Filip Šitera jde od vítězství k vítězství

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 31. května
Během uplynulých osmi dnů absolvoval Filip Šitera tři závody na pražské Markétě. A dosáhl v nich obdivuhodné bilance. Ani jednou v šestnácti rozjížďkách nepoznal hořkost porážky. Díky včerejšímu patnáctibodovému triumfu v třetím podniku juniorského šampionátu si konsolidoval své postavení na čele průběžné klasifikace. Na druhé místo si brousil zuby domácí Antonín Galliani, nicméně diskvalifikace za použití neoznačené pneumatiky jej svrhla ze stupňů vítězů. Na ně se prosadili Hynek Štichauer, litující svého jediného zaváhání na úvod, a v závěru konzistentně vítězící Věroslav Kollert. A na Matěje Kůse, který se zapojil do vysoké hry o vítězství, zbylo nakonec nevděčné čtvrté místo. Závod bohužel nedokončil Michal Matula. Po kolizi s Patrikem Doubkem jej sanitka odvezla do nemocnice s otevřenou zlomeninou stehenní kosti.

Různá výkonnost, stejné ambice
Kvalifikace přinesla opět pestrou závodnickou společnost. Čítala ještě loni nepředstavitelných třináct jmen. A to z ní ještě vypadl Radim Chod se zlomenou rukou a Jaroslav Slavata s frakturou prstu na ruce. Nechyběl však Dominik Jech, by ještě minulý týden sledoval závody s ortézou na noze.

Protože v nejlepší dvanáctce stále ještě figurovali Zdeněk Simota a Luboš Tomíček, bylo v sázce hned osm postupových míst, z toho dvě v hlavním závodě. Nakonec se o ně strhla nelítostná bitva.

Úvodní kvarteto rozjížděk přineslo vesměs snadná vítězství favoritů. Nejprve všechny odvedl Martin Gavenda, poté Michal Matula a ve čtvrté jízdě Patrik Doubek. O překvapení se postaral slánský Petr Babička v rozjížďce s číslem tři. Po rychlém startu se stejně jako Luboš Velinský dostal do rozhodující části, zatímco Jakub Fabian a Tomáš Hanzlík putovali do opravy.

Z pětice nešastníků se nejprve zachránil Jakub Fabian, když v páté jízdě odstartoval na Matěje Veselého. Vzápětí Ladislav Kratochvíl vedl do prvního výjezdu, ale pak jej postihla porucha. Mohl tak balit, stejně jako Tomáš Hanzlík, zatímco Rastislav Bandzi putoval dál.

Rozjížďka s číslem sedm přinesla Martinu Gavendovi vítězství ve stylu start – cíl. Neměl to však nikterak jednoduché. V první zatáčce se vnější stranou tvrdě dostával dopředu Richard Frištenský. Proniknul na druhé místo a přivodil svému klubovému kolegovi jedinou potíž v celé kvalifikaci.

Jenže Martin Gavenda dokázal nebezpečí odvrátit a stal se vítězem předzávodu. „Doufám, že je to moje poslední kvalifikace,“ říkal vzápětí. „Stačí mi pět bodů v hlavním závodě, ale chci radši víc.“ A jak viděl svůj duel se svým kolegou? „Ríša se tam hodně cpal,“ připustil. „Ale měl jsem to pod kontrolou.“

Osmé jízdě dominoval Michal Matula. Zato Richard Frištenský vzápětí přišel o všechno. V deváté jízdě najel do pásky a byl diskvalifikován. Zato Luboš Velinský držel příležitost za pačesy. Odstartoval a trio pronásledovatelů ho už nechytilo. Podobně pojal desátou jízdu také Patrik Doubek. V první zatáčce překonal Petr Babička Dominika Jecha. Sebral mu nejen druhé místo, ale i přímý postup.

Tři o vítězství
Největší bodové příděly hlavního závodu si mezi sebe začali porcovat tři jezdci. Antonín Galliani zvítězil suverénně hned v úvodní rozjížďce. Matěj Kůs ve třetí jízdě tak dlouho atakoval Martina Málka, až se mu ho podařilo v poslední zatáčce před cílem předjet. A hned poté minul Filip Šitera Věroslava Kollerta ještě v prvním nájezdu, aby nakonec triumfoval s náskokem roviny.

Mezi vítěze první série se zapsal také Pavel Fuksa. Ten hned dvakrát triumfoval ve druhé jízdě. Na konci prvního kola totiž pronikavě zpomalil druhý Martin Vaculík. Stačil jen otočit hlavou a přišla rána zezadu. Patrik Doubek dělal maximum, aby se Slovákovi vyhnul, ovšem kolizi zabránit nestačil.

