Žarnovica byla bez českého postupu

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Žarnovica – 9. července
Aleš Dryml zustává jediným českým závodníkem ve velkém finále kvalifikace o Grand Prix 2007. Nikdo z našich totiž dnes v Žarnovici nedosáhl na postup. Tomáš Topinka doplatil na přetržný primární řetěz a prašnou dráhu, kdy v oblacích prachu nešlo předjíždět. Tu rozhodčí povolil kropit až na nátlak zorganizovaný Mariánem Jiroutem. V regulérních podmínkách pak Tomáš Topinka vyhrál dvě závěrečné jízdy, což bylo bodově málo. Vladimír Višváder byl šestnáctý, Marián Jirout do závodu vôbec nezasáhl.

Kvalifikační kolo v Žarnovici přineslo českou jezdeckou účast jen díky vazbám na Slovenskou motocyklovou federaci, resp. Slovensko vůbec. Na jediné přidělené místo od FIM logicky aspiroval Tomáš Topinka. Vladimír Višváder ve startovní listině figuroval původně jako náhradník, nicméně rezignace Francouze Mathieu Tresarrieuho mu otevřela vrátka do hlavní šestnáctky. Marián Jirout zaujal post jediného náhradníka. Naděje, že by vypadl ještě někdo, se bohužel nenaplnily. Pardubák tak na slovenskou dráhu vyjel pouze o tréninku.

Oba zbývající Čecho – Slováci rozehráli své účinkování bez bodového zisku, by by si jej za své úsilí rozhodně zasloužili. Tomáši Topinkovi v rozjížďce s číslem dva nevyšel start. V první zatáčce se však vnější stopou posunul před Juricu Pavliče za záda vedoucího Charlie Gjeddeho.

Místo klíčových dvou bodů ovšem přišla pohroma. Ve třetím kole se mu roztrhl primární řetěz a Tomáš Topinka putoval do depa pěšky. Hned vzápětí si Vladimír Višváder ze čtvrté příčky vyšlápl na stálého účastníka cyklu Grand Prix Nielse Kristiana Iversena. Celé kolo jezdili v kontaktu a snaha březolupského závodníka byla korunována úspěchem v první zatáčce druhého okruhu.

Avšak už na protilehlé rovince třetího kola se Dán vrátil zpátky na druhé místo. Proti snaze obou závodníků napravit úvodní bezbodové výsledky se postavilo počasí. Horké sluníčko tropického dne vysoušelo ovál s dolomitovým povrchem až za hranici regulérnosti.

Britský rozhodčí však tvrdošíjně setrvával na svém rozhodnutí, že se kropit nebude. S argumentem o bezpečnosti závodníků dokonce neváhal vyhrožovat, že vjede-li na ovál kropička, okamžitě ukončí závody. V tomto směru si ovšem neviděl do úst.

Závodníci se doslova brodili záplavou prachových částeček, která nad oválem vytvářela takřka neproniknutelnou mlhu. Obzvl᚝ průjezd tlačenicí zatáčky po startu, kde neviděli své soupeře, dělal z Angličanovy neústupnosti nebezpečný hazard se zdravím závodníků.

Logicky trpěli i diváci, kteří za svou přítomnost v ochozech žarnovické Castrol arény zaplatili na tamní poměry nemalý peníz. Lidé v zatáčkách ze závodů neviděli takřka nic, navíc jim na šaty usedal vlezlý bílý prach. Pořadatelé byli naštěstí vnímavější než britský sudí a umožnili divákům se vstupenkami na stání přístup na tribunu.

Újmu doznal logicky také sport. Ve druhé a třetí sérii se takřka nepředjíždělo. Své by k tomu dozajista mohl říci Tomáš Topinka. V osmé jízdě nekonečně dlouho trčel za rakouským veteránem Heinrichem Schatzerem, než se mu na jeho úkor podařilo získat jeden bod.

