Extraliga se nalíčila pro televizní kamery

Slaný – 7. června
Po bezmála sedmnácti letech se domácí ligový závod vrací v přímém přenosu na obrazovky veřejnoprávní televize. Extraliga si proto na sobě dala záležet, aby dnes ve Slaném vypadala k světu. Čtyři vyrovnané týmy nabídnou podívanou, o jejímž výsledku může rozhodovat každičký bod. Po skončení extraligového klání je na programu navíc sedmý ročník Velké ceny Královského pivovaru Krušovice se svou dvojicí semifinálových jízd a rozhodujícího finále.

Řády samozřejmě nabízejí kritéria, aby v tabulce s trojicí týmů se shodným počtem tabulkových bodů a zbývajícím družstev v těsném závěsu, určily přesné pořadí. Nicméně z praktického úhlu pohledu je to nemožné. S pěti podniky do konce je letošní extraliga stále ještě poměrně mladá. A na překvapivé zvraty jsme si už v posledních letech zvykli.

Každé z čtveřice družstev zažilo triumfální okamžiky slávy, stejně jako momenty, kdy se po vzoru zmoklých psů plížilo domů s ocasem mezi nohama. Slaný zářil v Praze, ale propadl v Pardubicích. Druhá příčka z plzeňských Borů ho však udržela ve společném vedení s Plzní a Prahou.

Na domácí závod Milan Mach notně nazbrojil, by mu termín mezi švédskou ligou a polskou Zlatou přilbou poněkud zamotal hlavu. Nakonec však z rukávu vytáhl hned pět es. Tradiční polskou půlku základní čtveřice tvoří Sebastian Ulamek a Slawomir Drabik. Nechybí ani Jiří Štancl. Juniorem je tentokrát Martin Málek a náhradníkem Miroslav Fencl.

Zatímco zbývající tři týmy si z kalichu hořkosti připily maximálně jednou, na Pardubice si paní Smůla pořádně zasedla. Východočeši jsou jediní, kteří letos ještě nevyhráli. V tabulce se pohybují nevídaně hluboko, ovšem minimální bodový odstup není prozatím důvodem k panice.

Josef Laštovka dal dle svých slov poslední šanci ryze české sestavě. Na první pohled hazard má však hlubší pozadí. Slánský ovál býval v minulých sezónách druhou pardubickou baštou. A většina z východočeského týmu tyto časy pamatuje. Jádro základní sestavy tvoří bratři Aleš a Lukáš Drymlovi a Tomáš Suchánek. Juniorem bude Hynek Štichauer, který si už vysloužil extraligové ostruhy. V záloze má Josef Laštovka Mariána Jirouta.

Hlubokým pádem prošli i Pražané. Počátkem května dobyli pardubickou pevnost, aby se o pouhý týden později v Plzni vůbec nevešli na stupně vítězů. Přesto jsou na pomocná kritéria druzí. A rozhodně by pozici leadera před zářijovou druhou polovinou soutěže chtěli strhnout na svoji stranu.

A upřímně řečeno, jejich dnešní sestava vypadá opticky hrozivě. Bohumil Brhel jako jediný dokázal v Plzni udržet potápějící se pražský parník nad hladinou. Kouč Radomír Semela hodně věří, že ho v tom Josef Franc, Adrian Rymel a junior Luboš Tomíček tentokrát nenechají samotného. Jeho důvěru na post náhradníka dostal Věroslav Kollert, jenž se tak po předloňském sestupu Mšena poprvé vrací do vyšší divize.

Plzeňáci už loni prokázali, že nálepka nováčka jim příliš nevoní a strhli ji hned v úvodním klání. Letos míří mnohem výše, a to nejen kvůli strašáku baráže s Mšenem, které pevnou rukou vládne první lize. V Plzni se konečně naplnila jejich touha po vítězství a odměnou je jim faktické vedení v tabulce.

