Wroclaw byla dalším hostitelem seriálu Grand Prix

Wroclaw – 6. května
Nabitý stadion k prasknutí, červenobílé vlajky všude kam jen oko dohlédlo, pěkné počasí a super atmosféra. Tak se vyznačuje Polsko, když přijedou hvězdy plochodrážního sportu.
Náhradníky pro tento závod byli Tomasz Gapinski a Janusz Kolodziej. Divokou kartu obdržel Krysztof Kasprzak. Pojďme se za wroclawským závodem podívat ještě jednou slovem a obrazem.

Hned v úvodní jízdě se představili Leigh Adams, který si v minulé GP vypil svůj kalich hořkosti až do dna, Bjarne Pedersen, Antonio Linback, který v pátek oslavil své dvacáté první narozeniny a od prken startoval Jason Crump. Od startu vystřelil jako šíp do čela právě Crump za ním druhý Australan Adams a tito dva si skutečně nedarovali ani metr. Adams se snažil Crumpa předjet kdykoli to bylo jen možné a Crump měl co dělat, aby své tři body do cíle dovezl. Nakonec se mu to však podařilo. Adams byl druhý a Pedersen třetí.

Jízda s číslem tři a v ní Matej Žagar, Tony Rickardsson, Jaroslaw Hampel a Nicki Pedersen. Po startu se do čela závodu dostal Pedersen těsně stíhaný Rickardssonem, za tuto dvojici se zařadil Zagar a ke smutku domácích fandů Hampel kroužil po ovále jako poslední. Pedersen svoji pozici kontroloval, Tony se snažil seč mohl před tohoto dánského jezdce dostat, jenže snaha byla marná. První šachovnicový praporek viděl Pedersen, druhý Rickardsson, třetí Žagar, kterého Hampel vůbec neohrozil.

Jízda číslo třináct a v ní zatím celkem suverénní Greg Hancock, Nicki Pedersen, Piotr Protasiewicz a Leigh Adams.

Hancock a Pedersen měli do této doby na svých kontech devět bodů, Adams šest a Protasiewicz pouhé dva. Pedersen byl po operaci zápěstí, ale vůbec na něm nebylo vidět, že by se měl patrně malinko šetřit, dokonce se spekulovalo o tom, zda vůbec bude moci po operaci nastoupit do dnešního závodu. Hancock celou GP doslova létal a nebylo tomu jinak ani tentokrát. Po startu se okamžitě dostal do čela a držel stopu u prken, která ho vždy vynesla před Pedersena, když už se zdálo, že právě Pedersen se ujme vedení. Hancock měl svůj stroj připravený opravdu skvěle. Třetí jezdil Adams, bohužel jen do začátku třetího kola, kde mu motocykl odmítl poslušnost a tím nabídl svůj jediný bod Protasiewiczovi. První tedy Hancock, druhý Pedersen a třetí Protasiewicz.

V celém závodu došlo k několika vyloučením, jedno z nich potkalo Nichollse, když najel do pásky. V jízdě číslo osmnáct došlo k prvnímu pádu, když se k zemi poroučel Bjarne Pedersen po srážce s Hancockem, který byl nakonec z této jízdy vyloučen. Pád rovněž potkal Kasprzaka a po ohlášení sirény, že se jízda zastavuje upadl ještě Nicki Pedersen a šlupka, kterou utrpěl od mantinelu do hlavy byla opravdu hodně bolestivá, jak bylo znát z jeho výrazu v obličeji.

A překvapení večera? Rickardsson udělal pouhých šest bodů a nedostal se ani do semifinále.

1. semifinále
Červená dráha Nicki Pedersen, modrá Gollob, bílá Hampel a žlutá Žagar. Po startu se do čela dostává Pedersen s Gollobem, jenže dráha je již rozbitá a tak Pedersen chytí hákem vyjetou kolej, ta ho odhodí a Pedersen má co dělat, aby neupadl. Rázem se ocitá na třetím místě, tímto svým manévrem zbrzdil i Golloba a tak se své šance chopí Hampel se Žagarem a dostávají se na postupové příčky do finále. Stadion nadšeně aplauduje, když Hampel jízdu vyhrává. Žagar je rovněž ve finále a jen dokazuje, že divokou kartu na celou GP si asi určitě zasloužil.

2. semifinále
Červená dráha Hancock, modrá dráha Adams, bílá Nicholls a žlutou dráhu si vybral Crump. V tomto semifinále se posty rozdělily ihned po startu. Do čela šel Hancock v těsném závěsu za ním Crump. Třetí jezdil Adams a čtyřku uzavíral Nicholls. Boj se odehrával pouze mezi prvníma dvěma. Crump chtěl za každou cenu vyhrát, Hancock udržet první příčku. Chvílemi to byla až hodně riskantní jízda od obou aktérů a občas člověku zatrnulo, zda tito dva opravdu do cíle dojedou. Crump se snažil podjíždět, předjíždět, kola se třela téměř jedno o druhé, ale Hancock nedopustil žádné své zakolísání a svůj boj vyhrál. Nutno dodat, že tato jízda byla opravdu jízdou mistrů.

Finále
Hancock si vybral první dráhu, Hampel druhou, třetí dráha patří Žagarovi a svou oblíbenou čtvrtou dráhu si vybral Crump. Finále bylo odstartováno a Hancock se vydává vstříc vítězství. Vede před Crumpem a věří si na něho, vždy v semifinále ho porazil.

Jenže Crump změní taktiku a použije právě Hancocovi zbraně proti němu samotnému. Hancock totiž celý závod jezdil u prken, kde nabíral ohromnou rychlost a tím soupeře porážel a nyní mu to samé předvedl Crump. Prolétl kolem Hancocka a jde před něho. Hancock to ale nevzdává a na začátku třetího kola to vypadá, že Crumpovi jeho předjetí vrátí. Crump si ale své první místo a vítězství již vzít nenechá, Hancock se tedy spokojuje se druhým místem a třetí příčku obsazuje přešastný Zagar, který Hampelem nebyl téměř vůbec obtěžován.

Wroclaw 2006 je minulostí, seriál GP však ještě minulostí v žádném případě není a my se tudíž máme ještě na co těšit.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)