Čistý list se začne popisovat dnes o půl páté

Pardubice – 11. srpna
Zatímco šampionáty do jednadvaceti let a juniorských družstev spějí ke svým vyvrcholením, letošní mistrovství republiky devatenáctiletých je stále nepopsaným listem. Už třetí sezónu se totiž o mistra pojede pouze v jediném závodě. Po Mšenu a Plzni se letos dostal na řadu pardubický Svítkov, kde program začne dnes už o půl páté kvalifikací. Hlavní závod, ozdobený účastí všech tří českých finalistů mistrovství Evropy, pak vypukne klasicky v 18:15.

Na rozdíl od juniorských seriálů nemají devatenáctky možnost opravy případné chyby. Není žádná šance škrtnout, by jediný výsledek. Rozhoduje se pouze v pěti rozjížďkách a jedno zaváhání může znamenat konec všech nadějí na stupně vítězů. A to tím spíše, je-li okruh favoritů náramně široký.

Pardubický Hynek Štichauer by se svým případným triumfem před domácím publikem zapsal do historie jako první závodník, jemuž se v samostatném klání podařilo titul obhájit. Vedle příznivců v ochozech pro něho bude dozajista dostatečný motivační faktor skutečnost, že vzhledem k věku startuje naposledy.

Pokud hovoříme o rekordech, na další má šanci Filip Šitera. Vede jednadvacítky a spolu s Věroslavem Kollertem už takřka vyhráli juniorská družstva. Pokud by se mu podařilo vyhrát i dnes v Pardubicích, byl by na nejlepší cestě stát se trojnásobným juniorských mistrem republiky. Něco podobného se ještě nikomu nepovedlo.

Jenže Hynek Štichauer a Filip Šitera budou mít ve startovní listině zdatné soupeře. Na pomyslné čelo jejich seznamu by se mohl postavit další finalista evropského šampionátu devatenáctiletých Matěj Kůs. Pražský závodník, bez nadsázky aspirující na pomyslný titul skokana roku, se už podíval na stupně vítězů i ve vyšší věkové kategorii.

O tlačenici se však budou starat i další. Především Martin Vaculík poslední dobou notně prohání konkurenci. Vysoko pomýšlí i Martin Gavenda. A Michael Hádek dozajista nezapomněl na květnový Slaný. Své slovo do pranice budou chtít říci i Adam Vandírek, Pavel Fuksa, Patrik Doubek a konec konců i všichni ostatní. O tom se však můžete ve Svítkově přesvědčit osobně. Mítink se třemi finalisty evropského šampionátu by rozhodně neměl ujít vaší pozornosti.

Startovní listina – kvalifikace (16:30):
1 Luboš Velinský, Pardubice
2 Dominik Jech, Markéta Praha
3 Matěj Veselý, Markéta Praha
4 Pavel Pučko, Markéta Praha
5 Radim Chod, Slaný

6 Ladislav Kratochvíl, Pardubice
7 Rastislav Bandzi, Žarnovica (SK)
8 Tomáš Hanzlík, Plzeň

Startovní listina – hlavní závod (18:15):
1 Petr Babička, Slaný
2 Pavel Fuksa, Pardubice
3 Filip Šitera, Plzeň
4 čtvrtý z kvalifikace
5 Martin Vaculík Žarnovica (SK)
6 Adam Vandírek, Markéta Praha
7 Martin Gavenda, Březolupy
8 vítěz kvalifikace
9 Matěj Kůs, Markéta Praha
10 Patrik Doubek, Markéta Praha
11 Jaroslav Slavata, Markéta Praha
12 třetí z kvalifikace
13 druhý z kvalifikace
14 Michal Dudek, Slaný
15 Michael Hádek, Plzeň
16 Hynek Štichauer, Pardubice
17 pátý z kvalifikace
18 šestý z kvalifikace