Sázka Lubomíra Vozára na Prahu vyšla dokonale

Praha – 21. dubna
V dnešním druhém díle mezinárodního šampionátu dvojic federací AČR – SMF – HMS a AMZS na pražské Markétě pardubický kouč favorizoval Prahu. V její sestavě zraněného Michala Škurlu nahradil Zdeněk Holub a oba juniory z pozice náhradníka posílil Josef Franc. Nicméně v prvním výjezdu se Zdeněk Holub tlačil dopředu příliš úzkou skulinou mezi mantinelem a Michele Castagnou. Jeho manévr však skončil Italovým pádem a Pražanovou diskvalifikací. Domácí celek o body poté připravili i Maks Gregorič a Filip Šitera. Pardubice tím pádem zůstávaly na čele, byť je porazil Aleksander Čonda a další bod jim sebral i Michele Castagna. V úplně poslední rozjížďce dne však Josef Franc se Zdeňkem Holubem zaúřadovali naplno a dovedli Hynka Štichauera s Tomášem Suchánkem do cíle za svými deflektory. Proroctví pardubického kouče se tedy naplnilo beze zbytku. Vyjde-li mu i předpověď o odvetě jeho svěřenců v dalším díle šampionátu ve Svítkově si budeme muset počkat do zítřejšího večera.

 

Tomáš Suchánek, Hynek Štichauer, Zdeněk Holub, Ondřej Smetana, Josef Franc, Žiga Kovačič a Aleksander Čonda na stupních vítězů
Tomáš Suchánek, Hynek Štichauer, Zdeněk Holub, Ondřej Smetana, Josef Franc, Žiga Kovačič a Aleksander Čonda na stupních vítězů

Maximální triumf umí prozatím jen Pardubičané

Patrik Búri se po svém pádu naštěstí postavil na nohy
Patrik Búri se po svém pádu naštěstí postavil na nohy

Dnešní závod začal dosti divoko. Filip Šitera s Filipem Hájkem, kteří se dnes převlékli do barev chorvatského Goričanu, nejlépe odstartovali do první jízdy. Záhy je oddělil Martin Málek, avšak ve druhé zatáčce si to Patrik Búri namířil rovnou do nafukovací bariéry.

Slovenský junior neztratil duchapřítomnost a zkoušel utéct do bezpečí si motocyklem. To se nakonec ukázalo nad jeho síly a začala blikat červená světla. Z repete bez vyloučeného Patrika Búriho vytěžil Martin Málek maximum pro sebe a remízu pro Žarnovicu, když triumfoval ve stylu start – cíl.

Zdeněk Holub seřizuje spojku na motocyklu svého syna
Zdeněk Holub seřizuje spojku na motocyklu svého syna

Před rozjížďkou s číslem dvě si Zdeněk Holub nechal ještě na dráze od svého otce seřídit spojku. Start mu vyšel dokonale, avšak po jeho levé ruce se v první zatáčce objevil Michele Castagna. Pražan se pokusil protáhnout skulinou mezi Italem a mantinelem. Jenže prostor byl nedostatkový jako banány za socialismu a Michele Castagna po Pražanově direktu skončil na zemi.

 


Zdeněk Holub komentuje svou kolizi s Michele Castagnou:

„Drží to. Myslel jsem, že tam budu a najednou tam nebylo místo. Chytil jsem o manťák a skočilo mi to dopředu.“


 

Martin Málek posílil žarnovické juniory
Martin Málek posílil žarnovické juniory

Pavel Kubeš na věži neměl, co řešit, a promptně rozsvítil bílé vylučovací světlo odpovídající barvě povlaku Zdeňka Holuba. Při opakování přišla velká chvíle Ondřeje Smetany. Prve zaostal po vylétnutí pásky vzadu, nyní ovšem odvedl Denise Štojse s Michele Castagnou jako na špagátku.

Přesně to samé provedli vzápětí Tomáš Suchánek s Hynkem Štichauerem lublaňským borcům Maksi Gregoričovi a Jerneji Pečnikovi. Jejich vítězství 5:1, vůbec první a na dlouhou dobu poslední, je posunulo do čela aktuální klasifikace.

Hynek Štichauer před první pardubickou ztrátou v rozjížďce s číslem sedm
Hynek Štichauer před první pardubickou ztrátou v rozjížďce s číslem sedm

Zbývající družstva mohla východočeský tým jen stíhat. O bezprostřední hrozbě nemohlo být zprvu ani řeči, a to tím spíše, když se obírala o body navzájem. Martin Málek ve čtvrté jízdě přistřihnul křídla ambiciózní Lendavě. Žarnovický výsledek mohl být ještě výraznější. Michal Tomka totiž svůj debut na pražské dráze zahájil hned za svým starším kolegou.

Aleksander Čonda slovenského juniora, který měl až do konce mítinku zaskakovat za potlučeného Patrika Búriho, předčil ve druhé zatáčce. Žiga Kovačič se k předjetí rychtoval až na konec druhého okruhu.

