Mšenu se vyhýbaly defekty a navzdory porážkám vyhrálo

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Žarnovica – 15. července
Také další podnik šampionátu juniorských družstev vyhráli v sobotu ve slovenské Žarnovici Mšeňáci, jimž z tréninkových důvodů přibyl do sestavy Pražan Dominik Jech. Filip Šitera s Věroslavem Kollertem se však ani tentokrát nevyhnuli bodovým ztrátám. Remízovali s Martinem Vaculíkem a jeden bod jim uzmul také Hynek Štichauer. Na domácí dráze byl těžko k poražení Martin Vaculík, jenž nebodoval pouze jednou vinou problémům se zapalovací svíčkou. V kombinaci s Petrem Babičkou a Michalem Dudkem to Slaný vyneslo na druhou příčku před Pardubice. Mítink provázela řada defektů, které nakonec uzavřely cestu na pódium pro Prahu 1 a Březolupy.

Technické problémy soupeřů zvyšují mšenský náskok
Vítězící mšenský pár je v šampionátu juniorských družstev už běžnou podívanou, která nikoho nepřekvapí. V Žarnovici se však na stranu Mšena přidali i techničtí šotci z dep rivalů.

Filip Šitera s Věroslavem Kollertem vstoupili do prašného klání pod tropicky pálícím sluncem třetí jízdou. Zatímco u Mšeňáků panoval obvyklý klid, v březolupských boxech k němu bylo daleko.

Na klíčovou jízdu se začal chystat náhradník Richard Frištenský. „Kleklo mi to,“ krčil rameny Martin Gavenda, jehož měl nahradit. „Asi zapalko…“ Bez potíží však nebyl ani Martin Málek, který odstavil svůj lepší motocykl. „Vyskytnul se problém,“ připustil. „Na hlavě se objevila prasklina a teče z ní olej. A to jsem na tom ještě nejel! Budu teda zkoušet jen těžší rozjížďky na druhé motorce.“

Do třetí jízdy pak nejlépe odstartoval Filip Šitera. V prvním nájezdu se za něho zařadil Věroslav Kollert. A společně pak svornými silami vzdorovali vytrvalým nájezdům Martina Málka. Pražské béčko pak pro Mšeno představovalo ještě menší problém. Stačil start a Filip Šitera s Věroslavem Kollertem třímali v rukou dalších pět bodů.

Mšeňáci jako jediní zůstávali po sedmi jízdách neporažení. Vedle nich samotných se však o zvýšení jejich náskoku postarali také jejich soupeři. O Březolupech už byla řeč. Antonín Galliani vedl rozjížďku s číslem dvě takřka tři kola, když se mu zadřel motor.

„Má najeto jen tři kola,“ líčil později odevzdaně v depu. „Z toho dvě v tréninku. Teď to jelo jen kolo, pak se to začalo zatahovat. Tenhle motor prostě na tuhle dráhu není.“ Vítězství tak spadlo do klína plzeňskému Michaelu Hádkovi.

O body přišly i Pardubice. Hned v první jízdě na ně odstartoval Martin Vaculík. Hynek Štichauer s Pavlem Fuksou se srovnali za něj. Nicméně jim nebyla dopřána ani remíza, protože Pavlu Fuksovi prasknul v poslední zatáčce primární řetěz. V rozjížďce s číslem pět pak oběma Pardubákům ukázal výfuk Antonín Galliani.

Mšeno ztrácí body, ale ne vedení
Za dané situace tak se Mšenem dokázal držet krok pouze Slaný. O počínání Martina Vaculíka v rozjížďce s číslem jedna jsme se už zmiňovali. Po vyřazení Pavla Fuksy pak jeden bod spadnul do klína Petra Babičky. Vzápětí pak Slaňáci rozdrtili Prahu 2 v poměru 5:1, když po nejlepším startu Martina Vaculíka v první zatáčce předjel Petr Babička Patrika Doubka.

V rozjížďce s číslem osm na Slaňáky čekal první pražský pár. By na pohyb pásky reagoval nejrychleji Martin Vaculík, z prvního oblouku vyrazili dříve Matěj Kůs a Antonín Galliani. „Vůbec mi to po startu nejelo,“ popisoval slovenský závodník situaci.

