Češi v akci 143

Sezóna se konečně i v Čechách roztočila na plné obrátky a zpravodajský týmy magazínu speedwayA-Z již jedenáctou sezónu opět polykají kilometry silnic a železničních tratí, aby z logisticky nejvýhodnějšího hlediska dostaly vyčerpávající informace ze všech závodů přímo na monitory vašich počítačů. Odstartovaly rovněž individuální světový a evropský šampionát, kolibříci se před slánským šampionátem objevili v polském Wawrowě a test match Slovensko vs. Česká republika včera nadchnul Žarnovicu. Kromě toho se čeští závodníci objevili v akci na spoustě závodů, jejichž počet tradičně navýšil svátečně prodloužený víkend.

 

V Premier League už jezdí tři Češi

Hynek Štichauer je třetím českým borcem v Premier League
Hynek Štichauer je třetím českým borcem v Premier League

Jako první se z krajánků působících v britské Premier League dostal do akce Matěj Kůs. Jeho Redcar ve čtvrtek na svém kolbišti porazil Rye House 48:43. Pražský závodník vstoupil do závodu čtvrtou jízdou, v níž jej porazil Nikolaj B. Jakobsen. V rozjížďce s číslem sedm se mezi něj a Rafala Konopku vklínil hostující Anders Mellgren, ale tím se měl seznam ztrát na dlouho vyčerpat.

V desáté jízdě spolu s Lasse Bjerrem svým 5:1 na úkor Anderse Mellgrena a Michaela P. Tofta začali otáčet skóre ve prospěch Medvědů. Matěj Kůs hned vzápětí zopakoval maximální triumf s Rafalem Konopkou a bodově naprázdno vyšel až v rozjížďce s číslem třináct. Dohromady tedy osm bodů s jedním bonusem.

V pátek se skvěle v Plymouthu prezentoval Zdeněk Simota. Devils sice prohráli ligový duel s Peterborough 40:52, avšak jihočeský závodník se dotáhl na devět bodů (3 – 2 – 3 – 1 – 0). Letos poprvé se dostal do nominované rozjížďky s číslem patnáct, která pro něho byla jediná bezbodová.

V sobotu se svého comebacku do Premier League dočkal i Hynek Štichauer. Domácí utkání ligového poháru bylo pro Berwick smolné, že jej přísná večerka nočního klidu ukončila po jedenácti jízdách, když ztrácel na Workington pouhé dva body za stavu 32:34. Pardubičan získal čtyři body se dvěma bonusy (1 – 1 – 2 – 0) a jistě jej nejvíce mrzí nula z desáté jízdy. Nedělní odveta ve Workingtonu se kvůli počasí neuskutečnila.

 

Sváteční pouťáky

Zatímco se čeští diváci chystali do Mšena na přeborovou první ligu spojenou s tradičním Memoriálem Emila Sovy, Martin Málek mířil k rakousko – slovinské hranici. V Murecku pořádali pátý Memoriál Adiho Funka, v němž březolupský závodník chtěl navázat na loňský triumf. Jenže po příjezdu na stadión nestačil zírat.

Plán obhájit loňské vítězství v Murecku Martinu Málkovi nevyšel
Plán obhájit loňské vítězství v Murecku Martinu Málkovi nevyšel

„Ródeo na dráze,“ vystihl páteční závod. „Nevím, buď se s dráhou nedělalo nic nebo moc, ale hodně to tahalo, dělaly se díry a koleje a motorky lítaly vzduchem.“

Samotnému Martinu Málkovi se naštěstí pád vyhrnul. „Já jsem nespad‘, ale párkrát mi moc nechybělo,“ říká. „Vítěz byl každý, kdo dojel do cíle celý. Nešly mi starty a moc se nepředjíždělo, protože pokusy o předjetí nikdy nedopadly dobře.“

V základná části Martin Málek nasbíral devět bodů (1 – 2 – 2 – 1 – 3) a postoupil do semifinále, v jehož cíli byli před ním Richie Worrall a Daniel Gappmaier. Celkově skončil šestý. Finále přineslo výsledek Vladimir Borodulin, Richie Worrall, Sergej Logačev a Fritz Wallner. Zajímavostí byl nejen start Uruqajce se španělskou licencí Facundo Albina, ale také čtrnácté místo čtrnáctiletého Mike Jacopettiho, jehož starty se stopětadvacítkou viděli také čeští diváci.

V sobotu večer se v Moorwinkelsdammu konal tradiční Master of Speedway. Ve finále vyhrál Renat Gafurov před Martinem Smolinskim, Nicolaiem Klindtem, Mathiasem Thörnblomem a Krystianem Pieszczekem, zatímco Rohan Tungate neviděl cíl kvůli poruše motocyklu. Tomáš Suchánek skončil se dvěma body (1 – 1 – 0 – 0) jedenáctý.

Skvělý mítink vidělo včera slezské Opole. Martin Vaculík chyběl v Žarnovici při test matchi s českým družstvem, nicméně Opolska Karolinka mu přinesla triumf. Ve finále skončil před Nicki Pedersenem, Krzysztofem Buczkowskim a Andrzejem Lebeděvsem.

 

Bavorský déšť vyřešil dilema

V pátek měl Josef Franc být na dlouhodrážním pouťáku v DIngolfingu, odkud se plánoval přesunout do Goričanu ke kvalifikaci o SGP, aby zase zamířil zpátky do Bavorska k mezinárodnímu podniku v Plattlingu. Jenže deště jeho závodní program zredukoval pouze na cestu do Chorvatska.

Týden před domácím šampionátem se na dlouhé dráze ovšem svezli Richard Wolff a Karel Kadlec v německém Lübbenau. O dva dny později měli oba být v Plattlingu, avšak Karel Kadlec nakonec v Německu zůstal a přejel o třistapadesát kilometrů severněji do Parchimu.

Karel Kadlec jel o víkendu dva dlouhodrážní pouťáky
Karel Kadlec jel o víkendu dva dlouhodrážní pouťáky

„Pěkný to bylo,“ líčí plzeňský nezmar prodloužený víkend ve svém podání. „I když na drahách, které nemusím. Ani jedna není regulérní dráha, ale jednozávodovej‘ stadión. Ten je krásnej‘, ale dráha v Lübbenau škvárovojílová a rozbitá, v Parchimu je zase mořskej‘ písek. Ještě jsem ale letos nejel závod na dlouhej‘, jen jsem trénoval, tak jsem musel před mistrákem někde jet.“

Vyhrál Bernd Diener a na stupně vítězů se postavili ještě Enrico Janoschka a Richard Wolff. „Wolfík jel dobře,“ komentuje Pražanovo umístění Karel Kadlec, který sám skončil čtrnáctý. „Lübbenau má oblíbený, nebojí se na těch popelácích. Miloval Krosno, kde skákal přes ty dírky a tak jel přesně v Lübbenau.“

Včera skončil Karel Kadlec patnáctý v Parchimu. „Měl jsem dilema a možná našlápnuto na nepříjemnosti,“ říká. „Měl jsem smlouvu do Plattlingu, ale zachránilo mě, že v celým Bavorsku pršelo. V Parchimu jel perfektně Kröger, Janoschka, kterýmu ve finále prd‘ řemen, a starej‘ Diener.“

Ilustrační foto: Mirek Horáček a Antonín Škach