V Kodani sedl za řídítka plochodrážního motocyklu Ole Olsen

Kodaň – 24. června
Další zastávkou na cestě k titulu mistra světa byla dánská Kodaň.
Jako první si vyzkoušel kvalitu dráhy sám velký Ole Olsen a kamery u toho nesměly samozřejmě chybět. Ole ze svého umu rozhodně nic nezapomněl, jen jeho jízda už byla opatrná, rozvážná, tak jak se sluší k jeho věku.

Samotní jezdci byli přivezeni před plný stadion malými roztomilými autíčky a představeni divákům, divokou kartu obdržel staronový jezdec Grand Prix Hans Andersen, traovou rezervu zajišoval Kenneth Bjerre a Charlie Gjedde. Kenneth zasáhl do závodu hned ve druhé jízdě, kdy byl vyloučen Jonsson za nedodržení časového limitu a Bjerre si připsal jeden bod za třetí místo.

Hans Andersen nastoupil ke své první ukázce v závodu v jízdě číslo čtyři, spolu s Bjarne Pedersenem, Gregem Hancockem a Leighem Adamsem. Start vyhrál Adams, který se okamžitě dostal do čela, start se naopak vůbec nepovedl Hancockovi tak, jak jsme u něho poslední dobou zvyklí a musel se prokousávat dopředu před Andersena, ve výjezdu ze zatáčky se mu to konečně povedlo a zaujal druhou pozici za Australanem oba dva později získali náskok a v klidu si dojeli pro první cenné body. Andersen si držel třetí příčku, když Pedersen na něho za celá čtyři kola nezaútočil.

Jako druhá traová rezerva se předvedl v páté jízdě Charlie Gjedde, když nastoupil za vyloučeného Žagara, který neudržel nervy na uzdě a najel do pásky. Start se tedy opakoval a do jízdy nastoupili tito jezdci. Z červené dráhy Adams, z modré Gjedde, z bílé Lindbäck a ze žluté Jonsson. Adams opětně zajel ukázkovou jízdu a hned od začátku nenechal nikoho na pochybách, že s velkým náskokem zvítězí. N druhé místo se dostal Jonsson, ale v zatáčce najel příliš blízko k mantinelu a všichni ostatní jej předjeli. Na druhou příčku se tedy posunul domácí Gjedde a na třetí jezdil, až do začátku čtvrtého kola Lindbäck, který zabojoval a v předposlední zatáčce Gjeddeho předjel a dojel si pro dva body za druhé místo. Jeden bod měl Gjedde a bez bodu byl Jonsson.

Už jsme si pomalu začali zvykat na to, že Tonymu Rickardssonovi to letos nejezdí, ke vší smůle ho potkal i pád v jízdě číslo sedm, kde s ním startoval Niels Kristian Iversen, Bjarne Pedersen a Piotr Protasiewicz. Start se nejlépe povedl Iversenovi za ním se prali Pedersen s Rickardssonem. Rickardsson už se opravdu dostával na druhou příčku, když se najednou ocitl v kotrmelcích ani nevěděl jak se to stalo, Kolo mu jen málo podjelo a neštěstí bylo hotové. Ač pád vypadal velmi nepěkně, Tony okamžitě vyskočil, motocykl odtlačil a tím zabránil opakování celé jízdy. Souboj nakonec vyhrál Iversen, před Pedersenem a Protasiewiczwem.

Jezdci jako Crump, Hancock, Gollob, Rickardsson, Pedersen a konec konců i Žagar, který se zatím v GP ukazuje ve veliké formě, měli opravdu veliké problémy se na dráze udržet a v polovině závodu to s nimi nevypadalo bodově vůbec dobře, naopak dráha více vyhovovala mladým dravým jezdům. V Kodani bylo vidět i pár pádů naštěstí bez sanitek na dráze.

V patnácté jízdě se k pásce, s červeným povlakem na hlavě postavil Andersen, který měl v této době na svém kontě sedm bodů, s modrým povlakem přijel s pouhými dvěma body Rickardsson, s bílým a jedním bodem Gollob a se žlutým povlakem a šesti body Lindbäck.. Domácí fanoušci hnali do čela Andersena a ten se jim odvděčil tím, že hned po startu se dostal do čela jízdy a hnán hlasivkami diváků takto odkroužil celá čtyři kola. Za ním se o stíhací jízdu pokusil Lindbäck, ale více než stíhací jízda to byl boj s Tonym o jeden či dva body.

