Svitavský závod byl opět přerušen ručníkem v ringu

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Svitavy – 10. června
Jen o málo dál něž před čtrnácti dny se dnes dostali účastníci odloženého čtvrtého prvoligového kola ve Svitavách. Všichni se sešli na netradiční desátou hodinu ranní, ovšem jen, aby sledovali pohromu napáchanou na dráze nočním deštěm. Následovala technická přejímka a dlouhé čekání. Na dráze se mezitím pilně pracovalo, ale krátce před obědem přišel překvapivý verdikt jury. By sluníčko dávalo dobré vyhlídky na úspěšné odjetí závodu, podnik byl nakonec přeložen. Nový termín však v depu nevzbudil velikánské nadšení. Pojede se 19. srpna v 10:00 ráno, zatímco odpoledne čeká závodníky další porce dvaceti jízd regulérního prvoligového kola.

Ani sluníčko nepomohlo
Když se včera večer začal na Svitavy snášet d隝, bylo jasné, že je zle. Přesto se všichni účastníci sjeli na dopolední termín. A přitom někteří museli vstávat ještě dříve než dělníci do fabriky, zatímco jiní dali přednost noclehu z pátku na sobotu přímo na místě.

Dopolední pohled na ovál byl vskutku bezútěšný. Nicméně pořadatelé nestáli se založenými rukama nad rozlitým mlékem. Po oválu kroužil pražský autobus, aby se vzápětí do hry zapojili i traktory. Cennými radami přispěl také Stanislav Hlačina, který má z Divišova s podobnými patáliemi dostatek zkušeností.

Trénink byl posunut na jedenáctou hodinu. Sluníčko všem dávalo naději a dráha začala vypadat více k světu. Problémem ovšem zůstávala druhá zatáčka. Většina účastníků radila počkat na odpoledne, když už vážila vesměs dlouhou cestu.

Podobné řešení na zasedání jury prosazovali i František Kalina, Lubomír Vozár a Antonín Kasper starší. Zůstali však nevyslyšeni, předseda jury Petr Moravec a rozhodčí Zdenek Jansa rozhodli závod odpískat. Problémy s náhradním termínem byly vyřešeny přilepením závodu na dopoledne před regulérní prvoligové klání 19. srpna.

A tak si všichni zase naložili motocykly a vybavení a rozladěni zamířili ke svým domovům. Těžko soudit, zda se někdo z nich v prosluněném odpoledni díval na fotbalové mistrovství světa. Spíš se asi vyrovnával spánkový deficit, když už se kvůli kopané muselo vyrážet na cestu tak časně.

Hlasy z depa
„Kdyby to zrušil hned, bylo by to jednodušší,“ komentoval promarněné dopoledne Jaroslav Petrák. „Nemuseli jsme tady takovou dobu stát. Nebo to mohli udělat rovnou od šestnácti, to by se dalo jet. Teď v tom dělaj‘ bordel. Problém týhle dráhy je, že se tady netrénuje a nezávodí, takže se na tom teď nedá jezdit. Ale od těch čtyř, pěti by to šlo. Takhle ti to komplikuje život.“ V srpnu se ovšem pojedou za jeden den hned dva závody… „To je paráda,“ ironicky hodnotil verdikt jury Jaroslav Petrák. „To bude zajímavý. Nedokážu si to představit. Nechá se to, ale každej aby měl čtyři motorky. Něco se ti stane a končíš. Radši bych to rozdělil do dvou dnů. Nebo a to odjedou rovnou v Pardubicích a bude to!“

„Je mi to jedno,“ zachovával Vladimír Višváder stoický klid. „Když řeknou, jezdím, když neřeknou, brečím (smích). A dva závody za jeden den nemaj‘ chybu. Udělal bych to celou sezónu. A je první liga na šestnáct závodů. Závody jsou potřeba jezdit.“

„Nechápu, proč se závody zrušily,“ kroutil hlavou Filip Šitera. „Na týhle dráze se mohlo jet. Stačilo by hodinku počkat. Je špatný, že se takovýhle věci neřeší se závodníkama.“ A názor na dva závody v jediném dni? „Už nechápu, podle čeho to dělaj‘. Nevím, co k tomu mám říct!“

„Doufal jsem, že se to pojede,“ svěřil se Matěj Kůs, který na svitavské dráze ještě nikdy ve své kariéře nezávodil. „Na dráze by možná byly jatka, ale třeba by to taky mohlo bejt zajímavý. Slyšel jsem, že to tady drží, i když je tam bahno. Bylo by to něco podobnýho jako na Evropě v Maďarsku. Ale je pravda, že tady s tím od podzima nic nedělali.“ A jak se pražský junior dívá na srpnový dvojzávod? „Uvidíme,“ odtušil. „Bude to zajímavý na fyzičku.“

Sestavy dnešního závodu:

Pardubice 1 Luboš Velinský, 2 Pavel Fuksa, 3 Roman Andrusiv, 4 Jaroslav Petrák
Březolupy 5 Vladimír Višváder, 6 Martin Gavenda, 7 Richard Frištenský, 8 Martin Málek
Mšeno 9 Věroslav Kollert, 10 Jakub Hejral, 11 Filip Šitera, 12 Adrian Rymel, 19 Jaromír Otruba
Praha 13 Adam Vandírek, 14 Antonín Galliani, 15 Matěj Kůs, 16 Jakub Fabian, 20 Patrik Doubek

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)