Filip Šitera, který hostoval s Filipem Hájkem za Goričan, nebyl v dobrém rozpoložení
Filip Šitera, který hostoval s Filipem Hájkem za Goričan, nebyl v dobrém rozpoložení

Filip Šitera nebyl dnes v ideálním rozpoložení. V sobotu se mu ve Wolfslake zadřel motor na klikovém hřídeli, navíc přišly patálie se spojkou a vidina stupňů vítězů se rozplynula do reality pětasedmdesáti euro za nelichotivé umístění. Na to ovšem musí být zvyklý i závodník jeho kvalit, stejně jako na šichtu navíc při přípravě dvou dalších agregátů. Jenže dnes se musel rozloučit se svým psíkem, jehož mu jakési individuum neváhalo otrávit.

Josef Franc byl pražským juniorům obrovskou posilou
Josef Franc byl pražským juniorům obrovskou posilou

Byť připouštěl, že chtěl dnešní závod vypustit, duel s Krškem v rozjížďce s číslem pět zvládl dokonale. Pavel Kubeš se stal prvním českým arbitrem, jenž mohl uplatnit pravidlo o neopakování jízdy, stane-li se pád po průjezdu vedoucího závodníka do třetího kola. Postiženým se stal Denis Štojs a ostatní brali technické body.

Na startu šesté jízdy se místo Zdeňka Holuba objevil Josef Franc, který až do cíle za sebou vodil Makse Gregoriče. Ondřej Smetana v prvním oblouku podjel Nicka Škorju. Dál se však nedostal. I když vzápětí Pardubičany zaskočil Aleksander Čonda, navzdory remíze zůstaly Pardubice o bod v čele.

 

Pražané jsou nakonec doma proroky

Zdeněk Holub ujíždí Filipu Šiterovi
Zdeněk Holub ujíždí Filipu Šiterovi

Blikající červená světla zastavila rozjížďku s číslem osm kvůli letmému startu Michele Castagny. Michal Tomka upadl až po přerušení, takže na rošt najeli všichni závodníci. Byli jen tři, protože Denis Štojs v depu řešil technické problémy se svým motocyklem. Ital zmizel borcům ze slovenského týmu i napodruhé. A rovněž výsledky dalších rozjížděk hrály do pardubických karet.

Zdeněk Holub s Ondřejem Smetanou se v deváté jízdě pokusili sevřít Filipa Šiteru do kleští. Leč mšenský borec s goričanskou vestou stejně vyjel na protilehlou rovinku jako druhý a až do cíle mařil nájezdy Ondřeje Smetanu. Vzápětí zase Aleksander Čonda v první zatáčce objel Makse Gregoriče, jenž ale před sebe nepustil Žigu Kovačiče.

Hynek Štichauer překonává Michele Castagnu
Hynek Štichauer překonává Michele Castagnu

Největším problémem Pardubičanů v rozjížďce s číslem jedenáct se stal nesprávný povlak na přilbě Hynka Štichauera, jenž však byl záhy vyřešen. Maximální triumf 5:1 upevnil pardubické postavení na čele průběžné klasifikace. Další bod jim dokázal uzmout Michele Castagna ve třinácté jízdě.

Nejdřív se zase ulil, ale stejně jako prve, ani napodruhé neztratil nic ze své rychlosti. Hynek Štichauer jej objel v první zatáčce, avšak Tomáš Suchánek trčel za Italem až do cíle.

První z klíčových pražských výher - Zdeněk Holub (bílá) a Josef Franc (žlutá) jedou před Aleksanderem Čondou (červená) a Žigou Kovačičem (modrá)
První z klíčových pražských výher – Zdeněk Holub (bílá) a Josef Franc (žlutá) jedou před Aleksanderem Čondou (červená) a Žigou Kovačičem (modrá)

Pražané si však usmysleli, že by to mohli být právě oni, kdo by nakonec lámal vítězný chleba. Důležitý krok učinili v rozjížďce s číslem čtrnáct. Zdeněk Holub a Josef Franc odstartovali svorně jako jeden muž. Aleksander Čonda se snažil procpat mezi nimi, avšak Pražané byli ještě tvrdší než tvrďáci. V aktuálním účtování jim na Pardubice scházel jeden jediný bod.

Po odstoupení Patrika Búriho absolvoval zbytek závodu Michal Tomka
Po odstoupení Patrika Búriho absolvoval zbytek závodu Michal Tomka

Tomáš Suchánek a Hynek Štichauer na pražskou hrozbu odpověděli zbraní nejsilnějšího kalibru. Filip Šitera se v rozjížďce s číslem šestnáct dostal spodní stranou první zatáčky mezi ně jen na dobu, kterou trvá puberta jepice. Pražané se tudíž nemohli spokojit s kompromisem. A když se Martin Málek pokusil ve druhé zatáčce osmnácté jízdy probít za záda vedoucího Zdeňka Holuba, Ondřej Smetana se s ním ve výjezdu mazlil stejně jako macecha s Nastěnkou v obehrané sovětské pohádce.