Ve druhém kole už věděl proč. Na protilehlé rovince musel odstavit svůj motocykl s porouchanou zapalovací svíčkou. Jenže ani Praha nevyužila jeho problémů. O kolo později opustil druhou příčku Antonín Galliani a s prasklým předním řetězem zaroloval hned vedle Martina Vaculíka.

Shodou okolností Slaný a Praha 1 byly dalšími soupeři doposud neporažených Mšeňáků. V rozjížďce s číslem jedenáct předvedl nejlepší start Martin Vaculík. V první zatáčce jej předjel Filip Šitera, nicméně závodnický oheň ve Slovákově duši neuhasil.

Martin Vaculík jezdil celou dobu nalepený na zadním kole vedoucího borce. Vytrvale hledal cestičku dopředu. A dočkal se v poslední zatáčce, kdy se Filip Šitera dostal příliš daleko doprava z ideální stopy. Takovou pozvánku do vedení, nemohl Martin Vaculík ignorovat.

„Olda Řezníček udělal motor, nahnal tam čerstvý koníky a ty se nějak splašily,“ hledal Filip Šitera příčinu své chyby, aby vzápětí přeladil na mírně serióznější notu. „Dal jsem to na venek, ale Martin tam nebyl. Hledal jsem ho až u mantinelu.“

Ale nenašel, protože Martin Vaculík byl v té chvíli pevně ve vedení. „Zjistil jsem, že mám zatáhnutou ruční brzdu,“ žertoval na téma úvodní ztráty vedení. „Po startu jsem se do Filipa opíral, jenže já mám padesát kilo a on sedmdesát. A to je jak, když jsi opřenej o stěnu.
A tak jsem se vozil za Filipem a čekal na jeho chybu. Viděl jsem, že dělá šašky…“

Ztráta dvou bodů však neohrozila vedení Mšena. A to tím spíše, když si z duelu s první Prahou v rozjížďce s číslem třináct přivezlo dalších pět bodů. Filip Šitera v první zatáčce vyvezl Matěje Kůse. Tím otevřel cestu pro Věroslava Kollerta, zatímco Antonín Galliani se po technických problémech ani neodlepil ze startovního roštu. Filip Šitera si vedle autorství dalšího triumfu svého celku vysloužil i napomenutí od Jiřího Jurošky. Sudímu se totiž nelíbilo, že jezdí po zadním kole.

Volno na pódiu bylo až od druhého místa
Po čtyřech startech tedy bylo nad slunce jasné, že Mšeno kráčí ke svému dalšímu vítězství v řadě. Zato o druhou příčku zuřila bitka až do cíle. Kvůli defektům z ní vypadla Praha 1, tradiční účastník tahanice o věnce.

Technické trable však tentokrát vyřadily také Březolupy. Moravané měli v desáté jízdě pět bodů z duelu s Jakubem Fabianem a Matějem Veselým prakticky v hrsti. Metu však protínal vítězný Martin Gavenda osamocen. Richarda Frištenského totiž stihl defekt už ve druhém kole.

Jenže už v rozjížďce s číslem dvanáct byl na řadě právě Martin Gavenda, aby se z dráhy vracel pěšky. „Prasknul mi řetěz a shodil druhej,“ popisoval nešastný závodník příčinu ztráty třetího místa v poslední zatáčce.

Martin Málek se po špatném startu dokázal během poloviny úvodního kola dostat před Pavla Fuksu i Hynka Štichauera. Pavla Fuksu ve třetím kole podjel i Martin Gavenda, ale jeho potíže nakonec navzdory remíze zvýhodnily Pardubice. Ty totiž předtím dokonale obraly Plzeň, když se Michael Hádek do deváté jízdy ani nerozjel.

Pardubice tak měly o bod méně než Slaný. Jenže Martin Vaculík skvěle bavil své sousedy, kteří nelitovali stovku vstupného a v parném dusnu dali přednost ploché dráze před koupalištěm. V patnácté jízdě odstartoval na Martina Málka. Ten se v první zatáčce velkým obloukem dostal jen na druhé místo.

