Zavedou Mšeňáci trojské koně z extraligových farem na jatka?

Praha – 17. května
V úvodních dvou prvoligových kolech přistupovali mšenští závodníci k otázce možného dělení bodů se soupeři jako lakomí Harpagoni. Jenže v extralize si nikdo nemůže být jistý, že se mu vyhne riziko baráže. Kluby z vyšší divize si uvědomily, že otázka baráže se dá řešit také na prvoligové bázi. Pokud by totiž jejich farmy dokázaly vyšachovat Mšeno na třetí příčku závěrečné tabulky, k žádné podzimní prolínací soutěži by nedošlo. Proto posilují, seč mohou, nicméně ve městě pod Kokořínem se léček nastražených trojských koní nezalekli. By však záměry konkurentů nevyšly vždy stoprocentně, dá se dnes ve třetím kole na pražské Markétě očekávat tuhý boj.

Zuby na Mšeno si brousí především pražská Markéta. Ta poslední prvoligový závod na svém stadiónu loni v květnu vyhrála. Čtveřice juniorů Antonín Galliani, Matěj Kůs, Adam Vandírek a Patrik Doubek se lepší závod od závodu. A jejich naděje zvyšuje také nasazení Richarda Wolffa, nevyužitého ve Mšeně.

Zato pardubický František Kalina samými starostmi o sestavu snad ani nespal. Jeho loňská zlatá sestava se už rozprchla a navíc mu situaci komplikují další nepříjemné skutečnosti. V kuloárech se spekulovalo o startech Mariána Jirouta, ovšem pardubický kouč magazínu speedwayA-Z řekl, že k dohodě nedošlo.

Roman Andrusiv má zase povinnosti ve večerní škole a tak je sestava obhájců vítězství vskutku zajímavým slepencem. Její jádro tvoří Jaroslav Petrák a Pavel Fuksa na místě juniora. Svým ligovým debutem projde Ladislav Kratochvíl a po dvouleté pauze se vrací Luboš Velinský.

Místo náhradníka obsadí Hynek Štichauer. Včera si znovu vyzkoušel jízdu na svítkovském oválu a je na závodění pořádně natěšený. Vzhledem k naštípnuté kosti však musí improvizovat v otázce své výstroje. Má speciální motokrosovou botu, do které se mu vejde speciální laminátová sádra.

Úlohu černých koňů by mohly dnes plnit Březolupy. I kouč Lubomír Vozár si složení své pětice pochvaloval. Jako junior nastoupí Martin Málek a jeho březolupský kolega Martin Gavenda bude náhradníkem. V základní čtveřici figurují také Vladimír Višváder, Miroslav Fencl a Martin Vaculík. Ten se měl v první lize poprvé představit už ve Mšeně, nicméně nakonec k jeho debutu dojde až dnes.

Zato sestava suverénních leaderů tabulky zůstává opět beze změny. Základní čtveřici týmu Antonína Kaspera staršího vytvoří Filip Šitera, Věroslav Kollert, Adrian Rymel a Karel Průša. Překvapivé jméno ovšem figuruje u mšenského náhradníka.

Dvacítku si totiž na svou vestu nalepí Jakub Hejral. Ten pronikavě zkrátil dobu rekonvalescence po své fraktuře klíční kosti z polského motokrosu. Původní prognóny zněly na šest týdnů nedobrovolné pauzy. Ovšem dnes se s největší pravděpodobností sklouzne pouze při tréninku, aby vyzkoušel své aktuální možnosti. V sobotu pak bude trénovat v Liberci, protože by nerad přišel o svou účast v semifinále mistrovství republiky jednotlivců.

Jak dnes nastoupí:

Markéta Praha Antonín Galliani, Matěj Kůs, Adam Vandírek, Patrik Doubek, Richard Wolff
ZP Pardubice 2 5 Ladislav Kratochvíl, 6 Luboš Velinský, 7 Jaroslav Petrák, 8 Pavel Fuksa, 18 Hynek Štichauer
Březolupy 9 Martin Málek, Vladimír Višváder, Miroslav Fencl, Martin Vaculík, 19 Martin Gavenda
Grepl Mšeno 15 Filip Šitera, Věroslav Kollert, Adrian Rymel, Karel Průša, 20 Jakub Hejral

Aktuální prvoligová tabulka:

  malé body velké body
1. Mšeno 101 8
2. Březolupy 54 5
3. Praha 39 4
4. Pardubice 45 3

Česká první liga 2006 v detailech:

  BŘE MŠE TOTAL
  23.4. 1.5.  
Grepl Mšeno 4 4 8
  49 52 101
Adrian Rymel 15 14 29
Filip Šitera 12 15 27
Věroslav Kollert 13 9 22
Karel Průša DNR 14 14
Jakub Hejral 9 9
 
Březolupy 3 2

5
  32 22

54
Martin Málek 12 9

21
Miroslav Fencl 12 2

14
Vladimír Višváder 5-R 6

11
Martin Gavenda 2 5

7
Patrik Linhart 1

1
 
Markéta Praha 1 3 4
  15 24 39
Matěj Kůs 4 10 14
Antonín Galliani 4-R 10 14
Adam Vandírek 4 2 6
Michal Matula 3 0 3
Patrik Doubek 0 2 2
 
Pardubice 2 1 3
  24 21 45
Hynek Štichauer 13 10 23
Roman Andrusiv 2 7 9
Jaroslav Petrák 6 1 7
Pavel Fuksa 3 3 6

Legenda: R-nasazen jako náhradník, DNR-náhradník bez jediné jízdy v závodě.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)