„Smůla,“ krčil hlavou Martin Vaculík. „Vypadnul mi řetěz. Ale jsem v pohodě.“ Z repete byl ovšem vyloučen. A Pavel Fuksa v něm v klidu dovezl tři body. Avšak už po přestávce na něho čekal Filip Šitera.

Na vítězství plzeňského závodníka by si vsadil asi každý, kdo v chladném takřka podzimním odpoledni na pražskou Markétu zavítal. A vskutku. Filipu Šiterovi stačilo ke třem bodům víceméně jen odstartovat. Pavel Fuksa se však také držel ve vysoké hře. V prvním oblouku objel Martina Gavendu a inkasoval dva body.

Dvojice Pražanů zůstávala beze ztrát i po druhé sérii. Matěj Kůs kraloval šesté jízdě. V první zatáčce jej atakoval Věroslav Kollert. Vnitřní stranou však byl pomalý, navíc mu ve výjezdu Matěj Kůs přehradil cestu. Z celé situace profitoval Martin Vaculík. Držel se vnější strany a do druhého kola najížděl jako druhý.

Antonín Galliani potom nenašel soupeře v rozjížďce s číslem osm. Stále vítězící trio tak nezadržitelně mířilo k dvanácté jízdě. Rozpis závodu je totiž všechny tři svedl dohromady. A Filip Šitera znovu nezaváhal.

Do čela se dostal už po vylétnutí pásky, zatímco Antonín Galliani, proslulý mistr startů, byl druhý. Třetí Matěj Kůs zkoušel útočit v první zatáčce, ale nepovedlo se. Zato Antonín Galliani visel na výfuku vedoucího závodníka, s nímž loni vybojoval titul v juniorských družstvech.

Ve druhé zatáčce vedl Pražan svůj motocykl vnější stopou. Byl hodně tvrdý a na konci oblouku převzal vedení. Jenže kdo seje vítr, sklízí bouři. A Filip Šitera mu to hned v dalším rohu oplatil i s úroky.

Zima, pády a nové ambice
Vzájemný duel triumvirátu neporažených svým způsobem nabídnul šanci na stupních vítězů také ostatním. Do jejich pomyslného čela by se mohl dostat Hynek Štichauer. Pardubický junior, který se jako kočka dokázal rychle otřepat ze dvou květnových pádů, nezačal pražský mítink zrovna optimálně.

V rozjížďce s číslem čtyři jen stínoval počáteční duel Filipa Šitery a Věroslava Kollerta. V sedmé jízdě se ovšem vrátil do vítězné fazóny. Zpočátku to však nevypadlo. Po vylétnutí pásky se do čela dostal Martin Málek, který prve měnil trysku v karburátoru.

Jenže v první zatáčce kolidovali Patrik Doubek s Michalem Matulou. Situace skončila hrozivým pádem, na který Michal Matula doplatil otevřenou zlomeninou stehenní kosti. Naneštěstí to nebyla poslední kolize večera. Hned v osmé jízdě upadl v nájezdu do zatáčky u depa Jakub Fabian. Michael Hádek si o něho škrtnul a upadl také. Tentokrát odešli oba zaplapánbůh po svých, by plzeňský mladík kulhal a na start se už nepostavil.

Ale zpátky k Hynku Štichauerovi. Druhý start sedmé jízdy zvládl na výbornou. Ovšem Martin Málek chtěl tři body úplně stejně jako jeho pardubický rival. A proto mu nedopřál ani chvilku oddechu.

Březolupský závodník stupňoval svůj tlak. V první zatáčce posledního kola se vnějškem takřka dostal do čela. Hynek Štichauer ovšem těžkou chvilku zvládl. A když v závěrečném oblouku Martin Málek zkusil něco podobného, dal svůj motocykl přesně před jeho přední kolo.

V desáté jízdě se do cesty Hynka Štichauera postavil Pavel Fuksa. Jenže starší z pardubické dvojice se prosadil už v prvním výjezdu. Mnohem těžší soupeř však na Hynka Štichauera čekal v rozjížďce s číslem šestnáct. Byl jím Antonín Galliani, jehož do té chvíle obral o body pouze Filip Šitera.

Hynku Štichauerovi bylo souzeno, aby se na seznam Pražanových pokořitelů zařadil jako číslo dvě. Do jejich záležitostí se však zamíchal Martin Vaculík, který se zpočátku dostal do čela. Hynek Štichauer ho objel hned v úvodním výjezdu. Tím pádem bylo rozhodnuto, protože Antonínu Gallianimu se podobný kousek povedl až o půl kola později.

