Češi v akci 147

Víkend rozhodl, že Česká republika nebude mít žádného stálého zástupce ve finále mistrovství světa juniorů, zatímco Václav Milík musí na boj o postup do finálové části evropského šampionátu jednotlivců čekat až do pátečního večera. Českému fanouškovi končí období klidu, protože zítra a pozítří jej čekají důležité mítinky domácího kalendáře. Nicméně na prahu nového týdne se tradičně ohlédněme za působení našich borců v zahraničí za uplynulých sedm dnů.

 

Týden Matěje Kůse

Josef Franc na nejvyšším stupínku v Stadskanaalu s druhým Kai Dorenkampem a třetím Tomem Lamekem
Josef Franc na nejvyšším stupínku v Stadskanaalu s druhým Kai Dorenkampem a třetím Tomem Lamekem

O triumfu Josefa France na travnaté dráze v nizozemském Stadskanaalu již na stránkách magazínu speedwayA-Z byla řeč v samostatném článku. Volné pondělí však měli rovněž v zemi královny Alžběty II.

Peterborough doma v prvním závodě prvního kola KO Cupu porazil těsně Plymouth 46:44. Zdeněk Simota inkasoval pro hosty čtyři body (2 – 0 – 1 – 1 – 0), když se jeho nejlepším výsledkem stalo druhé místo v rozjížďce s číslem dvě.

Sobotní ligový duel Plymouth vs. Scunthorpe byl zrušen, takže se Zdeněk Simota už do akce nedostal. V pátek se do Čech vrátil Hynek Štichauer s vyhlídkou šesti týdnů léčení svého kotníku. Jediným českým zástupcem na britské scéně tím pádem zůstal Matěj Kůs, který prožil vydařený týden se třemi mítinky.

Matěj Kůs neprožil špatný týden
Matěj Kůs neprožil špatný týden

V pondělí si jeho Redcar přijel do Rye House pro prohru 58:32. Matěj Kůs byl však vedle Stuarta Robsona jediným Medvědem, který dokázal vyhrát jízdu. Jeho triumf z rozjížďky s číslem sedm byl o to cenější, že spolu s Adamem Roynonem porazil Nikolaje B. Jakobsena a Daniela Greenwooda 5:1. Celkově dosáhl šesti bodů s jedním bonusem (1 – 3 – E – 1 – 1).

Ve čtvrtek byl Matěj Kůs hercem hlavní role v ligovém klání Redcar vs. Ipswich. Začal sice třetím místem v rozjížďce s číslem tři, z níž byl vyloučen Gino Manzares a mezi Pražana a vítězného Adama Roynona se vklínil Nicolas Covatti.

Následovala smršť vítězství v páté, deváté a dvanácté jízdě a nominace do rozjížďky s číslem patnáct za vyrovnaného stavu 42:42. Do cíle dojeli závodníci v pořadí Daniel King, Lasse Bjerre, Nicolas Covatti a Matěj Kůs. Výsledek 2:4 uzavřel skóre na 44:46 a Pražanův zisk na deseti bodech (1 – 3 – 3 – 3 – 0).

V sobotu byl Matěj Kůs nejlepším mužem Redcaru, který v Ipswichi prohrál o čtyřicet bodů 65:25. Pražský borec dosáhl na sedm bodů (0 – 3 – 2 – 0 – 2). Svým vítězstvím v sedmé jízdě zajistil remízu před Rohanem Tungatem a Jamesem Searjantem, v patnácté jízdě se vklínil mezi Gino Manzarese a Nicolase Covattiho.

 

Martin Vaculík se nedočkal vítězství, Pardubičané ano

Martin Vaculík hodně cestoval
Martin Vaculík hodně cestoval

Po extralize ve Wroclawi vyhrál Martin Vaculík světový závod v Abensbergu, aby jej úterý zastihlo ve Švédsku. Duel Elitserien Motala vs. Hallstavik skončil 46:38. Hostům chyběl Grzegorz Walasek, jenž si v Abensbergu zlomil ruku.

Martin Vaculík jel excelentní závod, když jej porazili jen Victor Palovaara ve čtvrté a Joonas Davidsson v osmé jízdě. Naprázdno vyšel jen v rozjížďce s číslem patnáct, kdy Chris Holder a Greg Hancock vzali hostům šanci na remízu. Dohromady Slovák inkasoval třináct bodů (2 – 3 – 2 – 3 – 3 – 0).

Václav Milík se dočkal s Wroclawí extraligového vítězství
Václav Milík se dočkal s Wroclawí extraligového vítězství

Výhry se Martin Vaculík nedočkal ani včera. Derby polské extraligy Rzeszow vs. Tarnow skončilo 47:43. Slovenský borec byl se třinácti (2 – 3 – 3 – 3 – 0 – 2) body nejlepším mužem svého týmu a pouze domácí Greg Hancock dokázal nasbírat o jeden bod více.

Na úvod ve čtvrté jízdě Martin Vaculík neobjel v první zatáčce Petera Kildemanda, aby posléze třikrát vyhrál. Ve třinácté jízdě skončil s nulou, když prokormidloval průjezd první zatáčkou a poté nedohnal Petera Ljunga. Nakonec v rozjížďce s číslem patnáct jeho skalp získal Greg Hancock, byť jej slovenský závodník proháněl až do cíle, když před tím za svá záda poslal Petera Kildemanda.

Aleš Dryml dovedl Lublin k vítězství
Aleš Dryml dovedl Lublin k vítězství

Václav Milík se po dvou marných dnech čekání na evropské challenge v Lendavě dočkal ve Wroclawi vítězství 50:40 nad Gorzowem, k němuž přispěl sedmi body s jedním bonusem (1 – 1 – 1 – 2 – 2). Nejvýraznějším momentem v jeho podání se stal triumf v jedenácté jízdě, v níž s Maciejem Janowskim porazili Nielse Kristiana Iversena a Mateje Žagara.

Důvod ke spokojenosti mohl mít i Aleš Dryml. V druholigovém mítinku dovedl svůj Lublin k vítězství v Rawiczi 38:51. Sám nasbíral třináct bodů (3 – 3 – 2 – 3 – 3), ustanovil nový rekord dráhy a prohrál jen s Mariuszem Staszewskim v rozjížďce s číslem deset.

Foto: Jiří Georgiev, ilustrační: Mirek Horáček