Před Slaným vyrazili čeští kolibříci do Polska

Wawrow – 1. května
Když do Chabařovic přišla pozvánka na květnové závody Unijne talenty Europy do polského Wawrówa a volné závody ve Stanowicích, začali jsme rychle přemýšlet, jak pojedeme a jak se rychle vrátit, abychom druhý den stihli mistrovství republiky stopětadvacítek ve Slaném. Nakonec druhý, volný závod musel ustoupit a hned po skončení závodů ve Wawrówě jsme se vraceli do Čech, ale to předbíhám událostem.

 

Naše výprava v Polsku: Filip Šifalda, Milan Dobiáš, Sindy Weber, Petr Chlupáč a Pavel Kuchař
Naše výprava v Polsku: Filip Šifalda, Milan Dobiáš, Sindy Weber, Petr Chlupáč a Pavel Kuchař

 

Hlavní závod: Marcin Turowski, Mateusz Bartkowiak, Leon Arhneim, Filip ŠIfalda a Petr Chlupáč
Hlavní závod: Marcin Turowski, Mateusz Bartkowiak, Leon Arhneim, Filip ŠIfalda a Petr Chlupáč

Hned tři závody v jeden den uspořádal místní klub Guks Wawrów pro nejmenší vyznavače levých zatáček z Polska, Německa a Česka.Největší zastoupení měla kubatura 50 ccm, v níž se sešlo hnedle osmnáct závodníků. Dva se do startovní listiny nevešli, tak jeli pouze ukázkové jízdy. Nejslabší zastoupení měly osmdesátky s jedenácti účastníky a stopětadvacítky měly opět kompletní sestavu 16 borců a jednu  náhradnici Sindy Weber. Letos oficiálně startovala za SC Chabařovice a i ve skupině 80ccm, kde předvedla pěkný výkon a po rozhodnutí rozhodčího byla neprávem vyloučena z jedné jízdy, po pádu místního borce a tím se jí rozplynul sen stát na pódiu.

Rozloučení Marcela Studzinskeho: zleva Mateusz Bartkowiak, Filip Šifalda, Petr Chlupáč a Milan Dobiáš
Rozloučení Marcela Studzinskeho: zleva Mateusz Bartkowiak, Filip Šifalda, Petr Chlupáč a Milan Dobiáš

Z Čech dorazili Filip Šifalda, Milan Dobiáš, Petr Chlupáč a Pavel Kuchař. Ovšem Petr Chlupáč do poslední chvíle nevěděl, zda se závodu bude moci vůbec zúčastnit, jelikož pořadatel požadoval od všech na motocyklech pouze malá kola a Petr přijel s velkými. To se jevilo jako velký problém, jelikož malá kola s sebou neměli, nakonec po dohodě s pořadateli se Petr Chlupáč mohl zapojit do závodů! Všichni statovali ve skupině „A“ a věděli, že to nebudou mít jednoduché, jména jako Marcin Turowski, Pawel Tyburski nebo  Mateusz Bartkowiak ještě určitě uslyšíme.
7Po první rozjížďce Čechů byla v depu obrovská radost, protože Filip Šifalda s Milanem Dobiášem přivezli pět bodů. Přáli jsme si, aby to šlo takto dál, ale soupeři byli zkušení. Viděli jsme spoustu pádů, naštěstí bez vážnějších následků a spoustu zajímavých jízd, za které by se nemuseli stydět ani dospěláci. Nakonec Filip Šifalda vybojoval dvanáct bodů a rozjížděl se o třetí místo se stejně starým závodníkem z Německa Leonem Arnheimem, kterého celé čtyři kola vodil. Avšak v cílové rovince využil malého Filipova zaváhání a protnul cílovou čáru jako první, a obsadil tedy poslední volnou příčku na stupínku vítězů.

5Čtvrté místo Filipa Šifaldyje krásným výsledkem. Hned za ním  se umístil další český závodník, Petr Chlupáč (11 bodů – 5. místo), Milan Dobiáš po nepříjemném pádu (4 body – 11. místo) a Pavel Kuchař (4 body – 13. místo.) Sindy Weber jela jako náhradnice za zraněného (levá noha) Bena Ernsta z Güstrova a vyjela si dva body. Ve svém závodě skončila pátá s osmi body.

Po hlavním závodu byl naplánován nástavbový závod Marcela Studzinského jako rozloučení s kubaturou 125 ccm a pasování do vyšší skupiny 500 ccm. Bylo vybráno osm závodníků, kteří se rozjížděli ve dvou semifinálových jízdách a dva postoupili do finálové jízdy. Kupodivu to byli tři Češi a vítěz hlavního závodu, jmenovitě: Filip Šifalda, Milan Dobiáš, Petr Chlupáč a Mateusz Bartkowiak.

Hned po startu šel tvrdě do vedení Chabařovičan Filip Šifalda a vítěze hlavního závodu Mateusze Bartkowiaka nechal za sebou stejně i dravého Petra Chlupáče a svého stájového kolegu Milana Dobiáše. Odměnou byla památeční plaketa a svezení na 500ccm.
Myslím si, že kluci v Polsku určitě ostudu neudělali a opět zažili krásnou atmosféru tohoto malého stadionu.