Michal Dudek své jediné dnešní zaváhání napravil dvěma porážkami Filipa Šitery

Slaný – 2. května
Rozpis pro šestnáct závodníků distribuovaný Petrem Moravcem pro všechny případy vedle tabulky pro osmnáct přihlášených přišel dnes ve třetím díle prvoligového a přeborového křížence slánským pořadatelům náramně k duhu. Na ovál ve středočeském královském městě totiž dorazilo jen patnáct závodníků. Filip Šitera pokračoval ve stejné vítězné fazóně jako včera ve Mšeně, avšak jeho vítěznou šňůru přestřihl v v rozjížďce s číslem třináct Michal Dudek. Ten sice na úvod prohrál s Romanem Čejkou, ale rozjezd o vítězství si nenechal uniknout. Ani v něm nezaváhal a z úvodního výjezdu se prohnal okolo Filipa Šitery. Spolu s nimi na stupně vítězů vyrazil ještě Jan Holub. Z okruhu favoritů se smůla nevyhnula Martinu Gavendovi, když si v páté jízdě opomněl otevřít kohoutky přívodu paliva či Ondřeji Smetanovi, který se za diskvalifikaci za najetí do pásky nekoukal na Tomáše Topinku zrovna přívětivě. Michael Hádek odstoupil poté, když mu prasklé řetězy dvakrát za sebou poškodily spojku. Nádhernou podívanou nabídly také mistrovské stopětadvacítky, v nichž nepoznal hořkost porážky Filip Šifalda.

 

Filip Šitera, Michal Dudek a Jan Holub na pódiu hlavního závodu
Filip Šitera, Michal Dudek a Jan Holub na pódiu hlavního závodu

Rozpis bez kompromisů

Michal Škurla letí do čela před Ondřeje Smetanu (modrá), Filipa Hájka (bílá) a Martina Mejtského (žlutá)
Michal Škurla letí do čela před Ondřeje Smetanu (modrá), Filipa Hájka (bílá) a Martina Mejtského (žlutá)

Plán B s klasickým rozpisem pro šestnáct závodníků na dvacet jízd splnil očekávání na sto procent. Tomáš Suchánek sice vyrazil na Master of Speedway až do Moorwinkelsdammu, nicméně v pardubické sestavě jej nahradil věčný mladík Jaroslav Petrák. Nahlášen byl i Patrik Mikel, jenže tři jména jsme si museli škrtnout.

Prvním byl Martin Švestka, který po včerejším comebacku přece jen potřeboval dobít baterie, a další dva oba slovenští junioři. Rány utrpěné v předchozích bojích a také problémy s ubytováním je přinutily, aby otočily klubovou dodávku směrem do Žarnovice už včera.

Filip Šitera vodí Jana Holuba
Filip Šitera vodí Jana Holuba

A tak třetí prvoligově střižený přebor letošního roku nabídl již třetí rozpis jízd. Samozřejmě nutno vyzvednout prozíravost českého plochodrážního šéfa, díky níž si závod s pouhými patnácti startujícími uchoval standard slušné podívané. Nikdo si už nemohl stěžovat, že by jeho soupeř nenarazil na jiného silného rivala, protože tady se postupně museli potkat všichni.

A okruh favoritů se začal úspěšně obírat o body již od první série. V rozjížďce s číslem jedna Michal Škurla odvedl Ondřeje Smetanu. Vzápětí Filip Šitera triumfoval stylem start – cíl, když Jan Holub v prvním výjezdu stačil pouze druhého Jaroslava Petráka. Ve třetí jízdě se rozhodčí Tomáš Topinka nenechal obměkčit Michalem Dudkem a po vylétnutí pásky vyrazil dopředu Roman Čejka. Michal Dudek byl si nakonec oddechl, že projel cílem jako druhý.

