbraní silného kalibru. Vesty úřadujícího šampióna obléknou Slawomir Drabik a obtížně porazitelný Sebastian Ulamek. Vzhledem ke zranění Martina Málka a občanství Martina Vaculíka, pojede dnes Slaný ve své mistrovské sestavě z loňského roku. Jiří Štancl je už neodmyslitelnou ikonou středočeského týmu. Jako junior pojede Patrik Linhart, vracející se po svém dubnovém zranění. A v roli náhradníka bude připraven Miroslav Fencl.

Pražský Olymp už v letošní extralize ochutnal vítězství i pozici leadera. Jenže pak mu nevyšly podniky v Plzni a ve Slaném. A rázem jsou Pražané až třetí, i když vskutku s minimálním odstupem. Ke vší smůle se však minulý měsíc zranil Bohumil Brhel. A Jaroslawa Hampela s Tomaszem Gapinskim, kteří se Olympu upsali v červnu, slibuje Radomír Semela až do dalších kol.

Právě pražský kouč si s ohlášením dnešní sestavy dával nejvíc na čas. Zatímco konkurenti odkryli karty už v pondělí odpoledne, Radomír Semela využil takřka naplno čtyřiadvacetihodinovou lhůtu. Napevno počítal pouze s Lubošem Tomíčkem a Adrianem Rymelem, zatímco zbytek sestavy si chtěl prověřit ještě při včerejším tréninku na pražské Markétě. Vedle obou zmiňovaných borců dnes vestu klubu z hlavního města obléknou Josef Franc a Pavel Ondrašík. Náhradnická dvacítka je už podruhé připravena pro Věroslava Kollerta.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Josef Laštovka, Pardubice
„Výsledek vždy vychází z momentální formy sestavy. Neoslňujeme, ale věřím, že se hoši budou snažit udělat výsledek a odpoutat se z posledního místa. Potřebujeme, aby zabrali všichni. Ale většinou jeden nebo dva mají houby den. Když nám to sedne, můžeme vyhrát, pokud ne, klidně můžeme být poslední.“

Leopold Klíma, Plzeň
„Potřebovali bychom skončit aspoň třetí. Jenom ne poslední. Počítal jsem, že pokud Pardubice vyhrají, budou mít jedenáct bodů. My už nyní máme jedenáct, takže budeme pořád před nimi. Teď záleží, co Slaný a Praha… Krzysztof Stojanowski se vrátil právě z Anglie a Venca Verner říká, že jede perfektně. Robert Mikolajczak jezdí ruskou ligu. Polákům to většinou v Pardubicích nejede, ale Zdenda s Filipem by měli zabodovat. Uvidíme, kdo z týmů bude mít větší štěstí.“

Milan Mach, Slaný
„Chtěli bychom zajet co nejlepší výsledek. A když to půjde, tak se pokusit i vyhrát. To ovšem chtějí všichni. Uděláme ale všechno pro to, abychom vyhráli my. Dnes jede naše mistrovská sestava z loňského roku, ale bude hodně záležet i na štěstí. Byl bych rád, aby to byly pěkné závody. A my neodjížděli z Pardubic jako minule…“

Radomír Semela, Praha
„Abych řekl pravdu, po zranění Bohouše Brhela jsme o nejvyšší ambice už asi přišli. Ale samozřejmě se pokusíme Slanému zkomplikovat život. Slaný pokládám za favorita, ale já spoléhám na svůj vyrovnaný tým. Ostatní mají jednu nebo dvě hvězdy, ale u nás může každý zajet osm devět bodů.“

Sestavy nahlášené manažery včera k 18:15:

ZP Pardubice 1 Matej Ferjan, SLO
  2 Hynek Štichauer
  3 Tomáš Suchánek
  4 Marián Jirout
  17 Pavel Fuksa
 
PK Plzeň 5 Zdeněk Simota
  6 Krzysztof Stojanowski, PL
  7 Robert Mikolajczak, PL
  8 Filip Šitera
  18 Michael Hádek
 
AK Slaný 9 Patrik Linhart
  10 Jiří Štancl
  11 Slawomir Drabik, PL
  12 Sebastian Ulamek, PL
  19 Miroslav Fencl
 
PSK Olymp Praha 13 Josef Franc
  14 Pavel Ondrašík
  15 Luboš Tomíček
  16 Adrian Rymel
  20 Věroslav Kollert, Mšeno

Aktuální extraligová tabulka:

  malé body velké body
1. Slaný 108 12
2. Plzeň 130 11
3. Praha 124 10
4. Pardubice 117 7

Česká extraliga 2006 v detailech:

  PHA PCE PLZ SLA TOTAL
  13.4. 3.5. 10.5. 7.6.  
AK Slaný 4 1 3 4 12
  32 14 29 33 108
Sebastian Ulamek 14 15 29
Slawomir Drabik 12 4-R 9 25
Jiří Štancl 5 0 8 5 18
Miroslav Fencl 0-R 0 9 3-R 12
Tomasz Bajerski 8 8
Pawel Staszek 8 8
Martin Málek 4 1 5
Vladimír Višváder 2-R 2
Patrik Linhart 1 1
Martin Gavenda 0 0
 
PK Plzeň 2 2 4 3 11
  30 30 39 31 130
Zdeněk Simota 7 15 13 11 46
Andrzej Huszcza 11 10 10 31
Filip Šitera 6 8 9 5 28
Slawomir Dudek 7 5 12
Grzegorz Klopot 6 4 10
Sebastian Kowolik 3 3
Jan Markvart DNR DNR DNR
Michael Hádek DNR
 
Olymp Praha 3 4 1 2 10
  31 39 24 30 124
Bohumil Brhel 7 12 13 5 37
Josef Franc 9 11 3 8 31
Luboš Tomíček 6 8 7 8 29
Adrian Rymel 7 7 1 9 24
Jan Jaroš 1-R 1
Antonín Galliani 1-R 1
Richard Wolff 0-R 0
Věroslav Kollert DNR
 
ZP Pardubice 1 3 2 1 7
  26 37 28 26 107
Aleš Dryml 10 13 12 35
Tomáš Suchánek 8 14 4 26
Lukáš Dryml 0 14 4 4 22
Marián Jirout 7-R 6 3-R 5-R 13
Rafal Trojanowski 7 7
Hynek Štichauer 1 2 1 3
Pavel Fuksa 1-R 1 2

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)