Tentokrát asi nikdo nemohl Rickardssona podezírat, že Lindbäckovi nadržuje a drží ho na druhé pozici. Rickardsson se opravdu snažil toho mladého kluka opáleného předjet všemi možnými, někdy i nemožnými způsoby, ale nedařilo se, vždy kdy už to vypadalo, že Lindbäck je předjet, okamžitě se zase dostal zpět na druhou příčku, kterou na pár vteřin ztratil. Nakonec si dva body opravdu odváží do depa, Tony pouze jeden, krušná porážka opět čekala Golloba.

1. semifinále
Opravdu nádherné, bojovné, ale i oku lahodící bylo první semifinále do kterého se dostal a první dráhu si vybral Crump, druhou si vylosoval Hancock, mezi třetí a čtvrtou dráhou mohl ještě volit Bjarne Pedersen a vybral si třetí, čtvrtá zbyla na Richardsona. Po trochu nervózním startu se do čela dostal Crump a jen chvilku bojoval s druhým Hancockem, pak se, ale do hry vložil Pedersen a v nájezdu do druhého kola, šikovně, ale regulérně odsunul Hancocka k mantinelu a nádherně ho předjel, Hancock, se ale zdravě naštval a zase on předjel Pedersena, jenže v zápětí to byl opět Pedersen, který se vrátil na postupové druhé místo. Boj mezi druhým a třetím byl opravdu úžasný, postup by si zasloužili oba, nakonec to byl Hancock komu se pro tentokrát finále uzavřelo.

2. semifinále
Do druhého semifinále se dostal a první dráhu si vybral Andersen, majitelem druhé dráhy se na semifinále stal Adams, třetí dráha a v ní Nicholls a u prken zahříval svůj stroj Lindbäck.. Záhadný start, který téměř ani nezachytila kamera a do čela se za divokých ovací publika dostává Andersen, jen chvíli svádí boj s Adamsem, ten se ale jakoby uklidní, spokojí se svým druhým postupovým místem a jakoby zapomněl, že ještě za ním jsou dva jezdci. Ve třetím kole vyrobí školáckou chybu, najede si absolutně bez důvodu k mantinelům a zcela zlehka jej předjede Lindbäck, který se díky této chybě dostává spolu s Andersenem do finále. Adams jen smutně zpytuje svědomí, protože to byl on, který celým závodem procházel jako nůž máslem.

Finále
Červená dráha Andersen, modrá Crump, bílá Bjarne Pedersen a žlutá Lindbäck..

Poslední čtyři okruhy mají před sebou tito čtyři jezdci, poslední nervy na startu, poslední rychlé seřízení spojky a pak už jen poslední vystřelení pásky nad hlavy jezdců. Do čela se okamžitě dostává Andersen a v závěsu za ním Crump, jenže Crump zvolí špatnou stopu, jede po venku a před něho se ještě dostane Lindbäck, ty by ale nebyl Crump, aby se spokojil se třetím místem, stále se pokouší mladého švéda předjet a v předposledním kole se mu to podaří, když ho podjede přímo u vnitřní lajny. Lindbäck se však nehodlá vzdát a svůj tvrdý boj přepálí a padá v nejnevhodnější dobu. Tím přenechává svůj post na bedně Pedersenovi. Do cíle za veliké radosti domácích fandů přijíždí jako první divoká karta Andersen. Za ním Crump, který si už vytvořil obrovský náskok před svými pronásledovateli a třetí skončil Bjarne Pedersen.

V cíli asi Andersen ač velmi šastný, přemýšlel o tom, jak by to bylo krásné v Grand Prix jet všechny závody, bohužel kritizovat nadřízené, se asi občas nevyplácí. Grand Prix v Kodani už zná svého vítěze, asi bychom my doma v Praze byli také moc rádi, kdyby náš jezdec, který obdrží divokou kartu ukázal a předvedl to co se povedlo Andersenovi, asi by se nikdo z nás nezlobil, že? Takže držme palce a z řad našich plochodrážníků, je vybrán ten nej, který to v Praze určitě dokáže.