 


Michal Dudek vysvětluje své výrazné zpomalení v poslední zatáčce rozjížďky s číslem dvě:

„Nezdál se mi zvuk od motoru. Nakonec jsme zjistili, že jen praskla pružina u vejfuku. Syčel tam vzduch, to mě vylekalo.“

 

Martin Gavenda vede před Michaelem Hádkem
Martin Gavenda vede před Michaelem Hádkem

Podobné štěstí měl i Michael Hádek ve čtvrté jízdě, v jejímž prvním výjezdu jej tvrdě překonal Martin Gavenda. Plzeňský závodník projel cílem jen za pomoci Isaaca Newtona, jelikož mu prasknul primární řetěz.

Ve druhé sérii jen Michal Škurla a Filip Šitera dokázali na svou vítěznou šňůru navázat další uzlíky. Pražanovi částečně pomohla zapomnětlivost Martina Gavendy v páté jízdě, do níž se vůbec nerozjel. „Nepustil jsem si metyl,“ sypal si popel na hlavu. „To se mi stalo vůbec poprvé.“

Bez jeho účasti Michal Škurla jízdu zcela opanoval. Filip Šitera zase pádil dopředu v rozjížďce s číslem sedm. V tomto případě se Roman Čejka a Michael Hádek prali o druhé místo a on byl tím, který se na čele smál.

 

 

 

Ve třetím závodě třetí vítěz a třetí rozjezd

Josef Novák odvrací nápor Patrika Mikela
Josef Novák odvrací nápor Patrika Mikela

Dvojice neporažených však měla v patách šikovné pronásledovatele, kteří si již brousili ostří svých ambicí. Že se Jan Holub musel v úvodu sklonit před Filipem Šiterou, již byla řeč. Po startu šesté jízdy však vyzrál na Ondřeje Smetanu, jehož měl od té chvíle za svým výfukem. V rozjížďce s číslem devět se o vzruch postaral Josef Novák, když kvůli prasklému řetězu spadnul při nájezdu na ovál.

Jan Holub si ve Slaném sprvil chuť - na snímku jede před Ondřejem Smetanou, Petrem Babičkou a Patrikem Mikelem
Jan Holub si ve Slaném sprvil chuť – na snímku jede před Ondřejem Smetanou, Petrem Babičkou a Patrikem Mikelem

Běžel si do depa pro druhý stroj, aby se stal bezprostředním svědkem vítězství Jana Holuba. Michal Škurla jej nedokázal ohrozit, jelikož sám musel čelit náporu Romana Čejky. Stejně jako Jan Holub mířil nahoru i Michal Dudek.

S přehledem vyhrál osmou jízdu a stejně suverénně si počínal i v té desáté, v níž otupil hrot Ondřeje Smetany. Ten se stačil dostat v prvním výjezdu před Jaroslava Petráka, když se rozblikala červená světla na znamení letmého startu. Repete nabídlo stejnou podívanou. Ondřej Smetana před nájezdem na protilehlou rovinku za sebou nechal pouze pardubického matadora. Michal Dudek byl už daleko vpředu a Michael Hádek se na jeho počínání díval ze svahu pro diváky.

 

Michael Hádek zdůvodňuje své odstoupení po sedmé jízdě:

„Jeden řetěz se zkurvil a udělal zuby na spojce. Další řetěz je načlej‘. Nechci riskovat zuby na spojce.“


 

Napotřetí už Michal Hádek trefil nastavení a v desáté jízdě porazil Ondřeje Smetanu a Jaroslava Petráka
Napotřetí už Michal Hádek trefil nastavení a v desáté jízdě porazil Ondřeje Smetanu a Jaroslava Petráka

Filip Šitera byl dnes jediným, kdo dokázal vyhrát i potřetí. V prvním oblouku dvanácté jízdy jej podjel Martin Gavenda, ale toho objel už v následující zatáčce. Bezprostředně po přestávce se ovšem musel dělit o vedení s Michalem Dudkem, který si pochvaloval, že ve třetí sérii konečně vychytal nastavení. Nyní vyhrál ve stylu start – cíl před Filipem Šiterou, s nímž jej spojoval zisk jedenácti bodů.