Začal ovšem vedoucího Slováka řádně prohánět. A na konci třetího kola vskutku proniknul vnějškem do čela. Ovšem v předposlední zatáčce jej Martin Vaculík znovu podjel. „Udělal jsem tam vzadu (zatáčka po startu je žarnovickému depu vzdálenější – pozn. redakce) chybu,“ zpytoval své svědomí Martin Málek. „Moc jsem mu to otevřel. A kde to jelo předtím, to nyní bylo hodně vyházené.“

Remíza s Březolupy byla pro Slaný docela klíčová. Pardubáky hned vzápětí čekalo Mšeno. Hynek Štichauer sice předvedl nejlepší start, ale v zatáčce u depa jej objel Filip Šitera. By Věroslav Kollert zůstal tentokrát vzadu, o vítězství už Mšeno nemohlo přijít. A to tím spíše, čekala-li je nakonec Plzeň bez Michaela Hádka. Ten přenechal jednu jízdu Pavlu Pučkovi, stejně jako dříve Rastislav Bandzi.

Pardubice tak ztrácely na Slaný už dva body. Ovšem Slaňáci bojovali až do posledního dechu. Rozjížďku s číslem osmnáct opanoval Martin Vaculík, jenž odstartoval na Michaela Hádka. A rozhodující bod dodal Petr Babička, když celou dobu držel v šachu Pavla Pučka.

Pardubice sice hned v následující jízdě vyjely pět bodů na úkor pražských dvojek, leč Slaný měl o jeden bod více. Středočeský tým tak měl druhé místo jisté. Zato ve hře o třetí příčku zůstávaly stále Březolupy. Jenže Matěj Kůs nepustil v rozjížďce s číslem dvacet Martina Málka s Martinem Gavendou vůbec ke slovu. A tak na nejnižší stupeň pódia zamířili Hynek Štichauer s Pavlem Fuksou.

Hlasy z depa
„Zkoušel jsem motorku,“ řekl Filip Šitera magazínu speedwayA-Z. „Uvidíme. Ve družstvech směřujeme k obhajobě. Ale tahat musíš pořád. Naštěstí to Honza Hlačina dobře naladil.“ A jak tedy Filip Šitera vnímá své šance na zítřejší závod jednotlivců? „Uvidíme,“ zůstával Filip Šitera stejně záhadný. „Myslím si, že to bude o hodně těžší. Každej zbrojí na zejtra a dnes to jen zkoušel.“

„Dobrý,“ komentoval Věroslav Kollert další mšenský triumf v řadě. „Akorát se na tý dráze nemůžu srovnat. Je to celkově. Nevím, jaký převody a jak to nastavit. A já jsem asi taky špatně nastavenej. Večer se to ale srovná!“ Přesto však Mšeno nemělo na své vítězné cestě opět žádný problém. „No, jo, zase jsme to vyhráli,“ souhlasil Věroslav Kollert. „Zatím mě to baví. Je pohoda, pořád vedeme.“

„Super, dobrý pocity, perfektní dráha,“ zářil Martin Vaculík štěstím nad druhým místem Slaného. „Škoda tý jedný jízdy, kdy se pokazila svíčka. Už od startu mi to nejelo. Jinak si myslím, že bych měl plný počet.“ Martin Vaculík tady byl na stupních vítězů už loni, když s žarnovickou vestou hostoval Filip Šitera. „Vůbec jsem si nemyslel, že budeme na bedně,“ vrátil se slovenský junior na začátek podniku. „Závod měl celkově dobrý průběh. Dnes bude dlouhá noc.“ A jakou roli v jeho výkonech sehrálo domácí prostředí? „Nevím,“ zarazil se Martin Vaculík. „Možná to, že znám dobře dráhu. Ale měl jsem také dobrý den a Jawa od Ládi Dvořáka jela super. Cítil jsem podporu domácích fanoušků, takže možná ano. Avšak momentálně jsem v dobré formě.“