 


Martin Málek komentuje svůj souboj s Ondřejem Smetanou v osmnácté jízdě:

„Už jsem se viděl v sanitce, jak mě veze do špitálu. Do smíchu mi nebylo, když ho to tam dvakrát nakoplo. Myslel jsem, že mě přibije na prkna. Hlavně že žiju.“


 

Ondřej Smetana (modrá) a Zdeněk Holub pojali závěr závodu nekompromisně
Ondřej Smetana (modrá) a Zdeněk Holub pojali závěr závodu nekompromisně

Zatímco Aleksander Čonda a Žiga Kovačič si maximálními triumfy nad Krškem a Goričanem v rozjížďkách s čísly sedmnáct a devatenáct pojistili třetí příčku pódia, o jeho vršku musela rozhodnout jednadvacátá jízda. Pardubičané si stále drželi jednobodový vrch.

Ten ovšem záhy zmizel v propadlišti plochodrážních dějin. Zdeněk Holub vypálil do čela jako raketa a Josef Franc se zařadil hned za něj. Tomáš Suchánek s Hynkem Štichauerem na ně nenašli recept a na stupních vítězů si pražské trio prohlíželi zespodu. „Ještě zejtra a končím, tvá Máňa,“ připomínal Hynek Štichauer své angažmá v Berwicku, než se vydal pro stříbrnou medaili.

 

 

Hlasy z depa

Zdeněk Holub, Hynek Štichauer a Josef Franc přijíždějí na startovní rošt klíčové jednadvacáté jízdy
Zdeněk Holub, Hynek Štichauer a Josef Franc přijíždějí na startovní rošt klíčové jednadvacáté jízdy

„Bez problémů,“ odtušil Josef Franc. „Paráda, bylo to suprácký. Není, co řešit, jeli jsme dobře.“

„Byl pád,“ líčil Zdeněk Holub. „Pak jsem vstal a neztratil bych ani bod, kdyby mě nevyloučil.“

„Sedm plus jedna, docela dobrý,“ bilancoval Ondřej Smetana. „Mně to jelo pěkně. Dráha kopala, tahal, ale jelo se mi dobře. I starty docela šly.“

„Nic moc,“ říkal Tomáš Suchánek. „Nemoh‘ jsem na dráhu přilepit zadní kolo. Od startu jsem mydlil a nešlo to dopasovat.“

„Docela divoké s některými kluky,“ svěřoval se Martin Málek se svými dojmy. „Tu jízdu s Castagnou jsem měl problémy se spojkou, jak to šlo za sebou, byl blbé starty. Škoda poslední jízdy, už jsem se viděl v sanitce, že mě vezou do špitálu. Do smíchu mi nebylo, když ho to tam dvakrát nakoplo. Myslel jsem, že mě přibije na prkna. Hlavně že žiju.“

„Na prd,“ svěřoval se Filip Šitera se svými pocity. „Než jsem odjížděl na závody, umřel mi pejsek v náručí. Někdo ho otrávil, nechtěl jsem ani jet.“

Inkriminovaný souboj Michele Castagny (6) a Zdeňka Holuba

Inkriminovaný souboj Michele Castagny (6) a Zdeňka Holuba

 

1. AK Markéta Praha 26
Zdeněk Holub U – 3 3 3 2 11(1)
Ondřej Smetana 3 1 1 – 2 – 7(1)
Josef Franc – 3 – 2 – 3 8(1)
2. ZP Pardubice 23
Tomáš Suchánek 3 1 2 1 3 0 10(2)
Hynek Štichauer 2 2 3 3 2 1 13(2)
3. ST Lendava 21
Aleksander Čonda 2 3 3 1 2 2 13(2)
Žiga Kovačič 1 0 1 0 3 3 8(1)
4. AMTK Lublaň 15
Jernej Pečnik 0 – 0 – 1 – 1
Nick Škorja – F – 1 – 0 1
Maks Gregorič 1 2 2 3 3 2 13
5. AMD Krško 15
Denis Štojs 2 X – 0 E 1 3
Michele Castagna 1 2 3 2 1 3 12
6. SC Žarnovica 13
Patrik Búri X – – – – – 0
Martin Málek, CZ 3 3 2 1 2 1 12
Michal Tomka – 0 1 – 0 0 1(1)
7. SK Unia Goričan 13
Filip Šitera, CZ 2 3 2 2 1 1 11
Filip Hájek 1 1 0 0 0 0 2(1)
Patálie Patrika Búriho v rozjížďce s číslem jedna
Patálie Patrika Búriho v rozjížďce s číslem jedna

Foto: Mirek Horáček a Kiril Ianatchkov

Pražané na nejvyšším stupínku pódia
Pražané na nejvyšším stupínku pódia

1 komentář u „Sázka Lubomíra Vozára na Prahu vyšla dokonale“

Komentáře nejsou povoleny.