Michal Škurla musel slevit ze svého záměru podjet Filipa Šiteru ve druhé zatáčce. Navíc z jeho pneumatiky rychle unikal vzduch. „Dojel jsem na prázdný gumě,“ líčil později. Zato Jan Holub byl na koni. Šestnáctou jízdu vyhrál o parník před Martinem Mejtským, když Adam Fencl najel do pásky, a připojil se k triumvirátu jedenáctibodových.

Kolibříci dnes vůbec nezaostali za svými velkými bratry - zleva Lukáš Vinter, Pavel Kuchař, František KLier a Filip Šifalda
Kolibříci dnes vůbec nezaostali za svými velkými bratry – zleva Lukáš Vinter, Pavel Kuchař, František KLier a Filip Šifalda

Právě oni si vytvořili ideální platformu k finiši na nejvyšší stupeň vítězů, jelikož ostatní měli velkou ztrátu nebo si ji ještě navýšili. Příkladem mohl být Ondřej Smetana, jehož v nájezdu do první zatáčky čtrnácté jízdy podjel Roman Čejka, aby se nakonec v osmnácté jízdě nechal polapit do pásky. Jaroslav Petrák zase v epickém souboji vyhrál patnáctou jízdu, v níž nechal za sebou postupně Filipa Hájka a Petra Babičku.

Nakonec však ve dvacáté jízdě prohrál s Romanem Čejkou, který už v té chvíli věděl, že skončil těsně pod stupni vítězů. To samé platilo v zásadě i pro Michala Škurlu, když si v sedmnácté jízdě s přehledem poradil s Petrem Babičkou.

Zato Filip Šitera nezaváhal. Po vyloučení Ondřeje Smetany nebyl nikdo, kdo by se mu v rozjížďce s číslem osmnáct mohl postavit. Se čtrnácti body se přišel podívat, jak dopadne devatenáctá jízda. Pakliže by vyhrál Jan Holub nebo Michal Dudek, šel by s nimi do rozjezdu, v případě triumfu Martina Gavendy by mohl slavit rovnou.

 


Filip Šitera před rozjížďkou s číslem devatenáct odpovídá na otázku, zda by měl v rozjezdu radši Michala Dudka či Jana Holuba:

„Je mi to jedno. Na dráze jsou duny, někde tě to kopne, jinde zase podrží.“


 

Michal Dudek musel být dnes spokojen
Michal Dudek musel být dnes spokojen

Za nejdelší konec provazu nakonec již od vylétnutí pásky tahal Michal Dudek. Kříženec přeboru a první ligy se dnes poprvé obešel bez rozjezdu v klasifikaci družstev. Avšak o individuálním výsledky se v něm rozhodovalo již potřetí. Michal Dudek potřeboval zkrotit motorku, čehož využil Filip Šitera a ujal se vedení. Jenže v prvním výjezdu Slaňák nabral velkou rychlost, objel svého soka a stal se již třetím letošním přeborovým vítězem.

 

 

S nálepkou suveréna

Václav Kvěch jede před Petrem Chlupáčem a Danielem Šilhánem
Václav Kvěch jede před Petrem Chlupáčem a Danielem Šilhánem

Filip Šitera se včera v polském Wawrowě stal nejlepším českým závodníkem při volném závodě a nálepku české jedničky nehodlal odlepit ani ve druhém díle klasického šampionátu stopětadvacítek. V půlce podniku se mohl chlubit již dvěma triumfy.

Rozjížďky s čísly jedna a šest pojal ve velkém stylu, přičemž získal skalp Milana Dobiáše a dvakrát Pavla Kuchaře. V tomto ohledu se mu mohl rovnat pouze Václav Kvěch. Ten ve třetí jízdě rychle zmizel svému mladšímu bratrovi Janovi, Lukáši Vinterovi a Danielu Šilhánovi. Jeho další velké sólo v rozjížďce s číslem čtyři bylo o to cennější, že Petr Chlupáč projel cílem až za jeho zády.

