Memoriál Josefa Leifra se zabydluje v kalendáři

Praha – 28. června
Dalším pravidelným podnikem v domácím plochodrážním kalendáři dostávajícím se do podvědomí domácích příznivců levých zatáček se stává Memoriál Josefa Leifra. Letos první prázdninový den se uskuteční v Divišově již třetí ročník tohoto klání v podobě nadstavbové části semifinále mistrovství republiky jednotlivců. Na rozdíl od většiny podobných závodů, které vznikly k uctění památky bývalých jezdců či funkcionářů, se tento závod koná na počest velkého fanouška z pražské Markéty.

Hlavním strůjcem závodu je jeho syn Petr, který se svými stejně zapálenými kamarády do tohoto nádherného sportu, se rozhodli své myšlenky přenést do reality a zároveň pomoci naší ploché dráze dalším závodem. Jako v předešlých dvou ročnících se pojede systémem čtyř jízd, dvě semifinále plus malé a velké finále, které se letos pojede na šest kol.

Opět máme tu čest náš podnik odjet v Divišově, za což směřuje naše velké poděkování a sympatie divišovským pořadatelům, a to především panu Milanu Hajnému a Stanislavu Hlačinovi, kteří nám vycházejí maximálně vstříc, což v Čechách není tak běžné. Závody pořádané s mistrovstvím republiky by měly být zárukou kvalitním jezdců, a je z čeho vybírat. Přesto naše představy o startovní listině jsou dávat šanci juniorům a jezdcům, kteří nemají možnost výdělků v zahraničních ligách.

V premiérovém ročníku pořádaném na pražské Markétě zvítězil Zdeněk Simota, dnes už jezdec britské Elite Ligue v barvách Readingu. Na stupních vítězů s ním byli slánský Miroslav Fencl a další úspěšný junior Luboš Tomíček. V malém finále kraloval Richard Wolff. Bramborovou pozici dobil veterán Petr Vandírek a cena za toto umístění v podobě džbánu na pivo mu opravdu slušela.

Loni už v Divišově, kam jsme přešli po neshodách s vedením pražského Olympu, triumfoval slánský Miroslav Fencl před Antonínem Gallianim a zkušeným Karlem Průšou. Tento ročník se nám podařilo obohatit vloženými jízdami veteránů ze slovenského Zohoru na dvouventilových Jawách. Jsme potěšeni zájmem o náš závod, naopak máme příjemné starosti a musíme řešit, kterým jezdcům dát přednost do osmičlenného startovního pole.

Předběžná startovní listina 3. ročníku Memoriálu Josefa Leifra:
1 Filip Šitera, Plzeň
2 Vladimír Višváder, Březolupy
3 Luboš Tomíček, Olymp Praha
4 Miroslav Fencl, Slaný
5 Jakub Hejral, Mšeno
6 Richard Wolff, Olymp Praha
7 Jaroslav Petrák, Pardubice
8 Hynek Štichauer, Pardubice
9 Tomáš Suchánek, Pardubice
10 Martin Málek, Březolupy

Finanční ohodnocení:

1. místo 4000,-
2. místo 3000,-
3. místo 2500,-
4.místo 2000,-
5.místo l300,-
6.místo 1000,-
7.místo 700,-
8.místo 500,-

Memoriál Josefa Leifra je finančně zajišován pouze z našich příjmů s přispěním pana Miloslava Vernera, jako sponzora pohárů. Naším přáním a dostupným cílem do budoucna je získat finanční prostředky prostřednictvím sponzorů a závod pořádat jako samostatný s dvanácti popřípadě s dvacetti jezdci.

Dále děkujeme Miloslavu Vernerovi za dlouhodobou pomoc při posledních dvou ročnících, který byl současně kamarádem a vrstevníkem muže na jehož památku závod vznikl. Letos bude mít tu čest dekorovat nejúspěšnější jezdce s další legendou české ploché dráhy Josefem Hnidákem.

Srdečně zveme všechny diváky a přejeme hezkou podívanou. Věříme, že vytvoříte nádhernou kulisu, protože si to kluci zcela jistě zaslouží. Pro diváky a jezdce máme připraveno milé překvapení, a to v prostorách startu.

Pořadatelé HBC FANS
Jan Neruda
Radek Fanta
Petr Leifr

Foto: Jan Neruda