„Dobrý,“ komentoval Hynek Štichauer pardubické třetí místo. „Nejlepší motory mám na udělání, takže hlavně zejtra se s tím budu muset poprat. První dvě rozjížďky na jedný motorce byly tragédie. Druhá motorka byla lepší. Na poslední jízdu jsem zkusil zase tu první s jiným převodem. Jenže tam nebyla konkurence, takže mám zmatek.“ A jak se Hynku Štichauerovi líbila dráha? „Nevím,“ pokrčil rameny. „Na velkou dráhu jsou dobrý Pardubice. Strašně se práší, není to ono. Je to rozbitý, ale ke konci se udělal na venku materiál. Ale jinak je to dobrá dráha.“

„Bavilo mě to,“ zářil Pavel Fuksa. „Zezačátku byl dobrej motor. Ale má za sebou dvanáct závodů a nedrží. Pak už jsem neměl ani gumu.“ Přesto to však stačilo na místo na stupních vítězů. „Bedna byla se štěstím i neštěstím,“ viděl pardubický junior týmový výsledek. „Měl jsem defekt a zkazili jsme jízdu s Březolupy.“

„Jsem spokojenej,“ netajil se Matěj Kůs. „Škoda ale jízdy s Filipem. Měl jsem počítat, že mě vyveze. Avšak jinak se mi dařilo. Pro mě to byl hlavně trénink a osahání dráhy, protože jsem tady byl poprvý. Tak to byl spíš trénink na zejtřek.“ A jak na něho žarnovický ovál zapůsobil? „Dráha se mi líbí,“ odpověděl Matěj Kůs. „Akorát na venku by mohlo bejt víc materiálu. Tvrdý, beton, ale s tím jsem počítal a připravil se na to. A jak známo, mám rád velký dráhy. Hlavní je ale zejtřek.“

„Kolikátej závod mám technickou smůlu,“ hořekoval Antonín Galliani. „Teď to odjelo aspoň tři kola. Pak prasknul řetěz a potřetí to byl chcípák. Nechápu, jestli tam byl jen napůl nebo vypadnul. Ale hlavně, že se to stalo už dneska a ne zejtra.“

1. PDK Grepl Mšeno   27
Věroslav Kollert 2 2 1 2 1 2 10(5)
Filip Šitera 3 3 2 3 3 3 17
Dominik Jech   (DNR)
 
2. AK Slaný   21
Martin Vaculík 3 3 E 3 3 3 15
Petr Babička 1 2 – – 0 1 4(1)
Michal Dudek – – 2 0 – – 2
 
3. ZP Pardubice   20
Hynek Štichauer 2 2 3 2 2 3 14
Pavel Fuksa E 1 2 1 0 2 6(4)
Ladislav Kratochvíl   DNR
 
4. AK Březolupy   18
Martin Málek 1 – – 3 2 2 8
Martin Gavenda – 3 3 E – – 6
Richard Frištenský 0 2 E – 1 1 4(3)
 
5. AK Markéta Praha 1   17
Antonín Galliani E 3 E E – – 3
Matěj Kůs – – 3 1 3 3 10
Adam Vandírek 2 0 – – 2 E 4(1)
 
6. PK Plzeň   11
Michael Hádek 3 1 E 3 2 – 9
Rastislav Bandzi 1 0 1 0 – 0 2
Pavel Pučko – – – – 0 1 (1)
 
7. AK Markéta Praha 2   10
Patrik Doubek 1 1 – 2 – 1 5
Matěj Veselý 0 0 1 – 0 – 1(1)
Jakub Fabian – – 2 1 1 0 4(1)

Poznámka: Rastislav Bandzi byl dodatečně zařazen na soupisku Plzně. Jeho bodový zisk se proto počítá, na rozdíl od Pavla Pučka. Ten není uveden na žádné soupisce. Případný bodový zisk Dominika Jecha by byl odečten i Mšenu.

Aktuální pořadí šampionátu:

  malé body velké body
1. Mšeno 171 42
2. Praha 1 134 32
3. Pardubice 117 27
4. Slaný 104 24
5. Březolupy 73 17
6. Praha 2 73 14
7. Plzeň 43 8

Foto: Martin Búri a Pavol Pučko