Petr Chlupáč před Františkem Klierem
Petr Chlupáč před Františkem Klierem

Pražan sice s přehledem vyhrál druhou jízdu, ovšem nyní doplatil na horší start. A nedokázal více než podjet druhého Daniela Šilhána ve druhé zatáčce úvodního okruhu.

V rozjížďce s číslem osm byl však Petr Chlupáč zpátky s plnou parádou. Jan Kvěch se z první příčky netěšil ani jediný okruh, když pražský borec převzal vedení. Podobné pocity zažil hned vzápětí i starší z bratrů Kvěchových, Václav. V prvním oblouku deváté jízdy sice objel vedoucího Filipa Šifaldu, jenže ten protáhl nájezd do druhé zatáčky a vedení mu opět říkalo pane.

Václav Kvěch (červená) bojuje se svým bratrem Janem (modrá) před zraky Lukáše Vintera
Václav Kvěch (červená) bojuje se svým bratrem Janem (modrá) před zraky Lukáše Vintera

Filip Šifalda devět bodů, Václav Kvěch a Petr Chlupáč po osmi, tak byly rozdány karty pro jejich souboj v závěrečné dvanácté jízdě. V ní jim na startovním roštu dělal společnost Milan Dobiáš. Přestože se z Wawrowa vrátil s potlučeným kolenem v páté jízdě vyřešil vítězně fantastický souboj s Janem Kvěch. Další prvenství přidal v rozjížďce s číslem sedm a ke klíčovému duelu nastupoval se sedmi body.

Filip Šifalda se v rozjížďce s číslem dvanáct dostal spodní stranou  první zatáčky z třetího místa na první. Za sebou měl Petra Chlupáče. Ve stejném pořadí je přivítala šachovnicová vlajka a ve stejném pořadí obsadili stupně vítězů. Václav Kvěch navzdory vší snaze neskončil lépe než třetí.

A musel do rozjezdu o bronz se svým bratrem Janem. V něm však měl výrazný vrch, navíc Jana Kvěcha ve druhé zatáčce rozhodila kolej natolik, že zůstal stát.

 

 

Hlasy z depa

Michal Dudek před dvojicí Pardubičanů Josefem Novákem a Martinem Mejtským
Michal Dudek před dvojicí Pardubičanů Josefem Novákem a Martinem Mejtským

„Zezačátku to po první jízdě nebylo nic moc,“ vyprávěl Michal Dudek. „Měl jsem jen dva body. Netrefili jsme se do převodů, ve druhý jízdě motorka zase nestartovala, změnili jsme to až na třetí jízdu. Starty jsem už měl vynikající a doufal, že to půjde. V rozjezdu jsem ležel na řidítkách, ale motorka nešla dolů. Filip mě poodjel, ale podržel jsem to v materiálu a jel si pro vítězství.“

„Dobrý,“ znělo obligátní slůvko z úst Filipa Šitery, když se vracel z vyhlášení. „Jsem spokojenej‘, jelo to dobře. Dráha se roztrhala, ke konci jsem nestartoval, bylo to suchý. Nedalo se předjíždět, tak vyhrávaj‘ domácí.“

„Podstatně lepší než včera,“ připomínal Jan Holub svůj nepovedený závod ve Mšeně. „Ale trošku se s tím peru. Jsem spokojenej‘. Bedna, mohlo to bejt‘ o dvě políčka lepší, ale spravil jsem si po včerejšku chuť.“

V klíčové dvanácté jízdě Petr Chlupáč před sebe nepustil Václava Kvěcha
V klíčové dvanácté jízdě Petr Chlupáč před sebe nepustil Václava Kvěcha

