O finále devatenáctiletých pojedou tři Češi

AKTUALIZOVÁNO – STARTOVNÍ LISTINY

Praha, Pardubice a Mladá Boleslav – 2. června
Poté, co ruská strana neudělila vstupní víza pro české závodníky na kvalifikační kolo mistrovství Evropy do devatenácti let v Togliatti, zůstala nám pouze dvě želízka v ohni. Matěj Kůs byl nasazen do semifinále v maďarském Debrecenu, Hynek Štichauer v polském Ostrowě. Nyní se však k této dvojici přidal také Filip Šitera. Problémy s vízy mají totiž tentokrát Rusové, kteří při absenci většiny soupeřů z jiných zemí podniku v Togliatti dominovali. Magazín speedwayA-Z hovořil před odjezdem s trojicí reprezentantů.

„Připravil jsem si tu nejlepší motorku, co mám,“ popisoval svoji přípravu Hynek Štichauer. „Po závodech v Praze jsem to umyl, teď to jen naházím do auta a pojedu. V Ostrowě jsem nikdy nejel. Ale Aleš mi už něco říkal, ten to tam zná.“

Pardubický junior měl náramný počátek sezóny, ovšem kolizí se Sebastianem Kowolikem se to při svítkovské extralize pokazilo. Úřadující domácí šampión devatenáctiletých sice raději oželel juniorské mistrovství světa, ale nakonec se rychle vrátil na ovály. Přitom se promptně otřepal z prvoligového pádu v Praze. A jak tedy vidí své šance v polském Ostrowě? „Je to věc pudová,“ odpověděl okřídlenou větou. „Buď to pude nebo nepude (smích).“

Zatímco pro Hynka Štichauera bude ovál v Ostrowě navzdory radám Aleše Drymla neznámým faktorem, reprezentační benjamínek Matěj Kůs si dráhu v maďarském Debrecenu otestoval už minulý měsíc při pouáku. Tehdy skončil druhý.

„Dráhu znám a seděla mi,“ pochlubil se. „Myslím, že to bude jeden ze závodů sezóny. Chtěl bych postoupit. Vyrážíme už dnes navečer. Zejtra je trénink a v neděli závod.“

Filip Šitera měl jet na volný závod do britského Newportu, nicméně nabídce na reprezentační start nešlo říct ne. „Musel jsem to přeorganizovat,“ líčil magazínu speedwayA-Z, jenž za podobně rychlých okolností cestoval minulý měsíc za kanál LaManche. Tehdy na poslední chvíli zastoupil Hynka Štichauera v kvalifikaci mistrovství světa v Sheffieldu.

„Už jsem si na tyhle rychlovky zvyknul,“ komentoval se smíchem tuto situaci. „Doufám, že tam zatáhnu a postoupím.“ Pokud by mu jeho záměr vyšel a skončil mezi postupovou pěticí, šlo by už o jeho druhé vystoupení ve finále evropských devatenáctek. Předloni skončil jedenáctý v polském Rybniku.

A co naše mladíky čeká?
Startovní listina Ostrowa není ještě k mání. Vedle Hynka Štichauera a Filipa Šitery jsou dle informací od pořadatelů jistí Slovinci Damir Volk a Samo Kukovica, Němci Kevin Wölbert a Tobias Busch, Ukrajinec Andrej Karpov a domácí Mateusz Szczepaniak, Sebastian Brucheiser a Mateusz Jurga.

V Miskolci by vedle Matěje Kůse měli závodit Slawomir Dabrowski (PL), Max Dilger (D), Joszef Tabaka (H), Igor Kononov (RUS), Rene van Weele (NL), Mark Oto (CRO), Jevgenij Sidorin (RUS), Marcin Jedrzejewski (PL), Jurica Pavlič (CRO), Adrian Gomolski (PL), Roland Kovacs (H), Patryk Pawlaszczyk (PL) a Jannick de Jong.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)

Debrecen:
1 DABROWSKI Slawomir POL
2 DILGER Max GER
3 TABAKA Jozséf HUN
4 KONONOV Igor RUS
5 van WELLE René NED
6 MARKO Oto CRO
7 SIDORIN Jevgenij RUS
8 JEDRZEJEWSKI Marcin POL
9 PAVLIC Jurica CRO
10 GOMOLSKI Adrian POL
11 KŮS Matěj CZE
12 KOVÁCS Roland HUN
13 PAWLASZCZYK Patryk POL
14 DUBERNARD Gabriel FRA
15 de JONG Jannick NED
16 DIRAISON Jeremy FRA
17 GERUCKIJ Vjačeslav LAT
18 SKAČKO Michail RUS

Ostrow:

1 Samo Kukovica SLO
2 Maxim Bogdanovs LAT
3 Andriy Karpov UA
4 Denis Tessari ITA
5 Mateusz Szczepaniak POL

6 Artem Cshepin FRA

7 Hynek Stichauer CZE
8 Filip Sitera CZE
9 Davor Volk SLO

10 Tobias Busch GER
11 Mateusz Jurga POL
12 Kamil Brzozowski POL

13 Kevin Woelbert GER
14 Sebastian Brucheiser POL
15 Denis Alekseev RUS
16 Roman Shalepa RUS

17 Marcin Liberski POL
18 Roger Lewandowski POL