Jednička čeká na nedělního vítěze

Praha – 15. září
Zvát čtenáře magazínu speedwayA-Z na Tomíčkův memoriál, je jako nosit dřiví do lesa. Zpravodajství z dnešní tiskovky před sedmačtyřicátým ročníkem je o startovní listině i zákulisí připraví cele akce.

 

Speedway Grand Prix vs. Speedway European Championship

Tomíčkův memoriál je na programu už v pondělí
Tomíčkův memoriál je na programu už v pondělí

Termín oproti původním plánům pořadatelů se přizpůsobí termínu konání Zlaté přilby města Pardubic a tímto pádem se Memoriál Luboše Tomíčka letos vrátil ke kořenům a zase se pojede v pondělí po velkém pardubickém plochodrážním víkendu. Rozhodnutí je zcela pragmatické a bere ohledy hlavně na zahraniční hosty a fanoušky, kteří tak budou moci při jedné cestě do České republiky vidět o jeden skvělý závod navíc.

O tom, že Tomíčkův memoriál má velice kvalitní startovní listinu, není sporu. Svého času pražsky závod profitoval z přítomností světové plochodrážní špičky v Pardubicích a nabídl jezdcům, co vážili cestu k nám, ještě jednou příležitost zazávodit si. Navíc pole poražených z nedělního závodu dostávalo možnost odvety. Dnes však samotní pořadatelé, nejenom v Čechách musejí závodit o to nejlepší obsazení svého podniku skoro tak tvrdě jako jezdci na draze.

Posuďte sami, na Markétě měli skvělý plán postavit proti sobě jezdce Speedway Grand Prix, kteří se nepotkávají s elitou evropského mistrovství. Lídr Speedway European Championship Emil Sayfutdinov proti mistrům světa Tai Woffindenovi a Gregu Hancockovi. Jenomže žádný z této trojice nedokázal uzpůsobit své plány a zúčastnit se pražského podniku. Snad se podobná konfrontace se povede napřesrok.

Na dnešní tiskové konferenci nechyběl ani Matěj Kůs
Na dnešní tiskové konferenci nechyběl ani Matěj Kůs

Zato na Markétě získali trojnásobného světa Nickiho Pedersena a další hvězdu SEC Martina Vaculíka. Slovák je nejen individuálním mistrem České republiky, ale také v minulosti vyhrál mistrovství Evropy a to právě těsně před Nicki Pedersenem v prvním ročníku, který se jel za současného promotéra, tj. ve velice kvalitním obsazení.

Nebude chybět nejlepší současný německý plochodrážník Martin Smolinski. Ten pojede na Jawě a bude jistě lákavé sledovat, jak se mu bude dařit v silné konkurence, poté co opustil svět velkých cen. Že dokáže překvapit, víme nejen z úspěchu v challenge před třemi lety, ale i z vítězství ve Velké ceně Nového Zélandu. Na co ale můžeme být nejvíce zvědaví je, jak si povede domácí špička.

 

Překvapení až do neděle

Václav Milík v neděli pojede o zlato v prestižní polské extralize, takže v Pardubicích bude chybět. Zato v pondělí by měl být na Markétě. Podobně je na tom i Josef Franc. Jen, co se vrátí z mistrovství světa na dlouhé dráze ve Francii, bude si moci napravit chuť za promeškanou Zlatou přilbu účastí na Tomíčkově memoriálu.

Matěj Kůs byl před pěti lety posledním Čechem, který Tomíčkův memoriál vyhrál
Matěj Kůs byl před pěti lety posledním Čechem, který Tomíčkův memoriál vyhrál

Nebudou chybět Zdeněk Holub ani Eduard Krčmář, který nakonec nepojede v Gdaňsku, ale čeká jej kompletní pardubický program. Pod číslem čtrnáct je uveden Matěj Kůs a ten dokonce dorazil osobně na tiskovku, aby deklaroval, že dělá, co může, aby se zúčastnil Zlaté přilby v Pardubicích, ale hlavně klaní na Markétě.

Vždyť je to poslední domácí vítěz z roku 2010 a rád by si ten úspěch zopakoval. Po zranění v Premier League musí ale ošetřovat zraněný krk, což se okázalo daleko vážnější než následky lehkého otřesu mozku. Ono se řekne lehkého, obzvlášť když vidíte před sebou Matěje Kůse v té nejlepší náladě a slyšíte ho ochotně odpovídat na otázky. Avšak právě z těchto odpovědí jsme se dozvěděli, že zatím to není ideální ani s koncentrací, ani s periferním viděním, ani s bolestí hlavy. Determinace Pražana ho nejspíš na start obou závodů přivede, nezakáže-li mu to lékař při pateční kontrole. Proto mu držme všechny palce!

Luboš Tomíček se už účastní memoriálu svého dědečka jen jako divák
Luboš Tomíček se už účastní memoriálu svého dědečka jen jako divák

Dále uvidíme finalisty Tomíčkova memoriálu Renata Gafurova a Juricu Pavlice, bývalého účastníka SGP Petera Ljunga a skvělého Przemyslawa Pawlickeho. Filozofii posledních ročníků závodu je postavit vyrovnanou startovní listinu. Zatím se to pro letošní vydání daří.

Nebude-li loňský vítěz Emil Sajfutdinov trofej obhajovat, musí pořadatele najit adekvátní náhradu pro vestu s číslem jedna.

Tato je zatím rezervovaná pro vítěze Zlaté přilby, jak to bývalo při Memoriálu zvykem. Pokud vítěz nebude mocí zůstat na pražský závod ať pro povinnosti v play-off na Britských ostrovech anebo jinou programovou kolizí, na Markétě se rozhodli oslovit hned dalšího v pořadí, kterému termín bude odpovídat. Takže pro nás zůstane jedné překvapení skoro do samotného začátku závodu.

 

Na Markétu!

Diváci smějí do depa až do půl sedmé večer
Diváci smějí do depa až do půl sedmé večer

Snad jsme se shodli, že čtenáři magazínu speedwayA-Z nepotřebují speciální pozváni na tradiční Tomíčkův memoriál. Chcete-li však pozvat známé, můžete je nalákat na možnost zavítat do depa a to až do půl šesté. Pokladny se otevírají už ve dvě, nevyužijete-li předprodej za zvýhodněné ceny. Navíc školou povinné děti mají vstup zdarma a doprovod až dvou dospělých zaplatí jen stovku oproti sto padesáti korunám v předprodeji anebo sto osmdesáti v den závodu.

Počasí má být pěkné a metro vás doveze skoro před dveře stadionu, ovšem vystoupíte-li z prvního vagónu do výtahů na nové stanicí Petřiny. A pak hurá do depa, na autogramiádu Nickiho Pedersena, Martina Vaculika a české elity! A samozřejmě vlastní sedmačtyřicátý ročník Memoriálu Luboše Tomíčka.

 

Startovní listina:

1 rezervováno pro vítěze Zlaté přilby
2 Rohan Tungate, AUS
3 Nicki Pedersen, DK
4 Josef Franc, CZ
5 Jurica Pavlic, CRO
6 Norbert Magosi, H
7 Eduard Krčmář, CZ
8 Przemyslaw Pawlicki, PL
9 Ben Barker, GB
10 Václav Milík, CZ
11 Martin Vaculík, SK
12 Martin Smolinski, D
13 Peter Ljung, S
14 Matěj Kůs, CZ
15 Zdeněk Holub, CZ
16 Renat Gafurov, RUS
17 Ondřej Smetana, CZ
18 Michal Škurla, CZ

Foto: Kiril Ianatchkov a Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)