„Docela dobrý,“ nechal se slyšet Michal Škurla. „Škoda bodíku, co mě chyběl na bednu. Ale ve třináctý jízdě jsem měl štěstí, dojel jsem na prázdný gumě. Až na ten defekt to bylo docela dobrý.“

„Chtěl jsem bednu, říkal jsem si, že doma by to byla paráda,“ říkal Roman Čejka. „Nedařily se starty, akorát ten první jsem odjel, jinak to stálo za prd. Takovej‘ je výsledek, starty bych si představoval lepší. Aspoň jsme vyhráli tu ligu

„Čekal jsem, že to bude o dost lepší,“ nezastíral Ondřej Smetana. „Nebylo to ono. Vyvrcholilo to, že jsem najel do pásky a byl vyloučenej‘. Topas říkal, že jsem tam najel, já si myslím, že nenajel. I ostatní říkaj‘, že ne, že se páska nehnula. Ale nezblázním se z toho, bude líp!“

„Výjimečně dobře,“ radoval se Martin Gavenda poprvé od svého pracovního úrazu nohy. „Konečně jsem se trošku pořádně svez‘. Jsem rád, že to není katastrofa jako v Plzni a ve Mšeně. To nebyly dráhy na tu moji nohu.“

 

1. Michal Dudek, Slaný 2 3 3 3 3 14+3
2. Filip Šitera, Mšeno 3 3 3 2 3 14+2
3. Jan Holub, Mšeno 2 3 3 3 2 13
4. Michal Škurla, Praha 3 3 2 1 3 12
5. Roman Čejka, Slaný 3 2 1 3 3 12
6. Jaroslav Petrák, Pardubice 1 2 1 3 2 9
7. Ondřej Smetana, Praha 2 2 2 2 T 8
8. Martin Gavenda, Březolupy 3 E 2 1 1 7
9. Petr Babička, Slaný 1 0 1 2 2 6
10. Josef Novák, Pardubice 1 2 0 1 2 6
11. Patrik Mikel Březolupy 0 1 3 0 1 5
12. Adam Fencl, Slaný (250 ccm) 0 1 2 T 1 4
13. Martin Mejtský, Pardubice 0 1 0 2 0 3
14. Michael Hádek, Plzeň 2 1 – – – 3
15. Filip Hájek, Praha 1 0 1 0 0 2
Mšňáci, Slaňáci a Pražané na stupních vítězů družstev
Mšňáci, Slaňáci a Pražané na stupních vítězů družstev

 

klasifikace družstev:

1. Slaný Michal Dudek 14, Roman Čejka 12, Petr Babička 6 32
2. Mšeno Filip Šitera 14, Jan Holub 13 27
3. Praha Michal Škurla 12, Ondřej Smetana 8, Filip Hájek 2 22
4. Pardubice Jaroslav Petrák 9, Josef Novák 6, Martin Mejtský 3 18
5. Březolupy Martin Gavenda 7, Patrik Mikel 5 12

 

Petr Chlupáč, Filip Šifalda a Václav Kvěch stojí na stupních vítězů stopětadvacítek
Petr Chlupáč, Filip Šifalda a Václav Kvěch stojí na stupních vítězů stopětadvacítek

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Filip Šifalda, Chabařovice 3 3 3 3 12
2. Petr Chlupáč, Praha 3 2 3 2 10
3. Václav Kvěch, Praha 3 3 2 1 9+3
4. Jan Kvěch, Praha 2 2 2 3 9+R
5. Milan Dobiáš, Chabařovice 1 3 3 0 7
6. Pavel Kuchař, Praha 2 2 1 2 7
7. Lukáš Vinter, Praha 1 1 1 3 6
8. Sindy Weber, D 2 1 2 1 6
9. Dušan Hlaváček, Pardubice 0 0 0 2 2
10. František Klier, Mšeno 1 0 0 1 2
11. Daniel Šilhán, Liberec 0 1 1 0 2

Foto: Jan Kobzáň (Bikeracing)