S rostoucím počtem rozjížděk stoupaly také ambice pro Věroslava Kollerta. Druhá a třetí série mu přinesly vítězství. V jedenácté jízdě rychle vystřídal na čele Luboše Velinského. Adam Vandírek neměl svůj den a než se před Pardubáka dostal, bylo na myšlenky na vítězství pozdě. Rozjížďku s číslem třináct pak Věroslav Kollert vedl od startu až do cíle.

Docházející metyl a neoznačená pneumatika
Situace na čele průběžné klasifikace pořádně houstla. A to tím spíše, když také Matěj Kůs spěchal odčinit svou jedinou ztrátu. V patnácté jízdě udržel na uzdě Pavla Fuksu a přitom ještě v první zatáčce předjet Jakuba Fabiana. Ten však ve druhé zatáčce upadl a rozhodčí Jan Hlačina musel znovu blikat červenými světly. A Matěj Kůs při repete nedal Pavlovi Fuksovi ani náznak šance.

Zato Filip Šitera působil jako jezdec z jiného světa. Zatímco jeho soupeři si nechtěně dopřávali luxus v podobě různých ztrát, on v tomto směru nebyl žádným marnotratníkem. V rozjížďce s číslem čtrnáct se o tom přesvědčil Martin Málek. Ten se v předchozí sérii dostal do patové situace, když Martin Vaculík vydržel celá čtyři kola vzdorovat jeho tlaku, zatímco Martin Gavenda v čele nerušeně upaloval pro tři body.

Duel loňského mistra se závodníkem, který jej letos na čele průběžné klasifikace vystřídal, začal vyznívat pro Filipa Šiteru už od samého počátku. Plzeňák se totiž dostal do vedení už po startu. Martin Málek se okamžitě pustil do útoku. Průjezd vnitřní stranou druhé zatáčky vypadal z jeho úhlu pohledu nadějně, ovšem jeho rival i z této situace vyšel bez ztráty květinky.

Před závěrečnou sérií tak Filip Šitera s dvanácti body vedl prakticky už o délku Titaniku před desetibodovými Antonínem Gallianim, Matějem Kůsem a Hynkem Štichauerem, zatímco Pavel Fuksa a Věroslav Kollert měli na svém kontě po devíti.

Ovšem před čtveřicí zbývajících jízd se vynořil nečekaný problém. Pořadatelům došel metyl, protože Vladimír Kovář, někdejší trenér, vyskladnil menší množství. Závodníci sháněli poslední kapičky drahocenné tekutiny i u svých kolegů, jenž ze závodu odstoupili. V tomto směru se nabízí otázka, proč si pražský klub, hrdý pořadatel skvělých velkých cen a Tomíčkových memoriálů, nechává zbytečně kazit reputaci nesvědomitým zaměstnancem.

Rozhodující fáze třetího podniku juniorského šampionátu zvládl nejlépe Hynek Štichauer. Martin Matula, který nejlépe odstartoval, mu život komplikoval pouhé necelé kolo. Ve druhé zatáčce nechal po své levici více místa a pardubický závodník se tudy dostal do čela. Martin Gavenda pak vydržel na druhém místě až do cíle.

Nejen, že se díky svým deseti bodům dostal do hlavní dvanáctky nasazené do příštího závodu v Chabařovicích bez kvalifikace, ale navíc definitivně uzavřel cestu Matěji Kůsovi na stupně vítězů. Jedenáct bodů však bylo Pražanovým životním výsledkem, nicméně sám závodník magazínu speedwayA-Z řekl, že věří ve zlepšení této bilance.

V devatenácté jízdě završil Filip Šitera svou spanilou jízdu svým pátým triumfem. O jeho vítězství však nemohlo být žádných pochyb. Zato o obsazení jeho sekundantů na pódiu měla rozhodnout až úplně závěrečná rozjížďka.

Šanci na svou premiérovou bednu vycítil Pavel Fuksa. Sice reagoval nejrychleji na let pásky, avšak z první zatáčky vyjížděl až jako poslední. Z pozice od mantinelu se však nekompromisně dral do čela Antonín Galliani. A na protilehlou rovinku vyjel jako první.

Za jeho zády se Martin Málek dral na výsostná území druhého Věroslava Kollerta. V nájezdu do druhého kola se mu ho podařilo předčít, však už v následující zatáčce byl Mšeňák zpátky. A definitivně.

Tím pádem se Hynek Štichauer začal chystat na rozjezd proti Antonínu Gallianimu, aby se rozhodlo, koho třináct bodů bude mít vyšší váhu. Jenže pak přišel z věže překvapivý verdikt. Antonín Galliani byl z vítězné rozjížďky s číslem dvacet vyloučen, protože ji absolvoval na neoznačené zadní pneumatice.