Když pak v rozjížďce s číslem jedenáct za stejné situace celá čtyři kola marně proháněl Chrise Harrise, dva body na jeho kontě nedávaly velké naděje. Vladimír Višváder, který si na závod vypůjčil motor GM od Aleše Drymla, na tom byl ještě hůř. V páté jízdě neudržel třetí místo před Theo Pijperem, v jedenácté odstoupil s defektem motocyklu.

Na čele zatím suverénně úřadoval neporazitelný Ryan Sullivan. Mikael Max ztratil bod, Piotr Protasiewicz dva. Šest bodů u svých jmen měli Charlie Gjedde, Niels Kristian Iversen a Robert Kosciecha. Jenže v té chvíli se situace začala měnit.

Závodníci bouchli do stolu a Marián Jirout rázně intervenoval u rozhodčího. Ten konečně povolil kropit. Znalci místní dráhy se chopili své práce a po dlouhé úpravě jí dostali do skvělé kondice.

A Tomáš Topinka toho využil k rozhodujícímu útoku. Zatímco v první zatáčce čtrnácté jízdy zbavil Niels Kristian Iversen vedení Fredrika Lindgrena, on zůstával třetí. Přesto však zůstával třetí, ovšem jeho chvíle přišla ve třetím kole. Než dva vedoucí závodníci řekli švec, během mžiku se museli dívat na výfuk Tomáše Topinky.

V rozjížďce s číslem sedmnáct se Tomáš Topinka dostal v první zatáčce před Theo Pijpera, aby posléze udržel v šachu Roberta Kosciechu. Celkových osm bodů však bylo na postup málo. Vladimír Višváder si bohužel nevylepšil nulovou bilanci. Na závěr mu navíc prasknul řetěz přímo na startovním roštu a Tomáš Topinka mu musel přivézt náhradní motocykl BM až k pásce. Mítink pro něho skončil nepříjemnou událostí, když jeho mechanik pod vlivem alkoholu srazil při nakládání motocyklů v depu matku s dítětem.

Vítězství si ze Slovenska odvezl Ryan Sullivan, jenž se tak rázně vydal za svým comebackem do Grand Prix. Po úvodních třech triumfech se teprve ve třinácté jízdě musel sklonit před Charlie Gjeddem a Mikaelem Maxem. Na závěr jej porazil Chris Harris, jenž se s vypadlým pružícím elementem přední kyvné vidlice musel vracet do depa. V tomto případě se však spekulovalo, že jej Australan nechal vyhrát. Vítězství totiž Chrisi Harrisovi garantovalo umístění mezi postupovou šesticí.

Ryan Sullivan nakonec završil své účinkování přes slovenským publikem triumfem ve finálové jízdě. V prvním oblouku jej sice pozlobil Piotr Protasiewicz, ale nakonec musel zůstat vzadu. Třetí byl Charlie Gjedde, který udržel v šachu Mikaela Maxe.

1. Ryan Sullivan, AUS 3 3 3 1 2 12 1.
2. Piotr Protasiewicz, PL 3 2 2 2 3 12 2.
3. Charlie Gjedde, DK 3 0 3 3 2 11 3.
4. Mikael Max, S 2 3 3 2 2 12 4.
5. Robert Kosciecha, PL 3 1 2 3 2 11
6. Chris Harris, GB 0 3 2 2 3 10
7. Niels Kristian Iversen, DK 1 2 3 2 1 9
8. Fredrik Lindgren, S 2 2 1 1 3 8
9. Jurica Pavlič, CRO 2 3 0 3 0 8
10. Tomáš Topinka, CZ – SMF E 1 1 3 3 8
11. Edward Kennett, GB 2 1 R 1 1 5
12. Travis McGowan, AUS 1 E 2 1 1 5
13. Sergej Darkin, RUS 1 2 1 0 0 4
14. Theo Pijper, NL – FFM 1 1 0 0 0 2
15. Heinrich Schatzer, A F 0 1 R 1 2
16. Vladimír Višváder, SK 0 0 E 0 0 0
res Marián Jirout, CZ DNR

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)