Nyní je před západočeským týmem nová výzva. Udržet první příčku. O smělý cíl se pokusí stejná sestava, která před čtyřmi týdny nedopustila export zlatých věnců ze svého stadiónu. Lze ji charakterizovat jako polská rutina a české mládí. Opět totiž nastoupí veterán Andrzej Huszcza a Slawomir Dudek, který už včera večer dorazil do Plzně cestou z francouzského pouáku. Zbytek zajistí tradičně junioři Zdeněk Simota a Filip Šitera. Při zranění Michaela Hádka bude mít náhradnickou dvacítku na své vestě Jan Markvart.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Milan Mach, Slaný
„Chtěli bychom před domácím publikem vyhrát. To se přece sluší a patří, když jsme mistři. Bude to nesmírně těžké, protože zvítězit budou chtít všichni. Ale a vyhraje ten nejlepší a doufám, že to budeme my!“

Josef Laštovka, Pardubice
„Máme poslední šanci se s kompletním českým mančaftem z vlastních zdrojů postarat se o nápravu výsledků z prvních třech závodů. Špatnou sestavu nemáme, by jsme se i s tímhle týmem napálili. Teď však chlapci vědí, o co jde. Věřím, že se mi je podaří namotivovat, aby náš výsledek před televizními kamerami byl nejlepší.“

Radomír Semela, Praha
„Viděl jsi tu dardu v Plzni, kde ten samý tým, co vyhrál Pardubice, prohrál. Dnes se pokusíme bodovat. V Plzni jsme většinu klíčových jízd jeli zvenku a pak se tam nájezdu nedostaneš dovnitř. Ve Slaným se nám ovšem daří líp. Tenhle tým může dnes vyhrát, stejně jako skončit poslední. Musím spoléhat především na třicátníky Adriana Rymela a Josefa France. Není možné, aby všechno táhnul Bohouš sám, navíc po zranění.“

Leopold Klíma, Plzeň
„Už se moc těším. Rádi bychom udrželi první místo v tabulce, ale bude to těžké. Ale když se nám bude dařit, uvidíme. Ve Slaným jsme už dvakrát jeli na první místo. Máme na to chu a chceme se o to poprat.“

Startovní listiny nahlášené včera k 17:10:

AK Slaný 1 Slawomir Drabik, PL
  2 Martin Málek
  3 Jiří Štancl
  4 Sebastian Ulamek, PL
  17 Miroslav Fencl
 
ZP Pardubice 5 Lukáš Dryml
  6 Tomáš Suchánek
  7 Aleš Dryml
  8 Hynek Štichauer
  18 Marián Jirout
 
PSK Olymp Praha 9 Luboš Tomíček
  10 Adrian Rymel
  11 Josef Franc
  12 Bohumil Brhel
  19 Věroslav Kollert, Mšeno
 
PK Plzeň 13 Andrzej Huszcza, PL
  14 Zdeněk Simota
  15 Filip Šitera
  16 Slawomir Dudek, PL
  20 Jan Markvart

Aktuální extraligová tabulka:

  malé body velké body
1. Plzeň 99 8
2. Praha 94 8
3. Slaný 75 8
4. Pardubice 91 6

Česká extraliga 2006 v detailech:

  PHA PCE PLZ TOTAL
  13.4. 3.5. 10.5.  
PK Plzeň 2 2 4 8
  30 30 39 99
Zdeněk Simota 7 15 13 35
Filip Šitera 6 8 9 23
Andrzej Huszcza 11 10 21
Grzegorz Klopot 6 4 10
Slawomir Dudek 7 7
Sebastian Kowolik 3 3
Jan Markvart DNR DNR
Michael Hádek DNR
 
Olymp Praha 3 4 1 8
  31 39 24 94
Bohumil Brhel 7 12 13 32
Josef Franc 9 11 3 23
Luboš Tomíček 6 8 7 21
Adrian Rymel 7 7 1 15
Jan Jaroš 1-R 1
Antonín Galliani 1-R 1
Richard Wolff 0-R 0
 
AK Slaný 4 1 3 8
  32 14 29 75
Slawomir Drabik 12 4-R 16
Sebastian Ulamek 14 14
Jiří Štancl 5 0 8 13
Miroslav Fencl 0-R 0 9 9
Tomasz Bajerski 8 8
Pawel Staszek 8 8
Martin Málek 4 4
Vladimír Višváder 2-R 2
Patrik Linhart 1 1
Martin Gavenda 0 0
 
ZP Pardubice 1 3 2 4
  26 37 28 91
Aleš Dryml 10 13 23
Tomáš Suchánek 8 14 22
Lukáš Dryml 0 14 4 18
Marián Jirout 7-R 6 3-R 13
Rafal Trojanowski 7 7
Hynek Štichauer 1 2 3
Pavel Fuksa 1-R 1 2

Legenda: R-nasazen jako náhradník, DNR-náhradník bez jediné jízdy v závodě.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II>