Hynek Štichauer tak mohl jít na stupně vítězů rovnou, aniž by musel ještě jednou startovat svůj motocykl. Třetí místo připadlo Věroslavu Kollertovi, zatímco Antonínu Gallianimu zůstaly oči pro pláč. Podnik, na své domácí dráze mu nepřinesl triumf, nýbrž výsledek, který se nakonec bude možná jako jeden z nejhorších v závěrečné klasifikaci škrtat.

Hlasy z depa
„Dařilo se,“ pochlubil se Filip Šitera. „Když to jede, je to dobrý. Ale nesmím moc vyrůst, ale držet se při zemi. Tohle byl teprve třetí závod, co bude dál, se teprve uvidí. Šampionát se závodí na sedm závodů. Doufám, že je odjedu všechny. Dnes mi motorka jela jako dva závody předtím. Díky Oldovi Řezníčkovi, že dělá pořádný stroje.“ O víkendu se Filip Šitera měl vypravit za kanál LaManche, ovšem nakonec zamíří do polského Ostrowa. „Měl jsem jet na pouák do Newportu,“ prozradil. „Ale přeorganizovalo se to. Rusové nedostali víza, takže jedu do Ostrowa na semifinále mistrovství Evropy juniorů. Na tyhle rychlovky jsem si už zvyknul. Doufám, že tam zatáhnu a postoupím.“

„Po tréninku a první jízdě jsem si říkal, že je to v hajzlu,“ hodnotil závod Hynek Štichauer. „Ale potom se to pořád zlepšovalo. Začal jsem si věřit. Zlomilo se to a šlo to samo. Jsem rád, že jsem zase zpátky a už není znát ten handicap po zranění. Uvidíme, jak to půjde dál.“ Prozatím však v čele průběžné klasifikaci uniká Filip Šitera. „Dělal zase maximum,“ připustil Hynek Štichauer. „Horko těžko ho budu dohánět. Ale budu se snažit.“

„Nic moc,“ sebekriticky hodnotil svůj výkon Věroslav Kollert. „Měl jsem nově udělanej motor od někoho jinýho než Tondy Kaspera a nemohl se s tím sžít. Bylo to něco jinýho, ale nakonec to bylo dobrý.“ Mšenský junior figuruje zatím na druhé příčce průběžné klasifikace. S čím půjde do závodu v Chabařovicích. „Určitě nebudu chtít extra závodit,“ žertoval. „Víš přece sám, jak to je. Zejtra jedu v Polsku a snad mi někdo nabídne závody i přes sobotu a neděli.“

„Posral jsem si to v poslední jízdě,“ konstatoval Matěj Kůs. „Klapnul jsem, protože jsem myslel, že to dám pod něj. Ale vůbec to nevyšlo, jak jsem chtěl.“ Pražský junior tak nakonec skončil těsně pod stupni vítězů. Přesto však zaznamenal nejlepší výsledek v šampionátu za celou svou kariéru. „Zatím je to životní výsledek,“ připustil Matěj Kůs. „Ale doufám, že budou ještě lepší. Nájezd do druhý zatáčky byl trošku rozbitej, ale jsem spokojenej, i když jsem tu poslední rozjížďku podělal.“

„Tož dobré,“ komentoval Martin Gavenda svůj nejlepší výsledek v juniorském šampionátu. „Aspoň, že ta smůla už pominula. Hlavně, aby to šlo takhle dál. A doufám, že nebude už žádná kvalifikace!“

„Vůbec to nestartovalo,“ posteskl si Martin Málek. „Poslední dobou na tom moc nesedím, takže ty starty jsou horší. Ale vypadá to, že dokončím školu. V pondělí jsem udělal matiku za jedna. To mě potěšilo, byly to integrály a derivace k tomu. Ale dnes jsem to na těch startech špatně zderivoval (smích).“ Úřadující mistr republiky je v průběžné klasifikaci prozatím těsně čtvrtý. „Dva nejhorší závody mám za sebou,“ aplikoval si Martin Málek pravidlo o škrtání dvou výsledků. „A teď uvidíme, jak mi půjde zbytek.“

Kvalifikace:

  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
1. Martin Gavenda, Bř 1. 1.
2. Michal Matula, Pha 1. 1.
3. Luboš Velinský, ZP 2. 3. 1.
4. Patrik Doubek, Pha 1. 2. 1.
5. Jakub Fabian, Pha 3. 1. 2.
6. Petr Babička, Sl 1. 3. 2.
7. Dominik Jech, Pha 2. 4. 3.
8. Michal Dudek, Sl 2. 4. 3.
9. Richard Frištenský, Bř 2. 2. T
10. Rastislav Bandzi, ŽC 3. 1. 4.
11. Matěj Veselý, Pha 3. 2.
12. Tomáš Hanzlík, Pl 4. 2.
13. Ladislav Kratochvíl, ZP 3. E

Hlavní závod:

1. Filip Šitera, Plzeň 3 3 3 3 3 15
2. Hynek Štichauer, Pardubice 1 3 3 3 3 13
3. Věroslav Kollert, Mšeno 2 1 3 3 3 12
4. Matěj Kůs, Markéta Praha 3 3 1 3 1 11
5. Antonín Galliani, Markéta Praha 3 3 2 2 ex 10
6. Pavel Fuksa, Pardubice 3 2 2 2 1 10
7. Martin Gavenda, Březolupy 2 1 3 2 2 10
8. Martin Málek, Březolupy 2 2 1 2 2 9
9. Martin Vaculík, Žarnovica (SK) X 2 2 1 2 7
10. Adam Vandírek, Markéta Praha 1 0 2 0 3 6
11. Patrik Doubek, Markéta Praha 2 1 0 1 1 5
12. Luboš Velinský, Pardubice 1 2 1 0 0 4
13. Jakub Fabian, Markéta Praha 0 X 0 X 2 2
14. Petr Babička, Slaný – 0 1 1 0 2
15. Michal Matula, Markéta Praha 1 F/R – – – 1
16. Dominik Jech, Markéta Praha (res) 0 0 0 0 1 1
17. Michael Hádek, Plzeň 0 F/R – – – 0
18. Michal Dudek, Slaný (res) 0 0 0 0

Pozn.: Antonín Galliani byl vyloučen z rozjížďky s číslem dvacet, kterou vyhrál, za použití neoznačené pneumatiky.

Průběžné pořadí seriálu juniorského mistrovství republiky:

  PCE SLA PHA TOTAL
  26.4. 8.5. 31.5.  
1.(1.) Filip Šitera, Plzeň 10 15 15 40
2.(2.) Antonín Galliani, Markéta Praha 13+3 12 10 35
3.(4.) Věroslav Kollert, Mšeno 9 13 12 34
4.(3.) Martin Málek, Březolupy 9 14 9 32
5.(6.) Matěj Kůs, Markéta Praha 10 6 11 27
6.(12.) Hynek Štichauer, Pardubice 12 13 25
7.(9.) Pavel Fuksa, Pardubice 5 9 10 24
8.(5.) Adam Vandírek, Markéta Praha 7 9 6 22
9.(11.) Martin Vaculík, Žarnovica (SK) 5 7 7 19
10.(13.) Martin Gavenda, Březolupy 4 4 10 18
11.(7.) Zdeněk Simota, Plzeň 15 15
12.(8.) Michael Hádek, Plzeň 4 10 0 14
13.(10.) Luboš Tomíček, Olymp Praha 13+2 13
14.(16.) Patrik Doubek, Markéta Praha NQ 4 5 9
15.(14.) Richard Frištenský, Březolupy 0 7 NQ 7
16.(15.) Jakub Fabian, Markéta Praha 0-R 4 2 6
17.(NC) Luboš Velinský, Pardubice 4 4
18.(19.) Petr Babička, Slaný 2 NQ 2 4
19.(17.) Zdeněk Šuranský, Liberec 1 2 3
20.(18.) Jaroslav Slavata, Markéta Praha 2-R 2
21.(22.) Dominik Jech, Markéta Praha NQ 0 1-R 1
22.(NC) Michal Matula, Markéta Praha NQ NQ 1 1
23.(21.) Ladislav Kratochvíl, Pardubice 1-R NQ NQ 1
24.(20.) Radim Chod, Slaný 1 1
25.(NC) Michal Dudek, Slaný NQ 0-R 0
26.(23.) Matěj Veselý, Slaný NQ 0-R NQ 0
NC Rastislav Bandzi, Žarnovica (SK) NQ NQ
NC Tomáš Hanzlík, Plzeň NQ NQ
NC Petr Vaic, Plzeň NQ

Legenda: NQ znamená nekvalifikoval se, DNR neabsolvoval ani jednu rozjížďku, R-start jako náhradník, Q-NS kvalifikoval se, ale do hlavního závodu nenastoupil, INJ zraněn v tréninku a NC neklasifikován.
Číslo v závorce udává umístění po předchozím kole. V případě bodové rovnosti rozhoduje lepší výsledek z posledního závodu.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)